Bu yıl yüzünü erken


Bu yıl yüzünü erken gösteren kış mevsimi kapıya dayandı. Yüzyılın en soğuk kışı olacağı uzmanlarca belirtilen kış mevsiminin ilk karı İnegöl’e bağlı Tahtaköprü Beldesi ile Kütahya’ya bağlı Domaniç ilçesi arasındaki Kocayayla’ya düştü. Şehir merkezleri ise yoğun yağmurla yüz yüze kaldı.
Geçtiğimiz Cuma günü gün boyu süren ve gece şiddetini artıran sağanak nedeniyle kentin işlek caddelerinde ulaşım güçlükle sağlandı. Araçlar, yollardaki su birikintilerinden dolayı ilerlemekte güçlük çekerken, rögarlardan taşan sular da zor anlar yaşattı. Tahtaköprü Beldesi ile Domaniç ilçesi arasındaki yüksek kesimlerinde gece başlayan kar yağışı aralıklarla etkili oldu. İnegöl-Domaniç karayolunun deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikteki Koca Yayla mevkisinde etkili olan yağış dolayısıyla kar kalınlığı 3 santimetreye ulaştı. Koca Yayla ile İnegöl'ün Tahtaköprü mevkisi arasındaki karayolunu kullanan araç sürücüleri, dikkatli olmaları yönünde trafik ekiplerince uyarıldı.
İnegöl-Bozüyük arasındaki Mezitler bölgesinin yüksek kesimleri de azda olsa karla tanışırken, kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'da kar kalınlığı 55 santimetreye ulaştı. Karayolları ekipleri Dolubaba mevkiinden itibaren karla kaplanan yolları açmaya çalışırken, jandarma zincirsiz çıkışa izin vermiyor. Şehir merkezinin yüksek kesimlerine yağan karın soğuğu yüksek oranda hissedilirken, doğalgaz kullanmayan evlerde sobalar Ekim ayı başı olmasına rağmen kurulmaya başlandı.
SOBA SATIŞLARI ARTTI
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesiyle soba satışları arttı. Havanın soğumasıyla müşteri sayısında belirgin bir artış yaşandığını ve satışların arttığına dikkati çeken soba satıcıları, İnegöl merkezde doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasına karşın belde ve köylerde sobaya olan talebin azalmadığını belirttiler. Sobacılar, ''Sobaya olan ilgi devam ediyor. Özellikle kuzine olarak bilinen su ısıtma, yemek pişirme ve ekmek yapma gibi imkanlar sunan, kovalı ve tuğlalı çeşitleri bulunan fırınlı sobalar tercih ediliyor'' dediler. Müşterilerinin büyük bir kısmını alt gelir grubunun oluşturduğunu ifade eden soba satıcıları, ''Müşterilerimiz daha çok kovalı sobayı tercih ediyor. Fiyatının uygun olması  bu sobayı cazip kılıyor. Kullanımı çok kolay olan kovalı sobaların tuğlalı sobaya göre avantajları da bulunuyor. Sonradan kömür ekleme olmadığı için hava kirliliğine neden olmayan kovalı sobalar, evde de daha az kirliliğe yol açıyor. Biz 12-15 metrekare arası kullanımlarda kovalı, daha üstünde ise tuğlalı sobaları tavsiye ediyoruz'' dediler.

Editör: TE Bilişim