Bosna Hersek Başbaka

 

İstanbul’da gerçekleştirilen Uluslararası İşbirliği Formuna katılmak için Türkiye’ye gelen Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Mustafa Mujezinovic, konferansın ardından geçtiğimiz Perşembe günü İnegöl’e gelerek, her Türkiye’ye gelişinde yaptığı gibi İnegöl Zeynel Köftecisinde İnegöl Köftesi yedi. Eşi Emina Mujezinovic ile birlikte seyahat eden Başbakan Mustafa Mujezinovic, İnegöl’ün sıcak olan halkını görmek ve meşhur olan köftesini her Türkiye’ye geldiğinde tatmak için mutlaka İnegöl Zeynel Köftecisine uğradığını kaydetti.

Zeynel Köftecisinin zemin katındaki mağazada eşi ile alışveriş yapan Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Mustafa Mujezinovic, gazeteci Sadullah Organ’ın sorularını İnegöl Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Sağlık’ın tercümanlığı ile cevaplandırdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek görüşmeler yaptığını belirten Başbakan Mujezinovic, Bosna ile Türkiye arasındaki ilişkilerden bahsettiklerini söyleyerek, “Türkiye ile olan bağlarımız son yıllarda daha da güçlendi. Türkiye’den Bosna Hersek’e, Bosna’dan Türkiye’ye göç eden insanlar oldu. Bu kapsamda Sarajeva ile Bursa, İnegöl ile Donji Vakuf kentleri kardeş şehir oldular. İnegöl’de yaşayan vatandaşlarımız var. Vatandaşlarımızın burada yaşamaları çok güzel. İnegöl’ün insanları çok sıcak kanlılar. Türkiye ile aramızdaki ilişkilerin iyi olması ile ileriye dönük ekonomik anlamda gelişmelerde olacağına inanıyorum. Türk kültürünün Bosna Hersek’e yayılması ilişkilerimizi daha da artıracaktır” dedi.

SAVAŞTAN SONRA EKONOMİMİZ DAĞILDI

Savaşın vermiş olduğu büyük darbelerin halen hissedilmekte olduğunu söyleyen Mujezinovic, savaş sonrasında birçok vatandaşın ülkeyi terk ettiğinin altını çizerek, “Sırbistan ile 1994 yılında yaşanan savaş sonrasında ekonomimiz bozuldu. Ekonominin ve sosyal ilişkilerin tekrar iyi hale gelmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz. Zamanla bunların hepsi düzelecek. Türkiye’ye birçok kez ziyaret ederek, sanayisini örnek alıp ekonomimizin canlanması konusunda çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

NE VARSA TİCARETTE VAR

Türk İş adamlarından Bosna Hersek’te iş yeri yada fabrika açmasını isteyen Mujezinovic, “Türk İş adamları ülkemizde yaptıkları yatırımlarla hem bizim ekonomimize canlılık getirecekler hem de  kendileri kazanıp, Türkiye ekonomisine de  katkı sağlamış olacaklardır. İş adamları bir fabrika yada iş merkezi açmak istediğinde prosedürümüz kendilerine çok kolaylık sağlayacaktır. Türkiye Hava Yolları şirketi, ülkemizin hava yolları şirketinin yüzde 50 hissesini satın aldı. İkili ulaşım böylelikle daha kolay ve ekonomik oluyor” şeklinde konuştu.

SİYASETTE GÜÇLÜYÜZ

Bosna Hersek Federasyonu eski Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in partisi olan Demokratik Eylem Partisinin (SDA) mensubu olduğunu belirten Mujezinovic, önümüzdeki genel seçimlerde aday olmayacağını kaydetti.

Yaklaşık 5 gündür eşi Emina Mujezinovic  ile Türkiye’de bulunan Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Mustafa Mujezinovic’in, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile görüşmeler yapmasının ardından, önümüzdeki Pazartesi günü İstanbul’da yapılacak olan Dünya Bankası Formuna katılacağı bildirildi.

Editör: TE Bilişim