ÜLKEMİZDE BİNLERCE KOOPERATİF VAR

7 Temmuz Dünya Uluslararası Kooperatifler Günü nedeniyle gazetemize özel açıklamalar yapan İnegöl Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifi Başkanı Orhan Tanhan, “Kooperatifler; meslek, sanat ve toplumsal çıkarlar amacıyla bir araya gelen grupların, kar amacı gütmeyen bir stratejiyle oluşturdukları kuruluşlardır. Ekonomik amaçlı dayanışmayı ifade eden kooperatiflerin geçmişi, insanlık tarihi kadar olmakla birlikte, İngiltere'nin Rochdale kasabasında 28 tekstil işçisinin ilk kooperatif mağazalarını açtığı 21 Aralık 1844 tarihi, çağdaş kooperatifçiliğin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde ise, çağdaş anlamda kooperatifçiliğin başlangıcı, 1863 yılında Mithat Paşa’nın önderliğinde kurulan Memleket Sandıkları olarak kabul edilebilir. Cumhuriyet döneminde kooperatifçilik ciddi anlamda gelişme göstermiştir. Bugün ülkemizde başlıca; Tarım Kooperatifleri, Konut Kooperatifleri, Tüketim Kooperatifleri, Taşıma Kooperatifleri, Küçük Sanayi Kooperatifleri, Turizm Kooperatifleri ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri başta olmak üzere farklı isim ve konularda faaliyet gösteren binlerce kooperatif vardır” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TÜKETİM VE ÜRETİM, KOOPERATİFLER YOLUYLA SÜRDÜRÜLEBİLİR

Kooperatiflerde kar gayesi esas olmadığından diğer şirketlerden ayrıldığını belirten Başkan Tanhan, “Bizimde faaliyet alanımız olan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri, ortakların birbirlerine kredi kefaleti vererek, düşük faizli krediden yaralanması amacıyla kurulmuştur. 1953’ten beri faaliyet gösteren kooperatifimiz, 10 binden fazla ortağımıza kredi kefaleti vermiş, gerek İnegöl ekonomisine gerekse ülke ekonomisine katkı sağlamıştır. Kooperatifler Bölge Birlikleri, Merkez Birlikleri olarak yapılanmış ve kooperatifler olarak da güçlenmiştir. BM ve ICA’nın müşterek kararı ile belirlenen Uluslararası Kooperatifler Gününün Temmuz ayının ilk Cumartesi günü kutlanması kararı, ülkemizde de ilk kez uygulanmaya başlanmıştır. 7 Temmuz 2018’de tüm dünyada, her düzeyde farklı etkinliklerle kutlanacak olan Uluslararası kooperatifler Gününü kutluyor, sürdürülebilir tüketim ve üretim, kooperatifler yoluyla sürdürülebilir diyoruz” şeklinde konuştu.

1,5 YILDA 88 MİLYON LİRA

1 Ocak 2017’den bugüne kadar bin 245 esnafa 88 milyon 414 bin lira kredi verdiklerini ifade eden Tanhan, “2 bin 265 ortağımıza ise, toplam da 101 milyon liralık kredi kullandırdık. İnegöl esnafımız her zaman borcuna sadıktır. Şuan geri ödeme noktasında kooperatifimiz yüzde 98 oranındadır. Ayrıca ortaklarımızın bilmesini istediğimiz bir konuda var; gecikme faizleri yüzde 30’dur. Bu nedenle ortaklarımızın kredi borçlarını zamanında ödemelerini tavsiye ediyoruz. Bizim amacımız esnafımıza düşük faizli kredi üretmek. Temin ederken devletin vermiş olduğu faiz desteğiyle bunu sağlıyoruz. Bizim verdiğimiz kredinin faizinin yüzde 5’ini devlet karşılıyor, yüzde 5’ini de esnaf karşılıyor. Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifi esnafın kendisidir. Çünkü hepimiz esnaflıktan gelmeyiz. Esnafın ne şartlarda yaşadığını iyi bilenlerdeniz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim