Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek, Türkiye’ye sığındıktan sonra  İnegöl’e gelen Suriyelilere, İnegöl Halk Eğitimi Merkezi tarafından İshakpaşa İlk ve Ortaokulunda açılan ‘Türkçe Seviye A-1’kurslarıyla, Türkiye’ye daha rahat adapte olabilmeleri adına Türkçe eğitimi verilirken, İnegöl Mobilyasının Arap ülkelere ihracatının artması üzerine, Arapça bilen elemanlara ihtiyaç duyulması ve her geçen gün artan bu talebi karşılamak adına, İnegöllü vatandaşlara Arapça kursu verilmeye başlandı.

MİSAFİRLERİMİZİ, İNEGÖL İNSANI BAĞRINA BASMIŞTIR

Geçtiğimiz Cuma günü saat 20.00’de Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir ile  birlikte İshakpaşa İlk ve Ortaokulunda Suriyelilere verilen Türkçe Seviye A-1 kursunu ziyaret eden Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, ilçede 500 aileye yakın Suriyeli misafirin olduğunu belirterek, “Ve bu misafirlerimizi, İnegöl insanı bağrına basmıştır. Bunlar bizim Müslüman kardeşlerimizdir. Müslüman kardeşlerimizin zor gününde biz Türk milleti olarak bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da yanlarında olmuşuzdur. Bu akşam da Milli Eğitimin yapması gereken çalışmalardan bir tanesi olan bu velilerimize Türkçe okuma-yazma kursu açıyoruz. Dolayısıyla Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla bu konuda uzman öğretmenleri görevlendirerek ve bu kursiyerlerimizin kolay intibak sağlayabilmesi için okuma kitap setleri de yine Halk Eğitimi Merkezi  Müdürlüğümüz tarafından temin edildi. Ve bu kursiyerlerimize, Suriyeli kardeşlerimize ve bazı değişik ülkelerden gelenlere bu kitaplar ücretsiz dağıtıldı. Buna benzer bütün hizmetler ücretsiz verilecektir. İnanıyoruz ki, 2 ay sonra bunlar da bizim gibi Türkçe konuşabilecekler. Kaldı ki, kısa bir süre içerisinde zaten yavaş yavaş Türkçe konuştukları da görülmektedir. Okullarda okuyan Suriyeli misafir öğrencilerimiz de Türkçe konuşmaya başlamıştır. Yani bu Müslüman kardeşlerimizin, bir kelime Türkçe öğrenmesi ve Türkçe konuşması, bizim için de çok önemli olduğundan dolayı, biz bunu kendimize önemli bir görev olarak kabul ediyoruz” dedi.

40 CİVARINDA KURSİYERİMİZ VAR

Suriyeli kursiyerlerin 2 ay gibi bir sürede Türkçe öğrenebileceklerini ifade eden Müdür Mehmet Baştürk, “Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğümüz, ilgili öğretmenlerimiz gayret gösteriyorlar. Ve bu gayret sonucundan 2 ay sonra da çok rahat bir şekilde Türkçe konuşacaklarını göreceğiz. Eğitim ayağında bir de öğrencilerimizin mutlaka okullara gelmelerini istiyoruz. Okul müdürlerimize biz talimat verdik. Misafir öğrenci olarak da olsa kabul edilecek. Ama öncelik olarak da İnegöl’e Suriyeli olarak ayak basan her aile mutlaka Alanyurt’taki polis karakoluna gidip, müracaat ederek İnegöl’e geldiklerini, hangi adreste oturduklarını beyan edecekler. Ve oradaki emniyet mensupları onlara yardımcı olacaktır, kendileri yönlendirilecektir. Sivil toplum kuruluşları, Suriye’den gelenlere gerekli desteği sağlamaktadır. İnşallah hiç kimse aç ve açıkta kalmayacak. Yiyecek ve içecekleri temin edilmekte. İnegöl insanı bu konuda çok hassas olduğundan dolayı, yani elbisesi olsun, giyim kuşamı olsun, ev aletleri olsun, gerçekten büyük bir özveriyle bunlara imkan sunulmaktadır. Mutlaka eksikleri olacaktır. Bunlar muhacir olarak gelmişler. Biz ev sahibiyiz. En güzel misafirperverliği göstererek, hem ekonomik yönden, hem maddi hem de manevi yönden, sosyal, kültürel yönden adapte olmaları konusunda her türlü gayreti gösteriyoruz. Bizde Milli Eğitim adına çocukları gündüz okullarda eğitirken, anne ve babalarını da akşamları burada eğitime alıyoruz. İnşallah bu sayı daha da çoğalacaktır. Şuan da 40 civarında kursiyerimiz var. Eğer müracaat olursa, biz ikinci, üçüncü kurslarımızı açabiliriz” diye konuştu.

İNEGÖL’DE 500 SURİYELİ AİLE VAR

Suriyelilere yönelik ilk defa açılan Türkçe Seviye A-1 kursuna aynı zamanda İnegöl’de ikamet etmekte olan Iraklı, Ukraynalı ve Endonezyalı katıldığını belirten Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir ise, “İnegöl’ümüze Suriye’deki şiddet olaylarından kaçan yaklaşık 500 aile olduğu tahmin ediliyor. Bu aileler İnegöl’ün değişik yerlerine yerleşmiş durumdalar. Bunların öncelikle dil sorunları mevcut. Bunu biliyoruz. Zaman zaman bize de ferdi olarak gelenler oldu. Bugün ilk defa Suriye’den gelen vatandaşlara yönelik, 128 saatlik Yabancılara Türkçe Seviye A-1 kursumuzu başlatmış bulunuyoruz. Hafta da 2 gün, Perşembe ve Cuma günleri Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ayşenur Keskin tarafından verilen kursumuz, 10 Temmuz 2014 tarihinde sona erecek. Anne ve baba, iki de çocuktan oluşan 4 Iraklı ile bir Endonezyalı, bir Iraklı ve 31 Suriyeli olmak üzere, toplam  37 kursiyer Türkçe Seviye A-1 kursuna başladı. İnegöl’de kalan Suriyelilerin hepsine henüz ulaşamadık. Bunlar geldikçe ikinci, üçüncü kurslarımızı da hemen başlatmayı düşünüyoruz. Tabi bu ailelerin çocukları da var. İlçemizdeki değişik okullara misafir öğrenci statüsünde şuan da devam ediyorlar. Ancak bu öğrencilerimize yönelikte saat 16.00-18.00 arasında Türkçe kursları düşünüyoruz. Böyle bir potansiyel bize geldiği takdirde, yine merkezi okulumuzda Türkçe kursları açmayı planlıyoruz. Tabi bu yabancılara Türkçe konusunda Ankara Üniversitesine TÖMEL yayınlarını aldık. Halk Eğitimi Merkezi  Aile Birliği tarafından yaklaşık 3 bin liralık kitap ve doküman aldık. Bunları ücretsiz dağıtıyoruz. Bu anlamda sadece Suriyeliler değil, Rusya’dan, Ukrayna’dan, Endonezya’dan, Irak’tan gelenler varsa, İnegöllü hemşerilerimiz bu ailelere ulaşsınlar. Bunlar bize başvursunlar. Bu kurslarımızı yoğun olarak en azından adaptasyon noktasında görevimizi de yapmış oluruz. Biz bu ailelere önce Türkçeyi öğrettikten sonra, meslek edindirici kurslar da vererek burada tutunmalarını, geçinmelerini sağlayacak işlerde çalışabilecek şekilde nitelik kazandırmak istiyoruz. Ben bu kursların açılmasında emeği geçen Milli Eğitim Müdürümüze teşekkür ediyorum” dedi.

PRATİK ARAPÇAYA İLGİ ARTIYOR

Özdemir, “Bizden yoğun olarak yabancı dil konusunda istenen İngilizcenin ardından Arapça geliyor. İnegöl’de bilhassa Arap ülkelerine yapılan mobilya ihracatından sonra pratik Arapça kursuna yoğun bir talep var. Bu anlam da Suriyelilere Türkçe öğrettiğimiz sınıfın hemen karşısında, yaklaşık 30 civarında yetişkinlerimize de Pratik Arapça Seviye A-1 kursumuzu başlattık. Bir yandan Türklere Arapça, öbür yandan da Araplara Türkçe öğretmiş oluyoruz” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim