Garnizon Şehitliğinde gerçekleştirilen tören Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunulması ile başladı. İlçe protokolü ile şehit yakınlarının yoğun katılım gösterdiği program, saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşıyla devam etti.

ŞEHİTLİK BANA YETER

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Jandarma Astsubay Üstçavuş Esin Bozkurt, “Milletimizin gücü, bağımsızlığı, onuru ve gururu şehit kelimesinde gizlidir. Öyle ki insan hayatı boyunca çalışarak birçok unvan ve makam elde edebilir belki ama hayatı karşılığında elde ettiği ve inancı sayesinde kazandığı tek makam şehitliktir. Çanakkale Savaşı da tarihimiz boyunca şehitlik duygusunun en çok özdeşleştiği savaştır. Bundan 103 yıl önce vatan topraklarına göz diken düşmanlara karşı analar evlatlarını; ‘Ey oğul ben seni bugün için doğurdum, Damarındaki kanı helal sütle yoğurdum, Haydi oğul haydi git! Ya Gazi ol! Ya Şehit!´ diyerek cepheye gönderdikleri savaştır Çanakkale Savaşı... Çanakkale´ye gönüllü olarak giden dönemin en eğitimli, en donanımlı kahraman komutanlarından biri olan Üsteğmen Zahit yazdığı mektubunda eşine; ‘Ruhuma mevlit okutmak vicdanınıza kalmıştır. Kendim için başka bir şey istemem, şehitlik bana yeter’ diyerek erinden rütbelisine tüm askerlerin nasıl bir inançla savaştıklarını açıkça bizlere göstermektedir. Dünya tarihinin önemli bir dönüm noktasını teşkil eden, uluslararası güç dengelerini tamamen değiştiren. Türk Milletini tarihin akışı üzerinde belirleyici bir rol oynamasını sağlayarak, İstiklal Savaşımızın adeta önsözünün yazıldığı. Türk Komutanların ve Mehmetçiğinin efsanevi direnişi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün askeri dehasıyla bir milletin kaderinin kanıyla satır satır yazıldığı bir destandır Çanakkale Savaşı... Bu milletin şehitleri, Anadolu’yu vatan yaparak Malazgirt’te tarih yazan Alparslan’ın ordusundaki binlerce Türk evladır, Fatih’in ordusunda sancağı uğruna İstanbul Surlarında canını veren Ulu batlı Hasan’dır. 256 kiloluk top mermisiyle Seyit Onbaşı, 57. Alayla Yahya Çavuştur. İzmir’de Yunana ilk kurşunu atan Hasan Tahsin’dir. 15 Temmuz’da vatan ve demokrasi için canını veren Ömer Halis Demir’dir. Bugün burada adını saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çok, şuan da simaları gözümüzün önüne gelen, dualarımızda isimleri dudaklarımızdan dökülen, rütbelerin en büyüğüne, mertebelerin en yücesine erişen şehitlerimiz ve siz kıymetli aileleri... Sizler, en kıymetli varlığınız olan evlatlarınızı hayatlarının baharında, bu vatan uğrunda feda ettiniz. Bugün bile şehit oğlunun cenazesinde ‘On oğlum olsa onunu da askere gönderirim, yeter ki vatan sağ olsun´ diyen analarımız. ‘Oğlumun yarım kalan askerliğini ben tamamlamak istiyorum´ diyen babalarımız, Büyüyünce ne olacaksın diye sorduklarında ‘bende babam gibi asker olup, şehit olacağım´ diyen çocuklarımız olduğu sürece; sizlere söz veriyoruz ki; Çanakkale sonsuza dek geçilmeyecek, Gök kubbede ay yıldızlı al bayrak hiç inmeyecek” dedi.

Konuşmanın ardından şiir okundu. Şehitlikteki tören, Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından İlçe Müftüsü Kazım Güzel’in yaptığı dua sonrası program sona erdi.

Garnizon Şehitliğinde gerçekleştirilen Şehitleri Anma Programının ardından, Erdem Beyazıt İmam Hatip Ortaokulu’nun hazırladığı Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümü kutlama programına geçildi.

Editör: TE Bilişim