Kış aylarının vazgeçilmez tatları arasında olan ev salçası, İnegöl´de sezonu açtı. Yaz aylarında mevsiminde alınan domates ile hanımlar, kış ayları için yemeklerinde kullanmak ve kahvaltılık olarak da tüketmek için domates salçası yapmaya başladı. Ev salçasının yemeklerde kullanıldığında hazır satılan salçalardan daha çok lezzet kattığını söyleyen ev hanımları, “Domatesi tam mevsiminde alarak ev salçası yapıyoruz. Yaptığımız ev salçasını yemeklerde kullandığımız gibi kahvaltıda da bol olarak tüketiyoruz” şeklinde konuştular.

Birçok ev hanımı, havaların serinlemesiyle ev bütçesine katkı sağlamak, geleneksel lezzeti sofralara sunmak için kış aylarında tüketilecek salça, konserve, makarna, turşu ve reçel hazırlamanın telaşını yaşıyor.

KURUTULMUŞ SEBZELER

Hemen hemen her evin bahçesinde veya önünde salça kaynatmak için yakılan ateşlerin dumanı tüterken, balkonlar ve pencereleri henüz tazeliğini koruyan kurumaya bırakılmış sebzeler süslüyor. Patlıcan, fasulye, biber üretiminin en fazla ve ucuz olduğu bugünlerde satın alınan sebzeler özenle işlenip, iplere asılarak kurumaya terk ediliyor. Ev hanımları bu yolla kış aylarında astronomik ve hormonlu sebzeler yerine tencerelerinde doğal sebzeleri kaynatma olanağı bulduklarını söylüyorlar. Bahçe ve tarlalarda yetiştirdikleri veya satın aldıkları domateslerle salça yapan ev hanımları bir evin, bir yıllık salça ihtiyacını karşılayabilmek için yüzlerce kilo domatesi ellerinden geçiriyor. İki-üç gün süren salça yapımı domateslerin ve biberlerin dilimlenmesi ile başlıyor. Yumuşaması için birkaç gün açık alanda bekletilen domates ve biberler, tuzlanarak kazanlarda iyice kaynayıncaya kadar pişiriliyor. Ev hanımlarına komşularının yanı sıra eşleri de yardımcı oluyor. YAVUZ YILMAZ

Editör: TE Bilişim