Parti binasında bir açıklama yapan CHP İlçe Başkanı Necmi Demir, “Bilindiği gibi, 4 Ocak 1961'de kabul edilen ve basın çalışanlarına çeşitli haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanunun” Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak, çalışan gazeteciler için kutlama günü olmuştur. 58 yıl önce bugün, Resmi Gazetede yayınlanan 212 sayılı yasa, Türk Basın Tarihi açısından hayati öneme sahiptir. Bu yasa ile basın çalışanları hem yeni haklar kazanmış hem de çalıştıkları işkolunun özelliklerine göre yasal güvenceye kavuşmuşlardır.

Beklenen ve arzulanan odur ki, aradan geçen 58 yılda, basın çalışanlarının bu hak ve güvenceleri çok daha ileri düzeye gelmiş olsun, çok daha özgürlükçü ve yenilikçi eklemelerle çağdaş ülkeler seviyesine gelmiş olsun. Üzülerek söylüyoruz ki, tam aksine bir gelişme yaşanmıştır. İnsan Temel Hak ve Özgürlükleri içinde en üst sıralarda olan ve gazetecilik mesleğinin temelini oluşturan “Düşünce ve İfade Özgürlüğü” konusundaki sıkıntılar ve kısıtlamalar en çok, basın mensubu mesleğini olumsuz yönde etkilemiştir. Dünya da basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülkeden 157’ciyiz. Uganda bile 117’ncidir. Uganda‘dan kötü şartlarda mesleğini icra etmeye çalışan gazeteciler özgür basının temsilcileridir. Elimizdeki son rakamlara göre ülkemizde 143 gazeteci cezaevlerinde. Bu sayı, Çin ve Mısır’dan sonra dünyada en çok tutuklu gazetecinin Türkiye’de olduğunu göstermektedir. Elbette bu rakam ülkemiz için sevinilecek bir şey değildir. Üstelik bu sayının belki de çok üzerinde gazete ve medya çalışanı da işsizdir. İlgili meslek kuruluşları ve sendikalar da ne yazık ki, bu olumsuz durumdan fazlasıyla etkilenmiş ve etkisizleştirilmişlerdir. Bu da acı bir gerçektir.

Basın ve medya mensuplarının inançlarını, çalışma azimlerini, kararlılıklarını kaybetmeden, yanlışlara ve haksızlıklara gözlerini kapatmadan, halkın haber ve bilgi alma özgürlüğü için çalışmaya devam edeceklerini temenni ediyoruz. Türkiye, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde çıktığı bu yolda, eninde sonunda çağdaş uygarlığı yakalayacaktır. Bu yolda gazetecilerin büyük katkısı olacaktır. Bu inanç ve güvenle, tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günlerini kutluyor, bu zorlu yolda her birine ayrı ayrı selam ve sevgilerimizi sunuyoruz ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim