FACEBOOK´TAN TARİHİ ESER SATIŞI

Kazma vurulan her köşesinden binlerce yıllık tarihi eserlere rastlanan İnegöl´de defineciler bu kez yerini tespit ettikleri tarihi eserleri internet üzerinden satışa sundular. Facebook üzerinden alıcı aranan tarihi eserlerin nerede olduğu merak ediliyor.

Son iki ay içerisinde toprak altında bulunan Osmanlı, Roma ve Bizans dönemlerine ait tarihi eserler kaçak kazı veya tesadüfler sonucu gün ışığına çıktı. Nüfus ve ekonomik açıdan Türkiye´nin birçok ilini geride bırakan ilçelerde birisi olan İnegöl kaplıca ve tarihsel zenginlikleriyle önem taşıyor. İnegöl´de yapılan kazılar sırasında en çok Osmanlı İmparatorluğu´nun kuruluş dönemine ait tarihi eserlerin bulunmasının sebebi ise, İnegöl´ün Osmanlı Devleti´nin yeşerdiği yerleşim yerlerinin ortasında yer almasıdır.

İNEGÖL´ÜN ALTINDA TARİH YATIYOR

İnegöl´de son iki ay içinde gerek kaçak kazı gerekse farklı kazılar sonucu birçok tarihi esere rastlandı. İnegöl´e bağlı Hacıkara Mahallesi´nde iki hafta önce M.Ş.´ye ait tarlada yapılan izinsiz kazıda sütun ve sütun başlığı ele geçirildi. Roma dönemine ait olduğu belirlenen eserler Bursa Müze Müdürlüğü´ne gönderilirken, bölge birinci derece sit alanı ilan edildi. Hacıkara Mahallesi´nin ardından Çitli Mahallesi´nde de dere yatağında fark edilen tarihi eser jandarmaya bildirildi. Dere kenarında inceleme yapan Kurşunlu Jandarma Komutanlığı ekipleri, İnegöl Belediyesi´nden gelen iş makinesi yardımıyla mezar taşı toprak altından çıkarıldı. İki metre uzunluğundaki bu mezar taşı da Müze Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi. Bu taşın Roma döneminden de eski olduğu sanılıyor. İnegöl´ün Karalar Mahallesi yakınlarında yapılan alt yapı çalışmaları sırasında da bir mezartaşı daha bulundu. Kepçenin çalışma sırasında takıldığı taşın tarihi eser olduğunu fark eden işler durumu jandarmaya bildirdi. Kepçe yardımıyla topraktan çıkarılan taş da Bursa Müze Müdürlüğü´ne gönderildi. Üzerindeki tarak ve orak figürlerinden bir kadına ait olduğu sanılan mezar taşı ile ilgili inceleme de sürdürülüyor. Bir evde ise 423 gümüş, bronz, bakır ve pirinç sikke, 7 bronz ok ucu, 10 bronz yüzük, 5 bronz haç, 30 bronz obje ve iki bronz zincir bileklik bulundu.

FACEBOOK´TAN ALICI ARANDI

Önceki gün, kazı çalışmaları sonucu bulunduğu tahmin edilen tarihi eserlerin fotoğraf ve videoları çekilerek facebook üzerinden alıcısına ulaştırılmaya çalışıldı. İnegöl´de bir internet cafeye gelen iki kişiden birisi 38 plakalı özel otomobilin içerisinde beklerken, diğeri cafeye girerek, aralarında oldukça büyük ebatta, başında taç bulunan insan figürü, bebek figürü, mezar başlığı ve çeşitli figürlerin yer aldığı fotoğrafları, facebook hesabından başka bir adrese gönderdi. Aynı kişi, yeni kazılmış, etrafta toprak bulunan mağara veya kuyu ya da oda gibi bir yerde bulunan figürlerin, el feneri ışığı yardımı ile görüntülerini çekerek alıcı kişi olduğu tahmin edilen adrese yine kendisine ait facebook adresi üzerinden gönderdi.

YER NERESİ?

Tapınağı andıran yerin neresi olduğu, nasıl keşfedildiği, fotoğraf ve videolarını çekenlerin kimler olduğu merak edilirken, olaya el koyan jandarma ekipleri olayı aydınlatabilmek için geniş çaplı araştırma ve soruşturma başlattı.

Editör: TE Bilişim