Bursa İl Sağlık Müdürü Dr Fevzi Yavuzyılmaz, İnegöl Devlet Hastanesini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Yavuzyılmaz, İnegöl Devlet Hastanesi Başhekimi Hayrettin Göçmen ve hastane yönetimiyle birlikte, Pandemi servislerini ve poliklinikleri ziyaret ederek hastalara geçmiş olsun dileklerinde bulundu. İnegöl'de de vakaların arttığını söyleyen Yavuzyılmaz, gerekli sağlık altyapısının olduğunu söyledi.

VAKA SAYILARI VE HASTANEYE YATIŞLARDA ARTIŞLAR OLDU

Yavuzyılmaz, “Yaklaşık 9 aylık dünyayı ve ülkemizi etkileyen bir virüsle karşı karşıyayız. Son dönemdeki dalgadan da Bursa ilimiz süreçten yoğun etkilendi.  Vaka sayılarımızda ve hastaneye yatışlarımızda artışlar oldu. Buna paralel olarak da sağlık teşkilatımızda süreci yönetmek için görev başında. Bizler özellikle son dönemde, artan hasta yoğunluğuna paralel olarak yoğun bakım sayılarında ciddi artışa gittik. Yaklaşık 250 yatak sadece devlet hastanelerimizde yatak ilavesi yaptık. Bunun yanında çalışan sağlık personelimizi dengeli bir şekilde süreci yönetecek hale getirdik.  Hangi alanda ihtiyacımız varsa personelimizi oraya kaldırdık. “

BURSA’DAN DIŞARIYA HASTA GÖNDERMEDİK

“Bu süreç yönetilirken bir önemli konu da vatandaşın duyarlılığı. Ne kadar iyi hizmet ederseniz edin her şeyin belli bir sonu ve sınır var. Ne personelimiz, ne yatak sayımız ne de ekipmanımız sınırsız ve sonsuz değil. Bizim alt yapımız bu anlamda hem ülke olarak hem Bursa olarak çok güçlü. Biz bugüne kadar herhangi bir hastamızı bursa dışına göndermedik. Bunu yaparken de zorluklar tabi ki de yaşıyoruz.  Biz sağlık teşkilatları olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz ama önemli olan bu virüse yakalanmamak ve hasta olmamak. “

VATANDAŞLAR SÜRECE DESTEK OLMALI

“Vatandaşın bunun için yapması gerekenler belli. Maske, mesafe ve temizlik olmazsa olmazımız. Bunun yanında ev oturmaları, sosyal toplantılar ve aile toplantılarından uzak durmak. Bu dönemde bu tür toplantılar virüse gerçekten davetiye çıkarıyor çünkü virüs çok yakınımızda. Her insan günde birçok kişiyle muhatap oluyor. Dolayısıyla kimin kimden virüs aldığı kimin kime virüs bulaştırdığı bilinmiyor. Bizim için birinci dereceden yakınımız bile risk grubundadır. Onun için mümkün olduğu kadar kurallara uymak gerekiyor. Biz istiyoruz ki hiçbir arkadaşımız bu virüsle muhatap olmasın. Olduğu zamanda biz tespit edelim ve tedavisini yapalım. Tedavide de geciktiğimiz zaman olumsuz sonuçlar ortaya çıkıyor. Yatış ve yoğun bakım durumları ortaya çıkıyor. “

ÖNLEMLER NE KADAR SIKI OLURSA KISITLAMALAR O KADAR HAFİF OLUR

“Yaşlılarımıza ve gençlerimize yapılan kısıtlamaların gerekçeleri var. Yaşlılarımız ve büyüklerimiz bu virüsten en çok etkilenen kişiler çünkü ek hastalıkları var.  Gençlerimize gelince, kendilerinde çok etkili olmasa bile taşıyıcı ve bulaştırıcı durumundalar çünkü hareket kabiliyetleri çok yüksek.  Bu kısıtlamalar ve uygulamalar kimsenin özgürlüğüyle alakalı değil. Bizler elbette ki hiçbir kısıtlama olmasını istemiyoruz ama buna mecburuz. Önlemlerimizi ne kadar sıkı tutarsak, kısıtlamalarda bu süreçte o denli hafif olur. “

İLÇELERDE YOĞUNLUK NÜFUSLA DOĞRU ORANTILI

“Aralık 15 gibi ülkemizde aşı  süreci de başlayacak. Sürecin aşı ile birlikte daha da rahatlayacağını umuyoruz. Bu manada da vatandaşımızın bize destek olmasını bekliyoruz.  Vaka sayılarıyla ilgili, daha önceden biz hasta sayılarını ülke geneli açıklıyorduk ama son süreçte bakanımız bütün pozitif çıkan vakaları açıklamaya başladı. Biz testlerde pozitiflik tespit ediyorduk ama hastalık belirtileri olmadığı için hasta kabul etmiyorduk. Bu hep böyledir. Bir kişiye tedavi yöntemi uygularsanız onu hasta sınıfına sokarsınız. Biz, yurt dışına çıkış için kontrol testi yaptırıp hiçbir sorunu ve semptomu olmadığı halde pozitif olarak gördük. Biz bunları hasta olarak belirlemiyorduk. Bizim ilimizdeki verilerde de ilçeler arası fark yok. Her ilçenin nüfusuyla doğru orantılı yoğunluğu var. “

Editör: TE Bilişim