Önceki gün Şükrünaili Paşa İlkokulu çok amaçlı salonunda düzenlenen tanıtım toplantısına Belediye Başkanı Alper Taban, Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, Şube Müdürü Ali Doğru, bazı okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

EĞİTİMDE HER FERT BİR DEĞERDİR

Toplantının açış konuşmasını yapan Şükrünaili Paşa İlkokulu Müdürü Özgür Gümüş, “Zeki Konukoğlu Anadolu Öğretmen Lisesiyle, Şükrünaili Paşa İlkokulu olarak birlikte yürütmüş olduğumuz Görme Engelliler İçin Sesli Kitaplık projemizin bugün tanıtımını yapıyoruz. Bugün okulumuzda 4 tane görme engelli öğrencimiz var. İnegöl´ümüzde de tek görme engelli sınıfı da okulumuzda var. Tabi devletin gönderdiği Braille alfabesiyle basılı kitaplar var. Öğrencilerimiz bu kitaplardan derslerini işleyebiliyorlar ancak diğer kitaplara ulaşmaları hem ekonomik anlamda zor hem de bulabilirliği çok az. Yeterli sayıda kitap çeşitliliği de yok. Bizde bu çocuklarımızın sırf engellerinden dolayı eğitim ve öğretimden geri kalmamaları için, çünkü eğitimde her fert bir değerdir felsefesinden hareket ederek bu projeyi düşündük. Zeki Konukoğlu Anadolu Lisesi idarecileriyle de görüşüp, sosyal sorumluluk adına bu projeyi birlikte yürütmeye karar verdik. Güzel bir proje ortaya çıktı. 21 adet kitap, 21 öğrenci tarafından seslendirildi. Yaklaşık 50 saatlik bir seslendirme gerçekleştirildi. Ve bunu da bugün öğrencilerimizin hizmetine sunduk. Projenin gerçekleşmesinde emeği olan öğrencilerimize de çeşitli hediyelere takdim edeceğiz. Bu projeyi de İnegöl eğitim camiasıyla ve basın aracılığıyla İnegöl kamuoyuyla paylaşmak istedik. Amacımız bizim suya bir taş atıp dalga oluşturmak. Umarım bu diğer projelere ön ayak olur. Sırf engelinden dolayı da bir insan eğitim öğretim hayatından mahrum kalamaz” dedi.

PROJE TÜRKİYE´YE YAYILACAK

Gümüş, “Seslendirmelere cd ortamına kaydedildiği için istedikleri zaman bilgisayardan sesli dinleme yaparak bu kitapları görmüş gibi okuyacaklar. Bu proje de öğrencilerimizin çok merak ettiği 21 adet kitap var. Biz Bursa´daki ve Türkiye genelindeki görme engellilere yönelik eğitim veren okullarla ve kurumlarla da irtibata geçeceğiz. Onlarla da bu projeyi paylaşacağız. Oradaki öğrencilerimizden bu projeden faydalansın. Bundan da büyük mutluluk duyacağız” diye konuştu.

BEN KİTAP OKUMAKTAN ÇOK HOŞLANIYORUM

Görme engelli öğrenciler adına konuşan Medine Mevlütoğlu ise, “4. sınıf öğrencisiyim. Sınıfımda benden başka Muhammet Ali, Kerem ve Nazan isminde 3 arkadaşım daha var. Ben kitap okumaktan çok hoşlanıyorum. Sınıfımda bulunan Braille alfabesiyle basılı bütün kitapları okudum. Hatta bazılarını iki defa okudum. Bu proje sayesinde ismini duyup, çok merak ettiğim fakat okuyamadığım birçok kitabı dinleyerek, okuma fırsatı bulacağım. Bu beni gerçekten çok heyecanlandırıyor. Bu projenin var oluşunu ilk duyduğum zaman okulumuza bir bina yapılacak ve biz istediğimiz zaman oradan kitap alıp okuyacağımızı zannediyordum. Fakat sonra ayrıntılı bilgiler edinince fark ettim ki, bizim için kitaplar seslendirilip, böyle bir proje oluşturulmuş. Bu projeyi bizlere sunan ve bizler için hazırlayan herkese gönülden teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız” dedi.

ÜLKEMİZDE 80 BİN KİŞİ GÖRME ENGELLİ

Belediye Başkanı Alper Taban ise, “Şükrünaili Paşa İlkokulu ile Zeki Konukoğlu Anadolu Öğretmen Lisesinin birlikte gerçekleştirdiği bir projeden bahsediliyor. Projenin içeriği çok güzel. Özel dostlarımız yardımımız olmadan bu şehirde, bu ülkede kendi ayakları üzerinde durabiliyorlarsa, biz bunu başarabiliyorsak bizim için esas gerçek başarı budur. Ben bir birey olarak kimseye ihtiyacım yok, onun olmaması lazım. Ülkemizde 80 bin kişinin görme engelli olduğu söylendi. Ancak ülke nüfusuna vurduğunuz zaman çok büyük bir oran değil ama her şehrimizde görme engelliler için yapılmış yürüyüş yolları var. Kimseye ihtiyaç duymadan yürüyebilsinler diye bu yollar yapılmış. Hak ediyorlar mı? İnanın fazlasını hak ediyorlar. Biz onların işlerini ne kadar kolaylaştırabilirsek, eşit şartlarda yaşamış oluruz” diye konuştu.

BELEDİYEDE PROJE OFİSİ KURULACAK

Proje üretmenin güzel bir şey olduğunu ifade eden Taban, “Bizde şimdi belediyemiz de yeni bir proje ofisi oluşturuyoruz. Bir ar-ge birimi oluşturuyoruz. Benim aklım bana yeter ama teşkilatımızın, belediye çalışanlarımızın, şehrimizde yaşayan tüm insanların ortak aklını toplayıp, onların vereceği fikirler, öneriler çerçevesinde bu şehrin sorunları nedir, eksikleri nedir, daha neler yapılabilir. Tabi ki pek çok şey yapıldı. Devam eden pek çok projemiz var. Bunları zaten bitireceğiz ama bununla beraber inanın o kadar küçük dokunuşlara ihtiyacımız var ki, örnek veriyorum; şehrimizin temizliği noktasında inanılmaz bir efor sarf ediyoruz ama şehrimiz yine her gün aynı oranda kirlenmeye devam ediyor. Aslında burada asıl sorun temizlemek değil, kirletmemek. Kirletmeyerek nasıl temiz kalmayı çözeceğiz, ona kafa yoruyoruz. Belki 6 aydır Çevre Komisyonumuzla çalışıyoruz. Bunu da basın toplantılarıyla duyuracağız. Şehirde bir trafik sorunu var diyoruz. Tamam doğru ama trafik kurallarına uymayan insanlarda var. Onları da bir şekilde bu kuralların içerisine nasıl dahil edeceğimizi, nasıl entegre edeceğimizi düşünüyoruz. İnşallah bunları proje ofisimizde ekibimizle çalışacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların projede emeği geçen öğrencilere madalya ve kitap hediye edildi. Projenin tanıtılmasının ardından program ikram ile son buldu. 

Editör: TE Bilişim