Aslen İnegöllü olan Kültür ve Turizm Bakanlığı´na kayıtlı Geleneksel Türk El Sanatları Sanatkarı Ahmet Münir Ayna´nın sanatsal ahşap oyma ve kakma sanatı eserlerinden oluşan ‘İmkansızla Mükemmelin Birleştiği Nokta´ isimli sergisi, önceki gün düzenlenen törenle İnegöl Kent Müzesinde ilçe halkının izlenimine sunuldu. Açılış törenine Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Yardımcıları Alper Taban, Sabri Günaydın ve Eşref Yiğit, bazı belediye meclis üyeleri, Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, bazı oda ve dernek başkanları ile vatandaşlar katıldı.

İNEGÖL´DE SERGİ AÇMAK EN BÜYÜK İDEALİMDİ

Kurdele kesimi öncesinde bir konuşma yapan Ahmet Münir Ayna, en büyük idealinin İnegöl´de sergi açmak olduğunu ve bu idealine İnegöl Belediyesi´nin destekleri ile ulaştığını söyledi. Ayna, “Şuanda karşınızda İnegöl´ün yetiştirdiği Kültür ve Turizm Bakanlığı´na kayıtlı bir sanatçı olarak bulunuyorum. ‘İmkansızla Mükemmelin Birleştiği Nokta´ isimli sergimdeki eserler sanatsal ahşap oyma ve kakma tarzı ile tarafımdan yapılmıştır. Eserlerde sadece ahşabın kendi doğal renklerinden faydalanmış olup, ilave renk kullanılmamıştır. Eserlerin büyük çoğunluğu ilk defa sergilenmektedir. İnegöl´ün doğal yapısıyla örtüşen bu sanat dalının şehrimizde de yaygınlaşması için Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz Burhanettin Özdemir´in çalışmaları neticesinde yeni dönem kurslar açılacaktır. Kurslarla ilgili ön kayıt ise sergi sırasında alınmaya başlayacaktır. Bu sergimizin oluşumundaki katkılarından dolayı Belediye Başkanımız sayın Alinur Aktaş´a, Kent Müzesi görevlilerine teşekkür ediyorum” dedi.

HER İMALATHANEDE BİR ZANAATKÂRIMIZ VAR

Açıldığı ilk günden beri şehrin tarihi belliğine ışık tutan İnegöl Kent Müzesi ile İnegöl Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzelerinin sadece bir müze görevi görmekten öte içerisinde düzenlenen sergilerle, sanata ve sanatçılara da sahip çıktığını belirten Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, bugün de ağaç işçiliğinin tarihine yolculuk yapılan İnegöl Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesini de içerisinde barındıran İnegöl Kent Müzesi sergi salonunda mesleğini sanata dönüştürmüş olan Geleneksel Türk El Sanatları Sanatkârı ve aynı zamanda kendisi bir İnegöllü olan Ahmet Münir Ayva´nın eserlerinin yer aldığı bir serginin açılışını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Bilindiği üzere mobilya İnegöl´ümüzün lokomotif sektörlerinden biri. Tarihten beri süre gelen ağaç işçiliğindeki ustalığımız Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzemiz ile taçlanmış oldu. Ahşabın sanata dönüştüğü İnegöl´de mobilyayı bir meslek olarak görmediğimizi, işimizi aşkla yaptığımızı her ortamda ve her platformda dile getiriyoruz. Ayrıca bu konudaki iddiamız İnegöl Mobilyasının geldiği noktaya bakıldığında da açıkça anlaşılıyor. İnegöl sanayisine baktığımızda aslında her imalathanede, her çatının altında Ahmet hocamız kadar olmasa da adeta bir sanatçı ruhuyla mesleğini icra eden yüzlerce, binlerce zanaatkârlarımız olduğunu biliyoruz. Ahmet Münir Ayva hocamız da İnegöl´deki binlerce gizli kahramanın arasında çıkmış bir değerimizdir” dedi.

4 EYLÜL´E KADAR AÇIK KALACAK

Açılışını gerçekleştirdikleri bu sergide unutulmaya yüz tutmuş en eski Türk sanatlarından biri olan ahşap kakma ve oyma sanatının en güzel örneklerinin sergilendiğini dile getiren Aktaş, “İnegöl Belediyesi olarak hem unutulmaya yüz tutan bu sanatın tanıtımına katkı sağlamak hem de ilçemizde yaygın olan ahşap işçiliğine atıfta bulunmak üzere Geleneksel Türk El Sanatları Sanatkârı Ahmet Münir Ayva hocamızın eserlerini sizlerle buluşturuyoruz. ‘İmkânsızla Mükemmelin Birleştiği Nokta´ isimli sanatsal ahşap oyma ve kakma sergimiz İnegöl Kent Müzesi Sergi Salonu´nda gerçekleştirilen 71. sergidir. Düzenlenen sergimizde yirmi dört adet kakma resim ve hat ile yedi adet oyma eser sergilenmektedir. Ayrıca hocamız sergi süresince Kent Müzemizde ahşap oyma ve kakma sanatını icra etmeye devam edecektir. Sergimiz 26 Ağustos- 04 Eylül tarihleri arasında ilçe halkımızın izlenimine sunulacaktır. Bu serginin özellikle eserlerini gün yüzüne çıkaramamış zanaatkâr İnegöllülere örnek olmasını diliyorum. Tüm ilçe halkımızı sergiyi incelemek üzere Kent Müzemize davet ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle birlikte serginin açılışı gerçekleştirildi. Açılış sonrası davetliler sergiyi hayranlıkla inceledi. YAVUZ KOCAAĞA

Editör: TE Bilişim