İnegöl Mobilyacılar Odası tarafından “Küresel Rekabette Türkiye Mobilyası” konulu konferans düzenlendi. Konferansın konuşmacısı MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, ABD hedefini gösterdi.

Sani Konukoğlu konferans salonunda düzenlenen konferansına MOSFED Başkanı Ahmet Güleç ile mobilyacılar katıldı.

Konferansın açış konuşmasını yapan İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “İnegöl mobilyasının yıllık değerlendirmesini yapalım istedik. İnegöl mobilyasını dışarıda temsil eden Ahmet Güleç başkanımızı burada ağırlıyoruz. Mobilya sektörünün hareketlenmesinin sağlanmasında emeği büyük. İnegöl’ün sesinin duyurulmasında bize liderlik yaptı. Teşekkür ediyorum” dedi.

İNEGÖL HEP ÜRETTİ

 Mobilya sektörüyle alakalı değerlendirme yapan MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “İnegöl’ün ticari ikliminden bende mobilyacı oldum. O zamanlar satışlarımızı İstanbul’da yapıyorduk. İnegöl hep üretti. Az da olsa hep üretti. Ortak akıl çok önemli. Ortak akılla çalışan ülkeler yavaş da olsa sonuca giderler ve ortak akıl hata yapmanın önüne geçer. Dünyanın 13. Büyük üreticisi olduk. İhracatta ise 12. sıradayız. Çin, ABD, Almanya, İtalya, Hindistan ülkeleri ilk 5’te yer alıyorlar. Gelişmiş ülkelerin hiç biri mobilya sektöründen kopmamış. Bu ülkeler ürettiğinin büyük kısmını tüketen ülkeler” dedi.

ABD HEDEFİ

ABD’den gelen projelere daha sağlıklı bakmamız gerekiyor. Bizim gelişmiş ülkelere girmemiz lazım. Bu pazarlara girersek çıkmamız çok zor olur. Ne kadar ilgilenirseniz mesafeler kısalır. ABD, Asya, Afrika, Avrupa pazarlarına ürün satmayı öğrenmemiz lazım. 2003 yılında 345 Milyon dolar olan ihracatımızı 2019 yılı itibariyle 4 Milyar dolara çıkarma hedefimiz var. Bu rakama yaklaştık. Şuan ki ihracat rakamımız 3.8 Milyar dolar. Geçen yıla göre yüzde 20 oranında ihracat rakamlarımızda artış söz konusu. Türkiye dünyada mobilya ihracatını en çok artıran ülke konumunda. Mobilya sektörü diğer sektörlere göre daha iyi durumda. 186 ülkeye ihracat yapıyoruz. Alım gücü yüksek pazarlara da katma değerli ihracat yapıyoruz. Bölgesel pazarlamamız kıymetli ancak büyümemizin lokomotifi değiller. Hepimiz ucuz ürün satma derdindeyiz. Katma değer oluşturmamız lazım. Dönüşüm yapmamız lazım. dünyada mobilya dış ticaretindeki payımız 2007 yılında 0,6 iken, 2023 yılında hedefimiz 2.6. Büyük bir rakam bizim için“ ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim