Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi (TVHB) Başkanı Ali Eroğlu, sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda, sağlıklı insan ve sağlıklı toplum hedefi için veteriner hekimliğin aktör konumda olduğunu belirterek, başta hayvancılık ve veteriner hekimlik hizmetlerinde olmak üzere sektörde yaşanan onlarca sorunun kamuda etkin bir veteriner hekimlik yapılanması ile çözülebileceğini söyledi.

TVHB Merkez Konseyi tarafından ilk kez düzenlenen ve 15 ilin oda yönetimlerinin katıldığı bölge toplantısı Samsun’da gerçekleştirildi. Samsun Veteriner Hekimler Odası ev sahipliğinde 12-13 Temmuz tarihlerinde 2 gün süreyle yapılan bölge toplantısına TVHB Merkez Konseyi yönetimi ile Ordu, Giresun, Sakarya, Amasya, Tokat, Çorum, Zonguldak, Bolu, Erzincan, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kars ve Nevşehir bölge ve İl Veteriner Hekimleri Oda Başkanları katıldı.

SEKTÖR MASAYA YATIRILDI

Bölge toplantısında, hayvan sağlığı, hayvan refahı, hayvan ıslahı ve beslenmesi, hayvancılık desteklemeleri, canlı hayvan ve et ithalatı ve kamuda veteriner hekimlik yapılanması gibi sektörü yakından ilgilendiren konular masaya yatırıldı. Toplantıda ayrıca yaklaşan kurban bayramı dolayısıyla hayvan hareketleri, hayvan hastalıkları, hayvanlardan insanlara bulaşan zoonoz hastalıklar, Veteriner Halk Sağlığı, gıda güvenliği, çevre sağlığı ve sahipsiz sokak hayvanları, sayıları hızla artan ve kaliteyi olumsuz olarak etkileyen Veteriner Hekimlik Fakülteleri konuları da ele alınarak çözüm önerileri sunuldu.

TVHB’NİN YAKLAŞIMINI ANLATTI

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Ali Eroğlu, veteriner hekimlik hizmetlerini ilgilendiren konularda TVHB Merkez Konseyi’nin yaklaşımını, isteklerini ve çözüm önerilerini ortaya koydu. Konuşmasına, ilk kez düzenlenen bölge toplantısının, veteriner hekimlere ve veteriner hekimlik mesleğine hayırlı olmasını dileyerek başlayan Eroğlu, 1954 yılından bu yana hizmet veren Türk Veteriner Hekimler Birliği’nin, sektörü ve mesleği ilgilendiren tüm konularda strateji geliştiren ve aktör konumunda bulunan bir sivil toplum kuruluşu olduğuna dikkat çekti.

ACİLEN İTHALATTAN KURTULMALIYIZ.

TVHB’nin öncelikli hedefinin, Türkiye’nin hayvancılık sorunlarının çözümlenmesini ve ülke hayvancılığının acilen ithalat girdabından kurtarılması olduğunu kaydeden Eroğlu, bunun için hayvancılıkta mutlaka kısa, orta ve uzun vadeli üretim planlamaları yapılması ve istikrarlı hayvancılık politikaları izlenmesi gerektiğini bir kez daha yineledi. Kendi tüketeceklerini üretemeyenlerin başkalarının ürettiklerini, onların belirlediği fiyattan ve kaliteden tüketeceklerinin bir dünya kuralı olduğunun altını çizen Eroğlu, şöyle konuştu:

“Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, insanlarımızın sağlıklı ve dengeli beslenmenin olmazsa olmazı olan güvenli hayvansal gıdayı yeterli miktarda tüketebilmesini vazgeçilmez buluyoruz. Sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda, sağlıklı insan ve sağlıklı toplum hedefi için veteriner hekimliğin aktör konumunda olduğu hiçbir zaman göz ardı edilmemeli. Kamuda istihdam edilen veya muayenehane açarak mesleğini icra eden klinisyen veteriner hekimlerin özlük hakları,  kamuda yetersiz istihdam, mesleki uygulamalarda karşılaşılan (aşılama, küpeleme, sun’i tohumlama, ruhsatlandırma ve e-reçete gibi )  sorunlar biran önce çözüme kavuşturulmalı. Halk sağlığını ve hayvan sağlığını etkileyen hayvan hastalıklarına karşı koruyucu hekimliğin hızlı ve etkin şekilde uygulamaya geçirilmesi en önemli beklentilerimizden biridir. Bu hastalıklara karşı, eradikasyon projelerinin uygulanmasını, sağlığın temel konusu olarak görüyoruz. Kurbanın, aktif ve bütüncül uygulamalar ile hayvan hastalıkları konusunda toplumda endişe oluşturan bir konumdan çıkarılması gerekir.

VETERİNER HEKİMLİK OTORİTE OLMALI

Ali Eroğlu, konuşmasında hayvancılık ve veteriner hekimlik hizmetleri konularında yaşanan sorunların çözümüne ilişkin ipuçları da verdi. Uluslararası kurallara uygun olmak üzere gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bir yapılanmanın ülkemizde de gerçekleştirilmesi gerektiğini savunan Eroğlu, bu yapının veteriner hekimlik otoritesi olduğunu kaydetti. İleri hayvancılık için mutlaka ileri veteriner hekimlik gerektirdiğini ifade eden Eroğlu,  aktif, etkin, motivasyonu yüksek, hızlı karar alabilen, yetki ve sorumluluk kargaşası yaşanmayan, yeterli bütçesi ve insan kaynakları olan bir yapı oluşturulmasını isteyerek, “Hayvancılık, yönetimsel olarak Veteriner Hekimlik Otoritesi’ne tabi olmalıdır. Böyle bir yapı, sorunları giderilmiş ve standartları yüksek bir veteriner hekimliğin icrasına da imkân verecektir. Ancak, bu şekilde, istenilen hayvancılık hedefine ulaşılabiliriz” dedi.

Editör: TE Bilişim