İnegöl’de havaların soğumasıyla birlikte artan gribal enfeksiyonlar ve son günlerde artan koronavirüs vakaları, hastanelerde ciddi bir yoğunluğa neden oldu. İnegöl Devlet Hastanesinde son bir ayda koronavirüs test sayısı yüzde 100 arttı. Günlük 500 test yapılırken, pozitif hasta sayısı 50’ye yükseldi.

İnegöl’de havaların soğumasıyla birlikte gribal enfeksiyon hastalıklarına kapılan pek çok kişinin, normal grip değil koronavirüse kapıldıkları korkusuyla acil servislere akın ettiği bildirildi. Yetkililer gereksiz yere hastanelerde oluşturulan yoğunluğun virüsün yayılma riskini arttırdığını, bu nedenle belirtileri görülmedikçe meraktan ya da telaşlanarak test için hastanelere gelinmemesini istediler.

İnegöl’deki vaka sayılarında ciddi bir artış olmazken, test yaptırma sayısında ise son bir ayda yüzde 100 arttı. Test yaptırmak isteyen kişiler hastane önünde uzun kuyruklar oluştururken, günlük vaka sayısı ise 50’ye çıktı. Devlet Hastanesi Yoğun bakım ünitesinde 11 kişi covid tedavisi görürken, 20 kişi de pandemi servisinde tedavi görüyor.

DOMUZ GRİBİ YENİDEN HORTLADI

Omicron varyantı dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yayılırken, geçen yıl kendini gösteremeyen grip türü virüsler de adeta ortalıkta kol geziyor. Nitekim bilim adamlarının yaptıkları açıklamalara bakırsa, 2009 yılında kâbus haline gelen domuz gribi yeniden hortladı. Üstelik son günlerde hastanelerin çocuk servislerine yapılan başvurularda influenza vakaları, yani grip şikayeti adeta patlama yaşıyor. Bursa’nın en büyük kamu hastanesi olan Şehir Hastanesi Çocuk Servisi’nde grip tanısıyla muayene olan çocuk sayısı günlük 1.200’ü aştı. Bu rakam 8 ay önce 80 civarındaydı. Pandemi öncesinde de çocuk muayene sayısı 400’ler civarında seyrediyordu. Aynı şekilde Bursa’nın ikinci büyük kamu hastanesi Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Çocuk Servisi’nde günlük muayene 1.500-1.600 arasına ulaştı. Nilüfer’deki Dörtçelik Çocuk Hastanesi’nde de günlük çocuk muayenesi 1500’ü buldu. Uzmanlar mevsimsel grip artışının normal olduğunu, ancak bu artışların normal olmadığını söylüyorlar. Bunu da, “okullar başta olmak üzere çocukların birbirleriyle yakın temaslarının daha fazla olmasına” bağlıyorlar. Bu nedenle hem anne-babaları, hem de okulların etkileşim özelliği nedeniyle öğretmenlerini uyarıp, daha dikkatli olmalarını istiyorlar. Çünkü günlük muayene sayılarındaki patlama nedeniyle söz konusu 3 büyük hastanede Çocuk Servislerinin dolduğunu, Çocuk Acillerde de büyük bir yoğunluk yaşandığını söylüyorlar.

UYARI!

Uzmanlar, “Grip semptomları, yaygın kas ağrısı, ateş, üşüme, halsizlik, burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı gibi semptomlarla kendini gösteriyor. Griple Covid'i ayırmak için net bir kriterimiz yok. Net kriterimiz PCR testi. Kendinde bu şekilde semptom gören hastaların covidli imiş gibi izole etmeleri gerekmekte. İzolasyondan kastımız misafirliklere gitmemeleri, kimseyle aile içi bireylerden bir miktar uzak durmaları, maskesiz, kimseyle görüşmemeleri. Tokalaşmaktan uzak durmaları sık sık el yıkamaları, mümkünse havlularını ayırmaları. Bu tarz önlemlerle grip semptomları gösteren insanların Covid'in yayılmasını ve gribin de yayılmasını önlemek. Gripte başlı başına bazı yaş grupları için öldürücü olabiliyor.”

"GRİP OLAN KENDİSİNİ COVİDLİ GİBİ KABUL ETSİN"

Grip semptomu gösteren herkes kendini covid kabul etmesini ve ona göre davranmasını istediklerini ifade eden Uzmanlar, “Koronavirüs ile grip ayırmak için PCR testi yapıyoruz. PCR pozitif bir hastada en azından kesin bu Covid diyebiliyoruz. Negatif de çıkabiliyor bazı covid hastaları. Şimdi bunu da belirtmekte fayda var. Ama elimizde yani net şu varsa, bu varsa bu gibi bir kriterimiz yok” diye konuştu.

"OKULA GÖNDERMEYİN"

Grip vakalarında oldukça yüksek bir artış olduğunu belirten Uzmanlar, “Mevsimsel olarak beklediğimiz bir şeydi bu. Ama tabii ki Covid ile birlikte karışıyor. Bu nedenle biraz daha dikkat etmemiz gereken bir mevsimdeyiz. Çocuğunuzu en ufak bir burun akıntısı, öksürük, ateş, hafif ateş de olsa lütfen okula göndermeyin. Çünkü bu çok hızlı bir grip yayılımına sebep oluyor. Ve bu nedenle de salgının bitmesinin önündeki en büyük engel bu toplu alanlar. Lütfen bu konuda duyarlı olalım. Çünkü biz çocuğumuzu gönderirsek yarın bir gün hasta bir çocukta sizin sağlıklı çocuğunuzu hasta edecektir. Bunu unutmayın bu bilinci artık oluşturmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim