‘BURSA´DAN İT´HALE SORUŞTURMA

Gazetemizde ‘özel haber olarak´ dün yayınlanan, Bursa´nın Nilüfer ilçesindeki sokak köpeklerinin kısırlaştırma işleminin ardından İnegöl´e bağlı Çayyaka Mahallesinde ormanlık alana bırakılmasını konu alan ‘Bursa´dan İthal´ başlıklı haberin ardından hareket geçen İnegöl Doğal Hayatı Koruma Derneği (İDOHA) Başkanı Nilay Parlar Ateş, sorumlular hakkında Nilüfer Belediyesi tarafından soruşturma açıldığını ve dernek olarak bunun takipçisi olacaklarını söyledi.

OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Haberin ardından Nilüfer Belediyesi, Belediye Başkanı ve Veteriner İşleri Müdürlüğüne yazılı olarak başvuru yaptıklarını ifade eden İDOHA Başkanı Nilay Parlar Ateş, “24 Haziran tarihli gazetede çıkan ‘Bursa´dan İthal´ başlıklı haber ile Nilüfer Belediyesine ait olduğu iddia edilen araçla, İnegöl ilçe sınırları içerisinde Çayyaka Mahallesine köpek tahliye edilmek istenildiği, vatandaşların tepki vermesi üzerine aracın hızla kaçtığı belirtilmektedir. Öncelikle Nilüfer Belediyesi, Belediye Başkanı ile Veteriner İşleri Müdürlüğüne yazılı olarak başvuru yapılmış ve konuya ilişkin bilgi talep edilmiştir. Veteriner İşleri Müdürlüğünden aldığımız bilgiye göre araç şoförü ve personel hakkında, Belediye içerisinde gerekli soruşturma başlatılmıştır. Bizlerde bu soruşturmanın neticesini bekleyeceğiz. Nilüfer Belediyesinin bu şekilde bir olayın meydana gelmesinde sorumluların tespit edilip, gerekenin yapılacağı ümidiyle cevabını bekliyoruz. Olayın takipçisi olacağız” dedi.

ALDIKLARI YERE GERİ BIRAKMAK ZORUNDALAR

5199 sayılı yasa maddelerinin çok açık olduğunu belirten Nilay Parlar Ateş, “Belediyeler kısırlaştırmak, aşılamak veya tedavi etmek için aldıkları sokak hayvanlarını, tedavi ve işlemler tamamlandıktan sonra aldıkları yere geri bırakmak zorundadır. Tüm resmi kurumların bu yasa hükmüne uyması için gereken hassasiyeti gözeteceklerini ümit ediyoruz. Hassasiyet gösterilmesi için de sık sık ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Olayın sorumlularının bulunması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

ARACIN BÖLGENİZ DIŞINDA İLÇEMİZDE BULUNMA NEDENİ NEDİR?

Bölge dışına tahliye etmenin açıkça yasalara aykırılık teşkil ettiğini ifade eden Ateş, “Normal şartlarda Nilüfer Belediyesi tarafından şayet bu şekilde köpeklerin tahliyesi yapılıyor ise, bölge dışına tahliye etmek açıkça yasalara aykırılık teşkil etmektedir. Olayı gören vatandaşların basın mensubu arkadaşlara vermiş oldukları beyanlara göre, araç kasasında köpeklerin bulunduğu ve tahliye için aracın durup kapılarının açıldığı, vatandaşların tepki vermesi üzerine, tahliyeden vazgeçilerek aracın uzaklaştığı söylenmektedir. Konuya ilişkin tarafımıza yazılı bir dönüş henüz sağlanmamıştır. Bizler de, Nilüfer Belediyesine soruyoruz. 16 JEM 90 resmi plaka sayılı araç Belediyenize mi aittir? Ait ise, kasasında köpeklerin olduğu iddiasına dayalı olarak, söz konusu aracın bölgeniz dışında ilçemizde bulunma nedeni nedir? Kasada taşınan köpeklerin tahliyesi yasal mevzuata aykırı olarak ilçemizde mi yapılmak istenmiştir? Konuya ilişkin olarak gerekenin yapılarak cevap verilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

KENT KONSEYİNDEN TEPKİ

Olaya, İnegöl Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubundan da tepki geldi. Çalışma Grubu Başkanı Şebnem Erkan yaşanan bu olayı kınarken, gereğinin yapılması konusunda yetkilileri göreve çağırdı.

Gazetemize açıklamalarda bulunan İnegöl Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu Başkanı Şebnem Erkan, “24 Haziran 2016 tarihli Yıldırım Gazetesi ile bilgilendiğimiz habere göre, resmi plakalı bir araç İnegöl Çayyaka Mahallesi yakınlarında ormanlık alana sahipsiz hayvanları bırakmak istemiş. Yol kenarında durup köpekleri indirmeye çalıştığı sırada mahalle sakinlerinin tepkisiyle karşılaşınca, aracın hareket edip oradan uzaklaştığını öğrendik. İnegöl Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu olarak olaydan dolayı çok üzüldük. Herhangi bir belediyenin böyle bir olayı gerçekleştirmesi suçtur. Belediyeler sorumlu oldukları yerlerde yaşayan sokak hayvanlarının refah seviyesini arttırmak ve onların bakımlarını yapmakla yükümlüdür. Sokaktan aldıkları canları aldıkları noktaya aşıları yapılarak, kısırlaştırarak, hastalıklarını tedavi ederek ve küpe takarak bırakmaları gerekir, başka bir yere bırakamazlar. Terk edilmek, yerinden edilmek, fiziki ve psikolojik şiddet görmek her canlıya eşit acı verir. Sokağımızda ya da mahallemizde yaşayan canlılara bir tas su ve yiyecek koymak bizim insani görevimizdir. Olayın yaşandığı bu ramazan gününde vicdanlarını bir kez daha yoklamalarını, olayın soruşturulmasını ve bu kişilerin neden, niçin ve ne hakla böyle davrandıklarının öğrenilmesini, gerekli cezaların verilmesini istiyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim