Son zamanlarda et ve

Son zamanlarda et ve et ürünlerinin görünen fiyat artışlarının kurbanlık fiyatlarına da yansıması bekleniyor. İnegöl’ün tanınmış kasaplarından, BBP İnegöl İlçe eski Başkanlarından Kani Uçsoy, hayvan üreticilerinin kooperatifleşmesiyle ancak fiyat artışlarının önüne geçilebileceğini ileri sürdü.

Fiyatlardaki yükselmenin en büyük sebeplerinden birinin İran ve Irak’a et ve damızlık hayvan ihracatı yapılması olduğunu ileri süren Kani Uçsoy, ülke nüfusunun her geçen gün arttığını hatırlatarak, bununla beraber kırmızı et ihtiyacının da arttığını, sonuç olarak ise et fiyatlarının yükseldiğini belirtti.

Büyük firmaların hayvan üreticilerinden hayvanlarını satın alarak piyasayı ele geçirdiklerini iddia eden Kani Uçsoy, et fiyatlarının yüksek olması sebebiyle hayvan üreticilerinin hayvanlarını yüksek fiyatlardan ayakta sattıklarını veya keserek et olarak paraya çevirmeye çalıştırdıklarını kaydetti.

İnegöl’de et fiyatlarının 17 ile 19 TL arasında değiştiğini belirten Uçsoy, et fiyatlarındaki artışın devam edeceğini bildirdi. Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Kurbanlık hayvan sıkıntısı yaşanacağını da ifade eden Uçsoy, küçükbaş hayvanlarda fiyatların daha şimdiden 300 ila 500 TL’ye, büyükbaş hayvanlarda ise fiyatların bin 500 ila 5 bin TL’ye yükseldiğini, Bayram yaklaştıkça fiyatların daha da yükseleceğini tahmin ettiklerini söyledi. Uçsoy, kurbanlık alacak vatandaşları, pazarı iyi gözlemlemeleri ve dikkatli olmaları hususunda uyardı.

Tarım Bakanlığının hayvan üretimine getirdiği standartları köylünün tek başına yerine getiremediğini ve bu yüzden köylünün hayvan üretiminden vazgeçtiğini vurgulayan Kani Uçsoy, hayvan üretiminin her geçen gün daha da zorlaşacağının altını çizdi. Uçsoy, gerekli standartların uygulanabilmesi için hayvancılıkla uğraşan köylerin kooperatif kurarak güç birliği sağlaması gerektiğini, fiyat artışının önüne ancak böyle geçebileceğini kaydetti.

 

 

Editör: TE Bilişim