Kayan Toprağın Dere

-Kayan Toprağın Dere Yatağının Bir Kısmını Kapatması Su Baskını Endişesi Yaratırken, Önlem Amacıyla Dere Kenarındaki Bazı Evler Boşaltıldı-

Yoğun kış mevsiminin ardından, karların erimesi ile birlikte dere suyunun yükselmesi, kar sularının yamaçlardan dereye doğru akıntısı ile birlikte yumuşayan topraklar, İnegöl’e bağlı Hilmiye köyünü heyelan tehlikesi ile karşı karşıya bıraktı.

Bu yıl sert geçen kış mevsiminin ardından havaların ısınmasıyla karların erimesi sonucu İnegöl’e bağlı Hilmiye köyünden geçen derenin bazı bölgelerinde su seviyesi yaklaşık 3.5-4 metre yükseldi. Bazı noktalarda da dere suyu yer yer yatağından çıkarken, asıl tehlike derenin üstündeki dağlık bölgeden geldi. Eriyen kar suları, Hilmiye Köyü Hocaoğulları bölgesinde toprak kaymasına neden oldu. Yer yer açılmalar oluşan toprağın bir kısmı, dün sabah saatlerinde kayarak, evlerin bulunduğu bölgede dere suyunun önüne set oluşturdu.

Köyün alt kısmında bulunan 9-10 evi heyelan ve taşan dere suyundan etkilenme korkusu sararken, dağlık alanın yamacında bulunan iki ev boşaltıldı. Sel sularından etkilenme riski bulunan evlerde ikamet eden vatandaşlar ise, tedirgin bir şekilde gerekli önlemlerin alınmasını bekliyor.

Kütle halinde kayarak dere suyunun akışını etkileyen toprak yığını, Köy Muhtarı Mustafa Şen’in haber vermesi üzerine, olay yerine gelen İl Özel İdaresi ve Su İşlerine ait iş makineleri tarafından temizlendi. Ekipler, kaymaların olduğu bölgede geçici olarak gerekli önlemleri alırken, ne gibi bir önlem alınabileceğini masaya yatırdı. Dere suyunu 3.5-4 metre yükselten kar sularının erimeye devam etmesi, bunun yanı sıra bugünden itibaren yağışlı havanın geliyor olması, tedirginliği bir kat daha artırdı.

Ekiplerin yanı sıra, köylülerde kendi imkanları ile önlem almaya çalışırken, jandarma ekipleri de güvenlik anlamında önlemler aldı. İnegöl Kaymakamvekili, Kestel Kaymakamı Erhan Özdemir ile İl Özel İdare Tarım ve Köyişleri Daire Başkanı İsmail Aksoy ve Yol ve Ulaşım Şube Müdürü Necmettin Kor, heyelan bölgesine gelerek bilgiler aldılar.

Hilmiye Köyü Muhtarı Mustafa Şen, “İl Özel İdaresi ve diğer ilgili birimler gereken neyse onu yapacaklar. Heyelan başlangıç noktasından biraz daha devam edecek olursa, heyelan bölgesinin arkasında kalan evler risk altında kalır. Dere yatağının kapanması sonucu su basabilir. Ama şuan için heyelan durmuş durumdadır. Devlet Su İşleri yetkilileri gelip, gereken çalışmayı yapacaklar. Dağdan kayan toprakların derenin önünü kapatmaması için çalışma yapılarak,  iş makineleriyle suyun önü açıldı. Daha sonra DSİ zeminle ilgili bir çalışma yapacak. Ne gibi bir tedbir alınması gerekiyorsa, onu yapacaklar. Gerekirse seki yapılacak. Tabi, teknik çalışmayı onlar yürütecekler. Daha önce böyle bir olay bu bölgede yaşanmadı. Bu toprağın yapısıyla, kışın uzun sürmesi, yağışların fazla olması, bir de Zindancık bölgesi denilen kısımda 2 metreye yakın kar var. Havaların ısınmasıyla kar birden eriyor. Su çok yükseldiği için tepenin altını oydu. Bu da heyelana davetiye çıkarmış oldu” dedi.

Evlerinin toprak altında kalması riskine karşı babası Cemal Doğru’nun ikamet ettiği evi boşaltmak zorunda kalan köy sakinlerinden Hüseyin Doğru ise, “Evin biri bizim. Babam kalıyordu. Diğeri de komşumuzundur. Şuanda babamı İnegöl'e götürüyoruz. Evi boşalttık. Çünkü burada kalmak riskli ve çok tehlikeli. Gece ne olacağı belli değil. Toprak hareket halinde. O yüzden boşaltmak zorunda kaldık. Diğer hane zaten boştu, oturan yoktu. Şuan iki hanede boşaltılmış durumda. Risk büyük olduğu için ikamet etmeyi göze alamadık. Şuanda en riskli iki hane daha  var. Eğer  su kabarması olursa bu iki hanede tehlike yaşayacak. Yani, 4 hane toprak kayması, birkaç hanede dere suyunun taşması sonucu su baskını riski altında bulunuyor” diye konuştu.

Bölgede incelemelerde bulunan İl Özel İdare Tarım ve Köyişleri Daire Başkanı İsmail Aksoy’da, “İlk tedbir olarak suyun akışı düzenlendi. Bu durumunda göründüğü gibi heyelan var. Heyelana dokunmamak gerekiyor. Çünkü dokunduğun zaman yukarıdan daha fazla heyelan olma tehlikesi var. Bu suyun azalmasını beklemek gerekiyor. DSİ yetkilileri gelerek yerinde tespitlerini yaptı. Onlarda kendilerine göre bir çalışma yapacaklar. Biz, İl Özel İdaresi olarak, görev alanımızın dışında da olsa, her türlü destek vermek için buradayız. Geldik ve mesele çözüldü. Muhtarımızla sürekli  irtibat halindeyiz. Herhangi bir şey olduğunda zaten Muhtarımız gereken ilgiyi gösteriyor. O bize sürekli olarak telefonla ulaşacak. Derelerin akış istikametinde bahçeler yapıldığı için yol daralmış. Tabiat kendisini tekrar düzenler. Siz vermeseniz bile gelip alır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim