Peru’da yetiş


Peru’da yetişen bir kavun çeşidi olan ve bir çok hastalığa iyi geldiği belirtilen tropikal meyve Pepino, Anavatanı Peru’dan sonra İnegöl’e bağlı Kulaca köyünde de yaklaşık dört yıldan beri üretiliyor.
Ürettiği lezzetli domates salçası ile yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da isim yapan, şuanda ise domateste yaşanan rekolte sıkıntısı nedeniyle biber salçası üreterek yurt dışına ihraç eden Kulaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin öncülüğünde İnegöl’de üretimine başlanan Pepino giderek yaygınlaşıyor.
Kulaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, Türkiye’nin ürün yetiştirme konusunda çok zengin bir potansiyele sahip olduğunu, ama her nedense  alternatif ürünlerin yetiştirilmesinde sıkıntıların çekildiğini belirterek, “Dedelerimizden kalma, elma, armut gibi ürünlerin  dışında aynı alanlar üzerinde değişik yeni ürünlerin üretilmesini sağlamalıyız.  İnovasyon dediğimiz yeniliğin, yenelikçiliğin tabana da inmesi gerekiyor. Alternatif ürünler üretme  konusunda Pepino meyvesini yetiştiriyoruz. 4-5 yıldır yetiştirmemize rağmen halkımıza bu meyveyi yaygınlaştıramadık. Pepino, meyvesi şeker, kansızlık, kemik erimesi, hatta yüksek tansiyona dahi faydası olan bir meyvedir. Bu meyvenin yetişmesi için çok bilgi ve emek de gerekmiyor. Domates ürününün yetiştiği her ortamda Pepino da üretilebilir” dedi.
350 GRAMLIK MEYVEYİ 2 KİLOYA KADAR ÇIKARDIK
Literatürde ortalama 350 gram ağırlığında olan Pepino meyvesinin tanesinin ağırlığını bin 700 grama kadar çıkardıklarını kaydeden Uğur, “Pepino, Mayıs ayı içerisinde fide olarak dikimi yapılır. Geliştikçe bir sırık şeklini alır. Bir fidanından 5 kiloya kadar ürün alınabilir. Eylül ayı içerisinde de ürününü almaya başlıyoruz. Ürünü tercih etmemizdeki neden çoğu rahatsızlığa iyi gelmesindendir. Pepino, 4 mevsimlik bir bitkidir. Seralarda gerekirse yıl boyunca üretim yapılabilir.  Pepino, meyvesinden marmelatta yapabiliyoruz. Bu şifalı meyveyi her şekilde değerlendirmeye uğraşıyoruz” diye  konuştu.
Pepino’da portakal, mandalina ve yeşil biberden oldukça yüksek C vitamini bulunduğuna da dikkat çeken Başkan Ahmet Uğur, bir kilogram pepino da 480 miligram C vitamininin bulunduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilişim