19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Mareşal Rütbesi ve Gazi Unvanı’ verilerek tüm gazilere armağan edilen ve her yıl kutlanan Gaziler Günü, İnegöl’de de dün kutlandı.

Dün saat 10.00’da Atatürk Anıtı önünde çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği İnegöl Temsilciliği çelenkleri, anıta sunuldu.

Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İnegöl Jandarma Komutanlığında görevli Astsubay Çavuş Gülşah Öztürk yaptı.

ŞEHİT NURLANMIŞ, GAZİ ONURLANMIŞ ASKERDİR

Astsubay Çavuş Gülşah Öztürk, “Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasını müteakip, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e TBMM’nin 19 Eylül 1921 günü 153 sayılı kanun ile Mareşallik rütbesi ve gazilik unvanının verilmesinin 93’üncü yıldönümünü büyük bir coşku ile kutluyoruz. Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin yanı sıra, Kore Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varoluş mücadelesinde ve İç Güvenlik Harekatı sonucunda kazanılan gazilerimizi onurlandırdığımız gündür. Gaziler Günü, canlarını bu aziz ulusa adayan  tüm gazilere kutlu olsun. Bizi bu mutlu günle onurlandıran herkese şükranlarımızı sunarız. Dün olduğu gibi bugün de, aynı inançla, bu aziz vatanın birliği ve bölünmezliğine ve ulusal değerlerine saldıranlara karşı her zaman kanımızı akıtmaya, canımızı feda etmeye hazırız. Bizim için vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz. Şehit nurlanmış, Gazi onurlanmış askerdir. Gaziliğin devlet ve millet nezdinde en büyük önemi, ulu önder M. Kemal Atatürk’ün 19 Eylül 1921’de TBMM tarafında gazilik unvanı tevcih edilmesi üzerine söylediği şu ifadelerde yer almaktadır. ‘Kahraman Türk Ordusu; sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdime delalet eden bu unvanı, ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım. Milli bağımsızlığımızı, vatanın milleti ve bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir. Vatanımızın kurtuluşunda düşmanla amansız mücadele eden malul veya gazi olarak hayat mücadelesi veren bu değerli şahıslara sahip çıkmak ve onlara saygılı olmak milletimizin tarihine ve mazisine bağlılığın bir ifadesidir.’ Gazi Atatürk’ün bu sözleri, gazilerimizin tescil edilmiş en büyük gurur ve teminatıdır. Aynı zamanda Atatürk’ün bir vasiyeti olarak kabul edilmelidir” dedi.

TÜRKİYE MUHARİP GAZİLER DERNEĞİ İNEGÖL TEMSİLCİLİĞİNE ZİYARET

Turgutalp Anadolu Lisesi öğrencisi Melek Kaya’nın, ‘Ya şehit ol ya Gazi’ ve İnegöl Jandarma Komutanlığında askerlik görevini yapan Er Kubilay Evciman’ın, ‘Ölümsüz Mehmetçikler’ adlı şiirlerini okumalarının ardından anıt önündeki tören sona erdi. Sedir Kafe’deki kahvaltının ardından Kaymakam Ali Akça öncülüğündeki protokol üyeleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği İnegöl Temsilciliğini ziyaret ederek, gazilerin özel gününü kutladılar. Gazilere, Kaymakam Ali Akça ve Garnizon Komutan vekili Yüzbaşı Uğur Baş tarafından çeşitli hediyeler verildi.

ATATÜRK, MİLLETİ TARAFINDAN GAZİ UNVANI VERİLEN İLK ASKERDİR

Ziyarette konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği İnegöl Temsilciliği Başkanı Selami Seymen, “Birinci dünya savaşı ve sonrasında emperyalist devletler Anadolu’yu dört bir yanından işgal ederek, bin yıllık Türk varlığını sona erdirmek istemişlerdir. Bu vatanın evlatları, Çanakkale’de Kafkaslarda, Filistin’de, Gazze’de, Irak’ta ve diğer tüm cephelerde kahramanca çarpışarak, düşmana bu fırsatı hiçbir zaman vermemişlerdir. Türk’ün çelik iradesi ve direnci karşısında başarılı olamayan ve emellerine ulaşamayan itilaf devletleri bu sefer, Anadolu’yu istila etme görevini Yunanistan’a vermişlerdir. Megalo idea ve boş hayaller peşinde koşan yunan ordusunun Anadolu’daki ilerleyişini Polatlı önlerinde başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk ordusu tarafından durdurulmuştur. Türk ordusunun 13 Eylül 1921 de 23 gün 22 gece süren dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden biri olan, Sakarya Meydan Muharebesinde mağrur yunan ordusunu tarihin en büyük bozgununa uğratmıştır. Yunan ordusu, kurtuluşu muharebe meydanından kaçmakta bulmuştur. Sonuç olarak, düşman bir sene sonra başkomutanlık meydan muharebesinde birliklerinin birçoğu imha edilmiş olarak, tekrar bozguna uğratılmış ve topraklarımızdan tamamen atılmıştır. Sakarya meydan muharebesi, Türk ordusunun 1683 ikinci viyana kuşatmasından beri süre gelen geri çekilişine de son vermiştir. Sakarya meydan muharebesi Anadolu halkının ölüm kalım mücadelesi olmuş ve kurtuluş savaşının kaderini tayin etmiştir. Bu mücadele kaybedilseydi, sömürgecilerin Anadolu’yu paylaşım planı olan Sevr gerçekleşecek, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hayal olarak kalacaktı. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman askerleri sayesinde, Anadolu halkı böyle karanlık bir tablo ile karşılaşılmadı. Yokluktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, kurtuluş savaşının seyrini değiştirerek bugünkü hür ve bağımsız Türk Devletinin yolunu açmıştır. TBMM 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e Türk Milleti adına ‘Gazilik’ unvanı ile ‘Mareşallik’ rütbesini tevcih etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, milleti tarafından Gazi unvanı verilen ilk askerdir” dedi.

BU GÜN GAZİLERİN, EN BÜYÜK GAZİ ATATÜRK’LE  BÜTÜNLEŞTİĞİ GÜNDÜR

19 Eylül’ün, tüm gazilerin, en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le  birlikte bütünleştiği bir gün olduğunun altını çizen Seymen, “Gururla taşıdığımız Gazi unvanı, Ata’mızdan biz Gazilere kalan en büyük mirastır. 19 Eylül, kurtuluş savaşında cepheden cepheye koşan, bu güzel yurdu düşmandan temizleyip bize armağan eden istiklal savaşı gazilerinin, Kıbrıs’lı soydaşlarımızı katliamdan kurtaran ve adada enosis hayallerini Akdeniz’in karanlık sularına gömen Kıbrıs Gazilerini, Türkiye Cumhuriyeti Rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis ve tüm malül gazilerin şeref ve kahramanlık günüdür. ‘Gaziler Günü’ olarak kutladığımız 19 Eylül aynı zamanda Türkiye muharip gaziler derneğinin kuruluş günüdür. Kahraman gaziler, gaziler gününüz kutlu olsun. Sizler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler, şehitlerimiz ile birlikte cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Sergilediğiniz kahramanlık, cesaret ve fedakarlıklarla Türk milletinin azmini, gücünü ve kuvvetini ortaya koydunuz. Şehit ve gaziler toprağı ve vatanı, insan ulus yapan değerlerdir. Değerli konuklar, Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan bu güne kadar sürekli iç ve dış tehditlere karşı maruz kalmıştır. Bu tehditlerin bugünde artarak devam ettiğini müşahede ediyoruz. Topraklarımızın bir daha istila edilmesine, birlik ve bütünlüğümüzün, üniter yapının bozulmasına ne bir , ne de bizden sonraki nesiller hiçbir zaman müsaade etmeyecektir. Kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak sonsuza dek korunacaktır. Sevgili gençler, Atatürk bu kutsal vatanı sizlere emanet etmiştir. Türk gençliğine yaraşır bir şekilde çalışarak, ilim ve irfanla  bu yüce devleti layık olduğu seviyeye getireceğinize, Cumhuriyetimizi canınız pahasına  koruyacağınıza gönülden inanıyoruz. Türk genci atasının emanetine sahip çıkacak karakter, azim ve kudrete her zaman sahiptir. Değerli konuklar, şanlı tarihimizin zaferleri ve zaferlerin kahramanlıkları hiçbir zaman unutulmamalıdır. Canlarını vatanına ve milletine  adayan şehit ve gaziler her zaman hatırlanmalı ve onlara gereken değer verilmelidir. Savaşlara ve bu savaşların gazilerine ilgisizlik, tarihimize olan bağı koparır. Bu nedenle Şehit ve Gazi, Türk toplumunun ortak değerleridir” ifadelerini kullandı.

GAZİLERE EVLERİNDE ZİYARET

Ziyaretin ardından protokol üyeleri, İnegöl’de ikamet eden Muharip ve Malul iki gaziyi evlerinde ziyaret etti.

Protokol, ilk olarak Süleymaniye mahallesi Farabi sokakta ikamet eden Kıbrıs Gazisi Seyfat Erdem’i evinde ziyaret ederek, Gaziler Gününü kutladılar. Kaymakam Ali Akça ve Garnizon Komutan vekili Yüzbaşı Uğur Baş, Gaziye çeşitli hediyeler verdi.

İkinci ziyaret ise, 1994 yılında Hakkari Yüksekova’da askerlik görevini yaparken, yapılan operasyonda mayına basması sonucunda yaralanan Gazi Hüseyin Bilbey’e yönelikti. Bilbey’e de çeşitli hediyeler verilerek Gaziler Günü kutlandı.

KIBRIS GEZİSİ DÜZENLENECEK

Ziyaretlerin sonunda bir konuşma yapan Kaymakam Ali Akça, “30 Ağustos’ta ülkemizin düşmanı işgalinden kurtuluş törenlerini yaptık. 6 Eylül’de İnegöl’ün kurtuluşunu kutladık. 19 Eylül’de ise bu gün Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik unvanının verildiği tarih. Bu nedenle Gaziler Günü uzun yıllardır kutlanıyor. Törenlerin ardından gazilerimizi ziyaret ettik. Gazilerimizle beraber bu özel günü kutladık” dedi. Kaymakam Akça, İnegöl’deki Gazilere yönelik Kıbrıs gezisi düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.

 

Editör: TE Bilişim