İnegöl’e bağlı


İnegöl’e bağlı Tahtaköprü Beldesinde, 120 yıllık geçmişi olan ‘Sıbyan Mektebi’ adı ile bilinen tarihi bina, İl Özel İdaresi ve Tahtaköprü Belediyesinin işbirliği ile aslına uygun olarak restore edilerek, 'Tahtaköprü Belediyesi Kültür Evi' adı altında  geçtiğimiz Cumartesi günü saat 15.00'de düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Törene, Kaymakam Durmuş Gençer, İnegöl Belediye Başkan vekili Turgay Yel, Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, Bursa İl Özel İdare Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Tüfekçi, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Arınç, AK Parti Bursa Milletvekili Adayı Hüseyin Şahin, AK Parti il genel ve belediye meclis üyeleri, MHP Bursa Milletvekili Adayı Hasan Toktaş, MHP İlçe Başkanı İlkay Meriç ve yönetim kurulu üyeleri, SP İlçe Başkanı Bahri Urgun, SP Milletvekili Adayları Necmettin Çamlıdere ve Ertan Sütçü, HAS parti İlçe Başkanı Zeki Anıl Gülşen, Yenice Belediye Başkanı Hasan Aksu, Cerrah Belediye Başkanı İsmail Karaman, bazı dernek ve oda Başkanları, bazı okul müdürleri, İnegöl’den ve çevre köylerden  çok sayıda davetli katıldı.

Törenin açış konuşmasını yapan Tahtaköprü Belediye Başkanı Eşref Yiğit, 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sonucu, doğu Rumelinin Aydos kazasından göçenler tarafından 1886 yılında kurulmuş olan Kasabanın 1927 yılında Bucak merkezi hüviyetini kazandığını, ilk Belediye teşkilatının 1929 yılında kurulduğunu, fakat kısa bir süre sonra Bucak merkezlerinde kurulmuş olan Belediye teşkilatlarının bazılarının kaldırılmasıyla Tahtaköprü’de de kurulu olan ilk Belediye teşkilatının kaldırıldığını, 1974 yılında ise tekrar Belediye teşkilatı kurulduğunu, o günden bu güne de Belediyenin halkın ihtiyaçları doğrultusunda hizmetlerini başarıyla sürdürdüğünü söyledi. Tahtaköprü Belediyesi Kültür Evi olarak restore ettikleri  binanın 1896 yılında padişah 2.Abdülhamit döneminde yapılmış olduğunu hatırlatan Eşref Yiğit,  “340 metrekare bahçe içinde kagir binadır. Mülkiyeti Maliye hazinesine aittir. Kütüphane olarak kullanılmak üzer Belediyemize tahsisi yapılmış olup, Relöve Restorasyonu Rekonstrüksiyon projeleri onaylanıp, Bursa Valiliği İl Özel idaresi Kültür Turizm Daire Başkanlığı tarafından, Valilik oluru ile 250 bin TL ödenek çıkarılmıştır. Projemizin toplam maliyeti 300 bin TL'dir. Kütüphane olarak hizmete açacağımız bu bina daha önceleri Sıbyan Mektebi, Jandarma Karakolu, Adliye, Muhtarlık Hizmet binası ve daha sonrada Ortaokul olarak bölgemize hizmet vermiştir. Bundan sonra da Kütüphane ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kasabamızda yapılacak olan Kurs ve etkinlikler için kullanılacaktır. Tarihi binamızın yıkılıp, aslına uygun olarak yeniden yapılmasında bizlerden desteklerini esirgemeyen Bursa Valimize, İl genel Meclis üyeleri Mehmet Akif Kılıç ve Murat Gültekin'e Kültür Turizm Daire Başkanı Muharrem Tüfekçi'ye projemizin mimarı Mehmet Parlar'a işin yapımını yüklenen Mehmet Ayli'ye ve emeği geçenlere, bu mutlu günümüzde bizleri yalnız bırakmayarak onurlandıran misafirlerimize ve tüm Tahtaköprülülere çok teşekkür ediyoruz" dedi.

İl Özel İdare Kültür Turizm Daire Başkanı Muharrem Tüfekçi ise, Tahtaköprü'nün İnegöl'ün şirin bir beldesi olduğunu belirterek, "1940'lı yıllarda mücavir alan köyleri için aynı zamanda bir nahiye merkezi işleri görmüş, bir yerleşim alanı. Mütevazi bütçesi olmasına rağmen 1886’dan, 2. Abdülhamit döneminden kalma tarihi özelliği halis bir binayı restore etmek gibi riskli bir yatırıma girme cesareti gösterdiğinden dolayı Belediye Başkanımızı kutluyorum. 2005 yılında gerek Özel İdare yasasında gerek 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını koruma kanununda, gerek emlak vergilerin tahsili ile ilgili yapılan yasal düzenlemelerde yeni revizyona gidilerek, geçmişten atalarımızın bize miras bıraktığı her biri birbirinden güzel abide eserleri bu güne kazandırmak ve yarına aktarmak konusunda yepyeni bir finans imkanı oluşturuldu. Yurttaşlarımızın belediyelere ödedikleri emlak vergilerinin bir arada toplandığı yüzde 10'luk özel havuz, başta Bursa Merkezde tanık olduğunuz Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer ilçe sınırlarımızda hayranlıkla izlediğimiz, giderek İnegöl, İznik, Karacabey'de ve bu küçük şirin beldede bir örneğini gördüğümüz restorasyon seferberliklerinin yansımalarından bir tanesi. Biz özel idare olarak özellikle Belediyeciliği sadece kaldırım taşı sadece sokaklardaki parkelerin düzenlenmesinden ibaret görmeyip, uzun vadeli bir vizyon sahibi olarak gören bu anlamda asıl yatırımın insan zihnine yurttaşlarımızın hafızasına ve yeni nesillerimizin geleceğine olacak biçimde uygulayan Belediyelerimize, restorasyon çalışmaları çerçevesinde pozitif ayrımcılık uyguluyoruz ve uygulamaya da devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Kaymakam Durmuş Gençer’de konuşmasında, Tahtaköprü insanlarının, göçü, yurdun kıymetini bilen en iyi insanlar olduğunu belirterek, "Göçle gelip buraları yurt yapan insanlardır. Esas mutluluğum, geçmişi anlatan tarihini, kültürünü, tarihi eserlerini bu gün, gün yüzüne çıkarmak ve insanların beğenisine sunmak, ama hepsinden önemli gelecekteki neslimize bu değerleri aktarma çalışmalarıdır. Çünkü geçmişini bilmeyen tarihini bilmeyen, atasını, büyüğünü, geleneklerini bilmeyen insanlar, geleceklerini asla çizemezler. Gelecekteki kararlarını doğru veremezler. Gerçekten mutluluk verici bir olay. Bir fon sayesinde tarihe bağlı, yok olmaya yüz tutmuş tüm tarihi ve kültürel değerlerimizin ortaya çıkması için bir kaynak yaratılmış. Kim olursa olsun, hangi parti olursa olsun, gönül veren ülkemize kazandırılacak olan projelere destek veriliyor. Bu eserler ortaya çıkıyor. Benzer fondan İnegöl Kent Müzesi takdire şayan, İshakpaşa çevre düzenlemesi yine böyle katkılarla oldu. Bu Sıbyan Mektebi, kültür ve sanat etkinliklerinin bir yeri olacak. Osmanlı mimarisini yansıtıyor. Tarihi değerler sadece bu günün değil, gelecekteki insanlarında mirasıdır" dedi.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan ve ağırlıklı olarak Kütüphane olarak kullanılacak olan Tahtaköprü  Belediyesi Kültür Evi gezilerek, incelendi. Katılanlara ikramlarda bulunuldu.

Törenin sonunda, AK Parti Bursa Milletvekili Adayı Hüseyin Şahin, AK Parti logolu oyuncakları, şapka ve kalemleri, etrafını saran çocuklara hediye etti.

Editör: TE Bilişim