Dün saat 10.00 ile 17.00 saatleri arasında, Halk Eğitimi Merkezi binasında düzenlenen ve Bursa Kızılay Kan Merkezinden gelen Doktor Tanzu Çavuş ve beraberindeki sağlık ekibi tarafından, bağışçılardan 10 ünite kan alındı.

Kan Bağışı Kampanyasını her yıl geleneksel olarak düzenlediklerini belirten Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, “Bursa Kızılay Kan Merkeziyle birlikte her yıl geleneksel olarak kurumumuzda Kan Bağışı Kampanyası düzenliyoruz. Halk Eğitim Merkezi binamızın merkez bir yerde olması, ulaşım açısından bir kolaylık sağlıyor. Bu anlamda hem kursiyerlerimiz hem esnaflarımız hem de vatandaşlarımız kampanyaya ilgi gösteriyor. Dolayısıyla her yıl ortalama 30-40 civarında ünite kan bağışı alınıyor. Bu yıl da tahminen 40 ünite kan toplanacağını ümit ediyorum. Halkımızın bu konuda daha duyarlı olması, hepimiz açısından önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

KAN OLMAZSA OLMAZ

Kanın insan hayatının olmazsa olmaz olduğuna dikkat çeken Özdemir, “Bugünkü teknoloji ile yapay olarak kan yapılamamaktadır. Kanın tek ve en önemli kaynağı insandır. Yetişkin ve ortalama70 kilogramağırlığında olan bir insanda yaklaşık5 litrekan bulunmaktadır. Vücudumuzdaki kanın herhangi bir sebepten dolayı 1/5’ni kaybettiğimiz zaman hayati tehlike başlar. Gerekli tedbir alınmadığı taktirde kan kaybı yüzde 30’lara ulaşınca insanı kaybetme riski yüksektir. Bu nedenle kan temini ve stokları konusunda gerekli tedbirlerin alınması lazım. Ülkemizde de kan temini ve kanın insanlara ulaştırma görevini Kızılay Kan Merkezi yapmaktadır. Ülkemizin pek çok yerinde oluşturdukları merkezler aracılığı ile kanın önemi ve insanların kan bağışı yapmaya teşvik edilmesi konusunda çeşitli toplantılar ve eğitimler yaparak, insanları bilinçlendirme çalışmalarını büyük bir fedakarlıkla sürdürmektedirler. Bu gayret ve çabalara rağmen, ülkemizdeki kan bağışı halen istenilen seviyelere ulaşmamış ve ihtiyaçların karşılanması mümkün olmamaktadır. Ülkemizde nüfusun sadece yüzde 1'i kan bağışı yapmaktadır. Bu durumda kana ihtiyacı olanların ihtiyacı karşılanamamaktadır. Gelişmiş ülkelerde nüfusun yaklaşık yüzde 5'i düzenli olarak kan bağışı yapmaktadır. Ülkemizde de bu oranın en az yüzde 2.5’e çıkarılması gerekmektedir. Kan bağışında bulunan vatandaşlarımıza ve kursiyerlerimize teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilişim