İnegöl’de ikamet eden Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği 1. Sınıf öğrencisi Ömer Şenal(19), tasarladığı 4 mevsim boyunca ürün yetiştirmeye imkan sağlayan projesi için Tarım ve Orman Bakanlığından destek bekliyor. Otomasyon sistemi sayesinde tarımda 4 mevsim boyunca organik üretimin yapılacağını söyleyen Şenal, endüstri 4.0 sistem maliyetinin 5 Milyon TL olduğunu söyledi.

OTOMASYON

1 yıldan bu yana tarıma ilgisi olduğu için tarım projesini tasarladığını aktaran Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği 1. Sınıf öğrencisi Ömer Şenal(19), “Yaptığımız proje asırlık bir proje.  Bir yılda bu projeyi tasarladım. Dünyada insan gücü sıkıntısı olduğu gibi tamamen otomasyon sistemiyle çalışacak bir proje.” dedi.

SU SIKINTISI YOK

Su sorununu ortadan kaldırılacağının altını çizen Şenal, “Tamamen yağmur suyunu filtre ederek depolama sağlıyor. Sistemden bahsedecek olursak; yerin 4.5 metre altına kurulan su deposu bulunuyor. Deponun üzerinde filtresi bulunuyor. Suyun bu şekilde döngüsü sağlanıyor. Onun üstünde de 1 metre yüksekliğinde duvar var. Duvarın üzerinde de cam panellerden oluşan sistem var. Bu sistem içerisinde yılın 4 mevsimi ürün yetiştiriliyor. Camların kalınlığı 15 santim. Darbeye ve deformeye karşı olan camların arasında, su kanalları var. Su kanallarından mevsimin sıcaklıklarına göre sıcak veya soğuk su gönderiliyor. Böylelikle yetişen besinlerin, istediği ısı sağlanmış oluyor. Böylelikle 4 mevsim boyunca, farklı ürünler yetiştiriliyor.” Diye konuştu.

KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK

Bu sistemin dünyada olmadığını öne süren Şenal, “Otomasyon sistemiyle kontrolü sağlanan sistem aynı zamanda enerjisini de kendi üretiyor. Kurulan güneş enerji sistemiyle, enerji üretimi sağlanıyor. Kurak arazilerde dahi bu sistem sayesinde ürün yetiştirilebiliyor.” Şeklinde konuştu.

MALİYETİ 5 MİLYON TL

Şenal, kendi kendini 10 yılda amorti edeceğini öne sürdüğü sisteminin maliyetinin ise yaklaşık 5 Milyon Tl olduğunu belirtti.

BAKANLIKTAN DESTEK BEKLİYOR

Sistemin Bursa tarımına katkı sağlayacağını ifade eden Şenal, “Tarım ve orman bakanlığından bu konuda destek bekliyorum. Sistemim şuan bilgisayar ortamında hazır durumda. Destek olursa, sistemi hayata geçirmek için gerekeni yaparım.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim