Pandemi nedeniyle uzun süre kapalı kalan kafe, kıraathane, düğün ve oyun salonları işletmecileri zor günler geçiriyor. İnegöl’de 600 üyesi bulunan Kahveciler ve Büfeciler Odasına kayıtlı 78 işletme yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle tamamen kapandı. Ayakta kalmaya çalışan esnaflar, Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan 1 Mart sonrası il bazında normalleşme sürecinde hizmet vermeyi bekliyor.
2020 yılı Mart ayı sonrasında Türkiye’de başlayan Pandemi sürecinde an fazla etkilenen sektörlerin başında gelen hizmet sektöründe esnaflar zor günler geçiriyor. İnegöl’de pandemi nedeniyle kurallar gereği 315 üyesi kapanmak zorunda kalan Kahveciler ve Büfeciler Odasında, 78 işletme ekonomik nedenlerden dolayı tamamen kapandı.
EN AZINDAN ÇAY SATALIM
Geçtiğimiz günlerde açıklanan il bazında normalleşme sürecini umutla beklenen oda üyeleri, kısıtlı imkanlarla da olsa işyerlerini açmak istiyor. Özellikle kıraathane işletmeciliği yapan esnaflar, dükkanları masa sandalye koymayı beklemezken, en azından ocaklarını açıp çevrelerindeki esnaflara çay satabilmeyi umut ediyor.
Konu hakkında açıklama yapan Kahveciler ve Büfeciler Odası Başkanı Salih Pakoğlu, “Odamıza kayıtlı esnaflarımız pandemi sürecinde en fazla etkilenen sektörlerden biri oldu. Şuan tamamen dükkanlarını kapanan esnaflarımız hem kira hem de vergi yükü altında eziliyor. Odamıza kayıtlı 78 işletme tamamen kapandı. Ayakta kalmaya çalışan esnaflarımız ise 1 Mart’ta başlayacak olan normalleşme sürecinde alınacak kararları bekliyor. Özellikle kıraathane işleten esnafımız dükkanına masa sandalye koymayı değil, en azından çevresinde açık olan esnafa çay satabilmeyi umut ediyor. Esnafımızın ayakta kalabilmesi için destek verilmesi gerekiyor. Maddi destek bugüne kadar verilmedi. Zor günler geçiren kafe, kıraathane, düğün ve oyun salonları işletmecilerine kısa zamanda bir destek verilmesini istiyoruz. Ayrıca kurallar gereği kapanmak zorunda kalan esnaflarımız Bağ-Kur ve SSK Primi ödemek zorundalar. Geçim sıkıntı çeken esnaflarımızın primlerinin dondurulmasını veya ötelenmesini istiyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim