İmam Hatip Liselerin

İmam Hatip Liselerinin kuruluşunun 58.  yıldönümü, dün akşam saat 19.30’da İnegöl İmam Hatip Lisesi Müdürlüğünce Alyans düğün salonunda düzenlenen kutlama programı ile kutlandı.

Düzenlenen geceye Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saim Kılavuz, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli, AK Parti İlçe Yöneticilerinden Doğan Kaçar, Osman Özütürk, Ahmet Erdem, Adem Demirel, AK Parti Belediye Meclis Üyeleri Turgay Yel, Eşref Özçetin, SP Belediye Meclis Üyeleri Ahmet Kara, Salih Berber, BBP İlçe Başkanı Ahmet Oluçay, MP İlçe Başkanı Mahmut Çil, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk ve Şube Müdürü Tahsin Çetinkaya, AK Parti eski Belediye Meclis Üyesi Mehmet Ecertaş, Müftü Vekili İsmail Yıldırım, ilçe vaizlerinden Hasan Tanrıkulu, İnegöl İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (İHMED) Başkanı Haydar Cerrah, İlim Yayma Cemiyeti İnegöl Şubesi Başkanı Cemal Özçetin, Eğitim Bir-Sen İnegöl Şubesi Başkanı Sinan Aktaş, Kemalpaşa Mahallesi Muhtarı Cevat Kaya, Ticaret Lisesi Müdürü Orhan Atan, Mediha Hayri Çelik Fen Lisesi Müdür Vekili Ekrem Kösem, İnegöl İmam Hatip Lisesi Müdürü Fatih Bilican, Okulu Aile Birliği Başkanı Mehmet Bayrak, İshakpaşa İlköğretim Okulu Müdürü Orhan Erdoğan, Vehbi Koç İlköğretim Okulu Müdürü Erdoğan Kızmaz, Müşerref Muzaffer Samda İlköğretim Okulu Müdürü Halit Açıkgöz, Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü Burhanettin Özdemir ile çok sayıda imam hatip lisesi öğrencisi, mezunu ve mensubu katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan programda ilk olarak İnegöl İmam Hatip Lisesi öğretmenlerinden Cemalettin Genç Kur’an-ı Kerim tilavetini sundu. Programın açış konuşmasını yapan İnegöl İmam Hatip Lisesi Müdürü Fatih Bilican, İnegöl İmam Hatip Lisesinin tarihi hakkında bilgiler verdi. Okulun temelinin 1968 yılında atıldığını söyleyen Bilican, zaman içerisinde İmam Hatip Liselerine talebin artmasıyla birlikte ek binaların yapıldığını kaydetti. Yüksek Öğrenim Kurumunun katsayı kanunu getirmesiyle İmam Hatip Liselerinin cazibesini kaybettiğini ifade eden Müdür Bilican, katsayı kanunun uygulandığı süreç boyunca okullarında ezilmişlik psikolojisi yaşadıklarını ve birçok sıkıntıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Bilican, katsayı uygulamasının kaldırılmasıyla önlerinin tekrar açıldığını ve 2009–2010 eğitim öğretim yılına bin 100 öğrenciyle başladıklarını bildirdi.

İnegöl İmam Hatip Lisesinin başarılarının bundan sonraki yıllarda katlanarak artacağına inandığını ifade eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, “1951 yılında Türkiye’de yanan meşale, 58 yıldan beri güzel Türkiye’mizin her köşesinde her köşesinde ışıl ışıl yanmış, zaman zaman engellere uğramasına rağmen bu günkü güzel tabloya ulaşmıştır. İmam Hatip Liseleri kuruluşundan bu yana çok çok güzellikler yaşadığı gibi zaman zaman üzüntüler yaşamış, İnegöl’ümüzdeki öğrencilerimiz de, velilerimiz de bu üzüntüleri mutlulukları paylaşmıştır. Ama bu gün çok mutluyuz. İmam Hatip Liseleri tekrar eski Günlerine dönüyor” diyerek, katsayı mağduriyetine rağmen, bu yıl birçok İnegöl İmam Hatip Lisesi mezunu öğrencinin üniversite sınavını kazanmış olduğunu hatırlattı.

Kendisinin de bir İmam Hatip Lisesi Mezunu olduğunu söyleyen Alinur Aktaş ise konuşmasında, “1997 yılından beri hem İmam Hatip Lisesi hem de diğer meslek liselerinde gerçekten büyük bir engel olan ve tabiri yerindeyse 12 senedir Türk eğitim tarihine darbeler vuran bir engel ortadan kalktı. Katsayı engelinin kaldırılmasını, Türkiye için çok büyük bir kazanım olarak görüyorum. Bu gün bir sevinci, bir mutluluğu yaşıyoruz. Okuyan öğrenci kardeşlerimize ve idarecilerimize çok büyük görevler düştüğünü ifade etmek istiyorum” dedi. Aktaş, İmam Hatip Liselerinin geçmiş yıllarda çok büyük başarılara imza attığını vurgulayıp, İmam Hatip Lisesi davasına sahip çıkan ve bu doğrultuda gayret gösteren İnegöl İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneğine de (İHMED) teşekkür etti.

Konuşmaların ardından İmam Hatip Lisesi Öğrencileri hazırladıkları ilahi ve şiir dinletilerini sundular. Daha sonra okulun tanıtımı için hazırlanan kısa film geceye katılanlara projeksiyon aracılığıyla izletildi.

Programın sonunda Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saim Kılavuz ‘İmam Hatip Liselerinin Hayatımızdaki Yeri’ konulu konferansını sundu. Prof. Dr. Saim Kılavuz, İmam Hatip Liselerinin inişli çıkışlı tarihini, peygamberler tarihine benzettiğini ifade etti. Çıkışlarda rehavete kapılmamak gerektiğini söyleyen Saim Kılavuz, inişlerde ise ümitlerin kırılmaması gerektiğinin altını çizdi. Hiçbir eğitim kurumunun İmam Hatip Liselerinin yerini tutamayacağını kaydeden Kılavuz, İmam Hatip Lisesi sevdasına sahip çıkılmasını istedi. Batının oryantalist düşüncelerine değinen Kılavuz, dinleyenleri İslam karşıtı düşüncelerin tuzağına düşmeme noktasında uyardı. 21 Temmuz 2009 tarihinin İmam Hatip Liseleri için bir milat olduğu belirten Kılavuz, 12 yıldır katsayı adaletsizliğiyle ezilmişlik psikolojisi içinde yaşadıklarını kaydetti. İmam Hatip Lisesi sevdalısı okul yöneticilerine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Kılavuz, öğretmenlerden öğrenciler arasındaki irtibatı mezuniyet sonrasında da devam ettirmelerini istedi.

Editör: TE Bilişim