İnegöl İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, nitratlı gübre takibinin yeni sistem ile direk Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılacağını belirtti.

TERÖR OLAYLARI NEDENİ İLE DAHA ÖNCE YASAKLANMIŞTI

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ekren, "Malumunuz nitratlı gübrenin kullanımı ile ilgili bakanlığımız farklı tarihlerde, farklı zamanlarda ilgili yönetmenlik ve talimatlarla değişik uygulamalar gerçekleştirdi. İlk çıkan uygulama ile beraber, terör olaylarının yoğun olarak gerçekleştiği dönemlerde, nitratlı gübrelerin kullanımı tamamen yasaklanmıştı. 2016 yılı itibari ile bunların bir kısmını denetimli olarak kullanması ile ilgili bir talimat geldi. Bizde sadece %21´lik ve %26´lık nitratlı gübrelerin kullanılması için izin veriyoruz. ÇKS´ye kayıtlı çiftçilerimiz bizden gübre kullanımı için reçete alıyorlar. Daha sonra bu reçete ile bayilerden gübreyi teslim aldıktan sonra, arazide uygulamasını gerçekleştiriyor. Uygulamanın takibini de köylerimizdeki muhtarlar veya kooperatif başkanı olan arkadaşlar yapıyor. Daha sonra o reçetenin arkasını imzalıyorlar ve bize geri teslim ediyorlar" dedi

BAYİYE GİREN BÜTÜN GÜBRELER SİSTEME KAYITLI OLACAK

"Böyle bir takip sistemi mevcuttu" ifadeleri ile konuşmasını sürdüren Ekren, "Bu yıl yine aynı sistem devam etmekle beraber, biz ayrıca gübre bayilerinin denetimlerini gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl kamera sistemleri oluşturulmuştu. Artık 2018 yılı itibari ile de bakanlık nezdinde merkezi sistem ile takibi ve denetimi olacak şekilde tasarlanacak ve uygulanacak. Ve gübreye de barkot sistemi getirilmiş vaziyette. Bu barkot sistemi tam olarak uygulanmaya başlayınca, muhtemelen bu reçete sistemi ortadan kalkacaktır. Artık bayiye giren bütün gübreler sisteme kayıtlı olacak. Veya yol nakitlerinde çiftçilerimize tahsis edilmiş gübreler aynı şekilde telefonlara indirilecek barkot uygulaması ile de takip edilip, ne amaçla ve kime kesildiği takip edilecek. Güzel bir sistem. Kamera sistemleri de modernize edilip, bakanlığımız nezdinde merkezden takip edilecek şekilde bir sistem oluşturulacak" şeklinde konuştu.

SİSTEM REVİZE EDİLECEK

Sistem ile ilgili bilgi veren Ekren, "Bakanlığımı merkezi sistemden her şeyi görebilecek. Kayıtlarda bakanlığımızda tutulacak. Geçen yıl yapılan sistem kapalı sistemdi. Tamamen işletmenin kendi bünyesinde bir haricim bellek üzerine kaydedilmesi sureti ile oluşturulan bir sistemdi. Artık web tabanlı bir sistem olarak direk bakanlık tarafından takip edilecek bir sistemle revize edilecek" dedi. 

Editör: TE Bilişim