İnegöl Müftüsü Bayra

İnegöl Müftüsü Bayram Canbey yaptığı açıklamada, Hac kayıtlarının sona erdiğini bildirdi. Bu yıl içerisinde toplam 4 bin 69 kişinin Hac kaydı için başvuruda bulunduğunu söyleyen Müftü Canbey, 3 bin 43 kişinin Hac kayıtlarının yenilendiğini, bin 26 kişinin ise ilk defa yeni kayıt yaptırdığını kaydetti.
İnegöl'den başvuru yapan 4 bin 69 kişinin de aralarında bulunduğu Hacı adayları arasında, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılacak kura sonucunda Hacca gideceklerin belirleneceğini bildiren Müftü Canbey, "Türkiye'ye tanınan kontenjan 74 bindir. Ek kontenjanlarda verilirse yaklaşık 100 bin kişi gidebilecek. 100 kişi arasında İnegöl'den kaç kişi olacak. İnşallah İnegöl'den 250 kişi civarında vatandaşımız bu yılki organizasyon kapsamında Hacca giderse, büyük bir başarıdır. Hac ibadeti, İslam’ın temel şartlarından biridir. Her Müslüman için, şartları tuttuğu takdirde olmazsa olmaz ibadetlerden biridir. İslam’ın 5 temel esası var. Kelime-i Şahadet, Namaz, Oruç, Hac ve Zekat. Haccın ve zekatın şartları vardır. Zengin olacaksın, hür olacaksın, Haccı ifa etmeye gücün, kuvvetin olacak" dedi.
HAC HELAL PARA İLE YAPILIR
Son zamanlarda sıkça sorulan, “Kredi ile Hacca gidilir mi?” sorusuna da yanıt veren Müftü Canbey, "İbadet Allah rızası için yapılır. Örneğin namaz kılacaksan, temiz bir kıyafetin olması, kıldığın yerin temiz olması lazım. Hac ibadeti de böyledir. Hacca gideceğin paranın temiz olması lazım. Alın teri ile kazanılmış, kimsenin üzerinde hakkı hukuku bulunmayan, ananın ak sütü gibi helal olan para ile gidilmiş olması lazım. Bir takım farklı yollardan elde edilen paralarla Haccı ifa etmek doğru değildir. Elinde para yok sa, bankanın parasıyla Hacca gitme diye bir şey yok. Helal ve temiz para ile olması lazım. Gidersin o parayla turist gibi dolaşırsın ama bunun Allah tarafından bir sevabı olmaz.  Gücünüz yetmiyorsa, Haccın özlemini hasretini çekmekte insana bir sevap getirebilir" ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilişim