İnegöl’ün dış ticaretinin önemli kısmının ilçe gümrüğünden yapıldığını açıklayan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise, gümrüğün İnegöl’ün ve Türkiye’nin 2023 ekonomik hedeflerine ulaşmasına destek olacağını ifade etti.

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, 2011 yılında hizmete açılan İnegöl Gümrük Müdürlüğü’nün, ilçenin dış ticaret hacmine büyük katkı sağladığını söyledi. Şahin, 2013 yılında ilçeden yapılan dış ticaretin yaklaşık üçte birinin, İnegöl Gümrüğü’nden gerçekleştiğini belirterek, “Rakamlar, gümrüğün İnegöl’deki sanayici ve işadamları için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” dedi.

2003 HEDEFLERİNE ANKARA DESTEĞİ

Milletvekili Hüseyin Şahin, önceki gün İnegöl Gümrük Müdürlüğünü ziyaret ederek, yetkililerden dış ticaret işlemleri konusunda bilgiler aldı. Şahin, ziyarette yaptığı açıklamada, son iki yılın ve bu yılın ilk 3,5 aylık verilerinin, İnegöl açısından gurur verici olduğunu söyledi. Bu başarılı tabloda, halen İnegöl Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’ne ait ek hizmet binasında hizmet veren gümrüğün, çok önemli katkısı olduğunun atını çizen Şahin, “İnegöl’ün ekonomik potansiyelini bilen hükümetimiz, ilçemize hak ettiği değeri vererek, sanayici ve işadamlarının çok önemli bir beklentisini karşıladı. Gümrük, Türkiye’nin ve İnegöl’ün 2023 ekonomik hedeflerine ulaşması açısından hükümetimizin İnegöl’e en önemli hediyesidir” dedi.

Hüseyin Şahin, İnegöl’deki sanayici ve işadamlarının ilçe gümrüğünün yanı sıra Bursa, Gemlik, İstanbul ve Mersin gümrüklerini de kullandığına işaret ederek, dış ticaret işlemlerinin önemli bir kısmını ilçeden yapma imkanına kavuşan İnegöllü işadamlarının rahat bir nefes aldığını söyledi.

SON İKİ YILIN RAKAMLARI

Açıklamasında, son iki yılın ve bu yılın ilk 3,5 aylık dönemdeki İnegöl Gümrüğü’nden yapılan dış ticaret işlemleriyle ilgili rakamlar da veren Şahin,  2012 yılında 202 milyon 60 bin dolar olan dış ticaret işleminin, 2013 yılında 278 milyon 304 bin dolar, bu yılın ilk 3,5 aylık döneminde ise 82 milyon 512 bin dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. İnegöl’ün ihracatının ithalatına göre fazla olduğunu ve yıllardır dış ticaret fazlası verdiğini hatırlatan Şahin, “2012 yılında İnegöl Gümrüğü’nden 66 milyon 366 bin dolarlık ithalat yapan İnegöl, 135 milyon 693 bin dolar ihracat yapmış. Bu dönemde 770 ithalat beyannamesi verilirken, 6 bin 43 ihracat beyannamesi verilmiş. İthalat amaçlı ilçeye gelen TIR sayısı bin 17 olurken, ihracata yönelik 4 bin 209 TIR ilçeden çıkış yapmış. 2013 yılında ise bin 438 ithalat beyannamesine karşılık, 6 bin 511 ihracat beyannamesi işlem görmüş. İthalat miktarı 116 milyon 313 bin dolar olurken, ihracat 162 milyon 60 bin dolar olarak gerçekleşmiş” diye konuştu.

2014’ÜN İLK ÇEYREĞİ

Hüseyin Şahin, açıklamasında bu yılın ilk çeyreğinde İnegöl Gümrüğü’nden yapılan işlemlere de yer vererek, 82 milyon 518 bin dolarlık dış ticaret hacmi gerçekleştirildiğini söyledi. Şahin, bu rakamın 50 milyon 207 bin dolarlık kısmını ihracatın, 32 milyon 311 bin dolarlık kısmını da ithalatın oluşturduğunu kaydetti.

YENİ MÜDÜRLÜK BİNASI YAPILACAK

Öte yandan, İTSO’nun eski binasında hizmet veren Gümrük Müdürlüğü’nün daha geniş bir alanda, kendi binasında hizmet vermesi için çalışmaların başlatıldığı bildiren Milletvekili Hüseyin Şahin,  İnegöl ile Bursa arası karayolunun kenarında, yeri belirlenen geniş bir alanda yeni İnegöl Gümrük Müdürlüğü binasının yapılması için adımlar atıldığını açıkladı.

İNEGÖL İŞ DÜNYASI MEMNUN

Öte yandan, İnegöl iş dünyası temsilcileri de yaptıkları açıklamalarda İnegöl Gümrük Müdürlüğü’nün ilçenin ihracatına çok önemli katkı yaptığını söylediler.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, üç yılı aşkın süredir İnegöl’e hizmet veren Gümrük Müdürlüğü’nün, işadamı ve sanayicilere ayrı bir motivasyon sağladığını söyledi. İlçeye Gümrük Müdürlüğü’nün kurulması yönünde uzun süredir çaba harcadıklarını hatırlatan Anıl, “Böyle bir ekonomik tabloya sahip olan  İnegöl, Gümrük Müdürlüğü’nü çoktan hak etmişti. İnegöl Gümrük Müdürlüğünün açılmasıyla birlikte, işadamı ve sanayiciler işlemlerinin önemli bir kısmını buradan yaparak rahatladı. İşlemlerin hızlanması, dış ticaretin artmasına da büyük katkı sağlıyor” dedi.

İHRACATI PATLATTI

İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Mustafa Akyol ise, İnegöl’e Gümrük kurulmasının ihracatta patlamaya yol açtığını vurguladı. İnegöl’ün, Gümrüğü hak ederek aldığını belirten Akyol, “İnegöl 15 yıl önce 17 milyon dolar olan ihracatını 320 milyon dolara çıkardı. Ayrıca ilçenin ihracatı geçen yıl yüzde 25 arttı. Gümrük işlemlerini Bursa’da yaptırırken, zaman kaybediyorduk. Son dakikalara kalan işlemler, artık İnegöl’de hızlı bir şekilde yürüyor. Tüm bunlar bize ayrı bir motivasyon sağladı” ifadelerinde bulundu.

SAĞLIKLI VERİ ALINIYOR

İnegöl Genç İşadamları Derneği (İGİAD) Başkanı Bahadır Bayraktar da, ilçeye gümrük açılmasıyla işlemlerin daha pratik ve hızlı gerçekleştirildiğini belirterek, müşteriye zamanında mal tesliminin, rekabet avantajı sağladığını söyledi. İnegöl Gümrüğü’nden yapılan işlemlerin bağımsız veriler halinde alınabildiğini, hangi sektörün ne durumda olduğunun, bu sağlıklı veri akışı sayesinde görülebildiğini dile getiren Bahadır Bayraktar, İnegöllü işadamlarının ve sanayicilerin gelecekle ilgili planlamalarında bu verileri kullanabildiğini kaydetti. 

SIKINTILAR EN AZA İNDİ

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) İnegöl Şube Başkanı Zeki Kavaz ise, yüksek bir dış ticaret hacmine sahip İnegöl’de, Gümrük Müdürlüğü’nün olmamasının, geçmişte  ihracatçı açından sıkıntılar oluşturduğuna değindi.  Bu yüzden İnegöl’e Gümrük açılması için MÜSİAD olarak kendilerinin de çaba harcadığını dile getiren Zeki Kavaz, “Eskiden dışarıdaki gümrüklerde işlem yaparken, saat 15.00’ten sonra TIR’lara mal saramazdık. Bursa’ya, Gemlik’e giderken zaman kaybı oluyordu. Gemilere mal yetiştiremezdik. Mallarımızın müşteriye teslimi bazen bir haftayı bulan gecikmelere yol açardı. Şimdi gümrük hemen yanı başımızda. Saat 16.30’da bile konteynıra mal koyabiliyoruz. Bir eksiğimiz olduğunda hemen düzeltme şansımız oluyor” dedi.

 

Editör: TE Bilişim