Bitki Sağlığı Uygulama Programı gereğince, Bursa’da 370 bin dekar alanda süne mücadelesi çalışmalarına, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Koordinatörlüğünde başlandı. Süne ile Mücadele çalışmaları İnegöl, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Yenişehir ve Mudanya'da 160 mahallede 11 ekiple yürütülmeye devam ediyor.  
Yapılan çalışmalar sonucu metrekarede 10 nimf üzeri zararlı görülen Buğday ekili alanlarda, ilaçlı mücadele uygulanmasına karar verildi. Bu kapsamında Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı ekipler çalışmalara başladı.


Yapılan çalışmaların neticesi olarak ilaçlı mücadelenin başlatıldığını belirten Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ''Eğer süne belli bir yoğunluğa erişir ve bu süreçte ilaçlama yapılmazsa ürüne çok büyük zararlar verebiliyor. Ürünün içindeki öz suyu emerek ya da saldığı enzimlerle ürünü yumuşatıp içini tüketerek hem ekmeklik özelliğini yok ediyor hem de ürün miktarında ve kalitesinde düşüşe sebep oluyor. Hatta bazı durumlarda ürünün yemlik özelliğinin kaybolmasına sebep oluyor. Çiftçilerimizin ekonomik olarak kayba uğramayarak, bu zararın önüne geçebilmek için arkadaşlarımız Bursa'da altı ilçemizi ilaçlayacak. Bu kapsamda ilaçlanmaya karar verilen alanlardan biri olan Evciler Mahallesinde bu çalışmalara başlıyoruz. Bursa sebze ve meyve konusunda önemli olduğu kadar hububat üretiminde de önemli bir noktada. İlimizde bulunan tarım alanlarının yaklaşık yüzde 35'i hububat alanları olarak kullanılıyor.  Biz çiftçilerimizin emekleri zayi olmasın diye ilimizde 160 mahallede 11 ekiple ilaçlama çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

  
İLAÇ ATIKLARINA DİKKAT EDELİM
İl Müdürü Aygül, “Boş kutusu bile olsa ilaç atıkları insan ve hayvan sağlığı için, çevre sağlığı için zararlı. Kullanılan ilaç kullanımından sonra ortaya çıkan atıkları muhakkak toplayıp, uygun biçimde imha edelim. Çevremize zarar vermeyelim. Bursa önemli bir tarım kenti olduğu için, ilaçlama da sık yapılıyor. İlaç atıklarının bertaraf edilmesi, yetiştirilen ürünleri toplumumuza sunmak gibi milli görevimiz bu konuda da dikkatli olacağımızdan hiç kuşkum yok” dedi.

Editör: TE Bilişim