Hac farizalarını yer

Hac farizalarını yerine getirmek için Diyanet işleri kanalıyla bu yıl kutsal topraklara gidecek olan Hacı adaylarına, kutsal topraklarda nasıl davranacakları, ibadetlerini nasıl yapacaklarına dair İnegöl Müftülüğü tarafından seminer veriliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığının hazırlamış olduğu müfredat doğrultusunda her yıl yapılan “Hac Seminerleri” İlçe Müftülüğü tarafından geçtiğimiz Cumartesi günü başlatıldı. Üç hafta boyunca hafta sonları Sani Konukoğlu Camiinde sabah 09.00 ile 12.00 saatleri arasında düzenlenecek seminerlerde Vaizler İsmail Yıldırım ve Hasan Tanrıkulu, Hacı adaylarını bilgilendirecekler.

Geçtiğimiz Cumartesi gerçekleştirilen ilk seminerde Vaiz İsmail Yıldırım, hac yolculuğu ve özellikleri, hac ibadetinin tarihçesi, haccın geçerli olmasının şartları, Mekke ve Harem bölgesi konularını anlattı. “Ömürde bir defa yapılan bu ibadetin kıymeti daha iyi bilinmeli” diyen İsmail Yıldırım, zamanında alınan bilginin hac vazifesi sırasında fayda sağlayacağını belirtti. Beş-altı yıl öncesi 70 binlik Türkiye kontenjanın dolmadığını hatırlatan Yıldırım, son yıllarda hac ibadeti için başvuranların sayısında büyük artış olduğunu ve kontenjanların yetmediğini söyledi. Yıldırım, hac ibadetinin verimli geçmesi için iyi bir hazırlık yapılaması gerektiğinin altını çizdi.

Pazar günü ise ilçe vaizlerinden Hasan Tanrıkulu, hükmü ve edası itibariyle hac çeşitleri, haccın ve İhramın farz, vacip ve sünnetleri, tavaf ve çeşitleri ile Müslüman olmanın sorumlulukları konularını anlattı.

İki hafta daha sürecek programda, tavafın yapılışı, geçerli olmasının şartları, Safa ve Merve’de Say’ın vacipleri ve sünnetleri, Mekke’de ziyaret edilebilecek yerler, Arafat vakfesi, Arafat’tan Müzdelife’ye intikal, Müzdelife vakfesi ve şartları, Mina’da yapılan görevler, şeytan taşlama, kurban kesimi, saç kısaltma ve ihramdan çıkma, ziyaret ve veda tavafı, umrenin zamanı ve hükmü, hacda tanışma, arkadaşlık ve insan sevgisi, dönüş hazırlıkları, peygamberimizin hayatı, Medine’nin tarihi ve fazileti, Baki kabristanı ve fazileti, Medine’de ziyaret edilecek yerler, hac yolunda sağlığın önemi, dua ve zikir, sürekli ilaç kullanımı, hacda kadınlar konuları anlatılacak.

Editör: TE Bilişim