Gölbaşı Düğün salonunda düzenlenen genel kurula Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve KefaletKooperatifi Genel Başkan Vekili Bahri Şarlı, siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek başkanları ile kooperatif ortakları katıldı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı kongrede Divan Başkanlığını Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Genel Başkan Vekili Bahri Şarlı yaptı. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı´nın okunması ile devam eden kongrede, faaliyet, denetim ve gelir-gider raporları okunarak ayrı ayrı ibra edildi.

BU KADARINA DA ŞÜKÜR

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Genel Başkan Vekili Bahri Şarlı, “Ordumuz terör yuvalarını darmaduman etmek için harekâta başladı. Allah Mehmetçiğimize, komutanlarımıza, Cumhurbaşkanımıza, milletimize zeval vermesin, başarıyla bu operasyonu tamamlayıp yuvalarına dönsünler. İdrak edeceğimiz genel kurul, esnaf ve sanatkârlarımıza, İnegöl´ümüze hayırlar getirsin. 2017 yılında Genel Merkezimizin bizlerle çok iyi bir diyalog içerisinde olduklarını rakamlarla belli ettik. Kooperatifimize iyi paralar geldi. Yeterli miydi, hayır. Dünyadaki ekonomik krizlerde ve çevremizdeki ateş çemberinde bu kadarına şükretmeliyiz. Daha çok olabilirdi fakat burada yapılacak fazla bir şey yok. Devletimizin durumu meydanda. Bizleri 2017 yılında yaptığımız hizmetlerden dolayı ibra ettiniz, teşekkür ediyorum. Allah, Güneydoğu sınırımızdaki harekâtta görev alan askerlerimize sağ salim evlerine dönmeyi nasip etsin. Allah devletimize, milletimize, ordumuza zeval vermesin” dedi.

TAHSİLAT ORANI YÜZDE 98

Şarlı konuşmasını şöyle sürdürdü: “64 yıllık bir kooperatif… 63 senedir aldığı paranın 4´te 1´ini bir senede alıyorsa yetmiyor demek de bana tuhaf geliyor. 63 senedir alınan desteğin 4´te 1´i alınıyorsa, belki yetmiyordur ama biz çıtayı yükselttik. Eskiden 25 bin lira alabilmek için yöneticilerin göbeği çatlıyordu, şimdi tıkır tıkır geliyor. 67 milyondan bir yılda 83 milyona çıkmış, yüzde 24 büyümüş. Bursa´da 2002 yılı sonunda kullanılan plasman 16 milyon TL iken, bu rakam 2017 sonunda 1 milyar 766 milyon TL olmuş. 50 yıllık krediyi son 15 yılda yüzde 106 kat artırmışız. Türkiye´de kullanılan tüm kredinin yüzde 5´ini Bursa kullanıyor. Başarılı bir kooperatif, verdiği kredinin yüzde 98´ini tahsil etmiş. Zor günlere rağmen esnafımız yüzde 98´ini ödediyse bu esnaf sadece alkışlanır. Hepinizi canı gönülden kutluyorum.”

GÜVEN TAZELEDİ

Kongrede yeniden başkanlığa seçilen İnegöl Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Orhan Tanhan ise, kooperatifin 1953 yılında kurulduğunu hatırlatarak, “Eski Başkanımız Hasan Öke olmak üzere aramızdan ayrılanlara Allah´tan rahmet diliyorum. Vatan için seve seve canını feda eden şehitlerimizi ve bu yolda gazi olanlarımıza dualarımızı eksik etmiyoruz. Mevcut ortak sayımız yılsonu itibariyle 2 bin 244 olup, 2017 kaybedilen orta sayısı 289´dur. 2017 yılında 783 ortağa 50 milyon 355 bin TL kredi verilmiş olup, yılsonu itibariyle kredi riskimiz 83 milyon 980 Bin TL´dir. 2017 yılı sonu itibariyle takipte alacağımız 1 Milyon 688 bin TL olup, takibin riske oranı yüzde 2.03´tür. Sermayeye oranı ise yüzde 21.39 olarak gerçekleşmiştir. 2017 yılı içinde 4 ortağa ölüm halinde toplam 4 bin lira yardım yapılmıştır. Borcunu ödemeyen ortaklara ise kooperatifimiz elinden gelen desteği vermiş ve imkanları ölçüsünde gerekli kolaylıklar sağlanmaya çalışılmıştır. Vadesi gelen ve vadesi geçmiş taksitler için cep telefonlarına mesaj çekilerek ve ortaklarımıza telefon edilerek gerekli ikazlar yapılmıştır. Bu süreçte borçlara yapılandırma imkanı getirilmiş ve bu imkandan 105 ortağımız istifade etmiştir. Buna rağmen tahsil edilemeyen kredi taksitleri hakkında mevzuat gereği kanuni takibata geçirilmiştir. Kredilerini zamanında ödeyen ortaklarımıza teşekkürü borç biliriz” dedi.

ESNAF VE SANATKARLARIMIZ EKONOMİNİN BEL KEMİĞİ OLMAYA DEVAM ETMİŞ

Başkan Orhan Tanhan, “Kredi kefaleti limitimiz 200 bin lira olup, 5 yıla kadar vadelerle kullandırılmaktadır. 2017 yılında plasman imkanları ölçüsünde işyeri edinme ve araç edinme kredileri kullandırılmıştır. 2017 yılında yaşadığımız iç ve dış olaylar, dövizdeki hareketlilik, petrol fiyatlarındaki artış, etrafımızda savaştan oluşan ateş çemberi, bölücü terör ekonomik hayatımızda olumsuzluklara sebebiyet verse de devletine bağlılığından şüphe etmediğimiz esnaf ve sanatkarlarımız ekonominin bel kemiği olmaya devam etmiş hem devletine olan yükümlülüklerini hem de kooperatife olan yükümlülüklerini yerine getirmiştir. İnanıyoruz ki ülkemiz her türlü zorluğu aşacak güçtedir ve aşacaktır. Bu yolda esnaf ve sanatkar daima devletinin yanındadır. Halkbank ve esnaf sanatkar etle tırnak gibidir. Bankamızın sonuna kadar yanındayız. Küçük esnaf bankalar aracılığıyla finansman temininde zorluk çektiği için kurulan kooperatifler dayanışmanın ve ekonomik birlikteliğin en güzel örneklerindendir. Ekonominin daraldığı bu günlerde araç, makine ve finansman sıkıntısında devreye girerek ekonominin çarklarının işlemesinde itici güç olmuştur. Esnafa desteğini esirgemeyen Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, hükümetimize, Bursa Milletvekilimiz Hüseyin Şahin´e, Halkbank yetkililerine, genel başkanımıza, Genel Başkan Vekili Bahri Şarlı´ya emeklerinden dolayı teşekkür ederiz. 2018 yılının ülkemiz ve esnaf ve sanatkarlarımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

YENİ YÖNETİM

Orhan Tanhan başkanlığında oluşan yönetim kurulunda Ahmet Yaşar, Yusuf Portakal, Ziya Turan ve Halil Koçan, denetim kurulunda ise Erhan Güven ve Sabri Çapraz yer aldı.

Editör: TE Bilişim