İnegöl’ün hava kalitesi ‘sağlıksız’ Yurt genelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kirliliği verilerine göre İnegöl’ün havası kritik değerlerin üzerinde "Hassas" olarak nitelendirildi. Hava kalitesi 149 HKI değerine yükselen İnegöl’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi sitesinde; “Hava kalitesi yaşlılar, çocuklar ve solunum rahatsızlığı olanları etkileyebilecek seviyededir” uyarısında bulunuldu.

İnegöl’de kış aylarına gelinmesiyle beraber zaman zaman yaşanan hava kirliliği bu yıl iyiden iyiye kendini hissettirmeye başladı.  Uzmanlara göre nüfus artışı ve göçe bağlı olarak hızlı ve düzensiz şehirleşme, yerleşim merkezleri arasında kalan sanayi bölgeleri, motorlu araç sayısının artması ve kış aylarında kullanılan katı yakıtlar; yaşanan hava kirliliğinin başlıca sebeplerini oluşturuyor.

DURUM SAĞLIKSIZ

 İnegöl’ün gündeminden hiç düşmeyen hava kirliliği konusu tartışılmaya devam ederken, Bakanlığın Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağının verileri yine iç kararttı. Hava kalitesi izleme ağının verilerine göre İnegöl’ün kritik değerin üzerinde “sağlıksız” olarak ölçüldü.

SİS KİRLİLİĞİ ÇIKARTTI

Geçtiğimiz hafta sabah saatlerinden itibaren etkili olan sis ve hava kirliliği hayatı olumsuz hale getirdi. Özellikle Cuma günü İnegöl´ün genelinde etkili olan ve görüş mesafesini yer yer 5 metreye kadar düşüren duman ve sis bulutu hayatı olumsuz hale getirdi. Bu durum kimilerine göre hava kirliliği, kimine göre ise İnegöl`ün coğrafi konumundan kaynaklandığı şeklinde yorumlanıyor.

SAĞLIKSIZ!

Yurt genelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kirliliği verilerine göre İnegöl´ün hava kalitesi Cuma günü “sağlıksız” olarak nitelendirildi. Cumartesi günü ise ölçüm istasyonlarından herhangi bir ölçüm alınmadı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın sitesinde Türkiye´nin her yerinden alınan hava kirliliği verileri puanlanarak, iyi, orta, hassas, sağlıksız, kötü ve tehlikeli diye 6 kategoriye ayrılıyor.

Cuma günü Hava Kalitemiz 149 HKI’ya çıkarken, olası artış halinde hava kalite değerimiz “Sağlıksız” olarak nitelendirilecek.

TAVSİYELER

Resmi sitede ise şu tavsiyeler yer aldı; “Açık hava sporları için iyi bir hava değil. Bisiklet sürmek için iyi bir hava değil. Açık havada yürüyüş yapmak için iyi bir hava değil. Dışarıda piknik yapmak için iyi bir hava değil”.

ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR KÖTÜ ETKİLENECEK

Bu değerlere göre de; “Hava kalitesi yaşlılar, çocuklar ve solunum rahatsızlığı olanları etkileyebilecek seviyededir” açıklaması yapıldı.

Editör: TE Bilişim