Hayvanları Koruma Günü nedeniyle bir açıklama yapan İnegöl Kent Konseyi Sokak Hayvanlarını Koruma Çalışma Grubu Başkanı Şebnem Erkan, “2050 yılında ise bu rakamın 10 milyara yaklaşacağı öngörülüyor. İnsanlar çoğalıyor ama bizim dışımızdaki canlı türleri için durum, bunun tam tersi. Hızla artan nüfus, yapılaşma, doğal alanların tahribatı, yasa dışı avcılık ve ticaret, yaban hayatın dengesini bozuyor ve yaban hayatın canlıları bir yok oluşa doğru sürükleniyor” dedi.

4 Ekim tarihinin Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu tarafından 1931 yılında Hayvanları Koruma Günü olarak ilan edildiğini ifade eden Şebnem Erkan, “Yaşam için gerekli olan hemen hemen her şeyin karşılanmasında doğaya ve onun çeşitliliğine muhtacız. Yaşamımız, bitkilerin ve hayvanların olağanüstü değişkenliği, onların yaşadıkları yerler ve içinde bulundukları ortamlara bağlı.  Ancak doğal kaynaklara yönelik talebimiz sürekli arttığı için bu çeşitlilik tehdit altında. Bugün, yeryüzünde 7 milyar insan yaşıyor. 2050 yılında ise bu rakamın 10 milyara yaklaşacağı öngörülüyor. İnsanlar çoğalıyor ama bizim dışımızdaki canlı türleri için durum, bunun tam tersi. Hızla artan nüfus, yapılaşma, doğal alanların tahribatı, yasa dışı avcılık ve ticaret, yaban hayatın dengesini bozuyor ve yaban hayatın canlıları bir yok oluşa doğru sürükleniyor. Özetle, biz çoğalırken dünyamızı paylaştığımız diğer canlıların sayısı hızla azalıyor. Gezegenimize ve barındırdığı çeşitliliğe dair henüz keşfedilmemiş pek çok tür var. Ancak açık olan bir şey var: mevcut değerlerimizi hızla kaybediyoruz. Bu nedenle 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü sadece gözümüzün gördüğü hayvanları değil, yeryüzünde var olan tüm hayvanların da yaşam hakkına sahip olduklarını hatırlamamız açısından çok önemlidir. Doğada hayvanlar var ise denge ve sağlık var demektir” diye konuştu.

ÖNCEDEN DE ÖNEMLİYDİ

Erkan, “Geçmiş medeniyetimizde, kışın aç kalan kurtlara ve yabani hayvanlara yiyecek yardımı yapan ve  onları besleyen, hasta ve yaralı kuşlara bakan, onları tedavi eden, ettiren, sokak köpeklerini ve kedilerini himâye eden, onları doyuran, zaman zaman kasaplardan et alıp onlara dağıtan ve göçmenler kuşların barınması için, çok çeşitli vakıflar ve gönüllü topluluklarında kurulduğunu çeşitli kaynaklardan biliyoruz. Günümüzde insanlık; insani özelliklerini unutmuş, kendisine ve doğaya saygısını yitirmiş durumdadır. Yeşil alanlar yok edilmekte, hayvanların doğal yaşam alanlarına betonlar inşa edilmekte onlara yaşam alanı bırakılmaktadır. Hâlbuki gözümüzün gördüğü ve yaşayan her hayvan doğanın biricik dengesidir” dedi.

AÇ KALIYORLAR VE SUSUZ

Erkan konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu kadar betonlaşmanın ardından nasıl olsa yiyecek buluyordur ya da bir yerden su içiyordur demek yanlış çünkü bu imkansız.”

BESLEME YAPMAK DOĞAL HAK

“Hayvanları Koruma Kanunu 5199 sayılı kanunun 3. Maddesinde; yaşama ortamı: bir hayvanın veya hayvan topluluğunun doğal olarak yaşadığı yeri ifade eder”. Yani, hayvanların kendi doğal güdü ve yetenekleri ile girip yaşamlarını sürdürdükleri, özel veya kamuya ait ayırımı olmadan tüm ağaçlı alanlar, bahçeler ve açık alanlar dahil olmak üzere her yer, kedi ve köpeklerin “doğal olarak yaşadıkları yerler yani yaşama ortamlarıdır. Ve yine kanuna göre buralarda yaşayan canlıları besleyebilir ve koruyabiliriz.”

GELİŞMİŞLİK DÜZEYİ

“Unutulmamalıdır ki; toplumların gelişmişlik düzeyi hayvanlara nasıl muamele ettiği ile ölçülür.”

BİZİM GİBİLER

“Hayvanlar da biz insanlar gibi hisleri ve duyguları olan varlıklardır. İnegöl Kent Konseyi Sokak Hayvanlarını Koruma Çalışma Grubu olarak bunun bilincinde olan İnegöl de yaşayan her kişiyi, bağımlı ve bağımsız kurumları, iş yerlerini, yetkilileri 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü vesilesi ile bilinçlenmeye ve bölgesel besleme yapmaya davet ediyoruz. Bilmeliyiz ki sahipsiz sokak hayvanı yoktur. Onlara sahip çıkmayan insanlık vardır! Umudumuz; hayvanların katledilmediği, ölüm ve sürgünlerin olmadığı, can dostlarımızın soğuk barınak duvarları arasında yalnız kalmadığı günlere erişmektir. Dileğimiz; 4 Ekimlerin, koruma günü olarak değil, hayvanlarımızla birlikte Hayvanlarla Dostluk Günleri olarak kutlanmasıdır.”

Editör: TE Bilişim