200 BİN BİSİKLET

11 bin 992 motosiklet, 53 bin 442 adet otomobil, kamyonet, minibüs, traktör ve benzeri araç olmak üzere toplam 65 bin 414 motorlu aracın bulunduğu İnegöl’de, 200 bine yakın bisiklet bulunuyor.

KAZALARIN NEDENİ DE BİSİKLET

Motorlu taşıt sayısının neredeyse 4 katı olan İnegöl’de, kazalara karışan araçların yüzde 80’ini bisikletlerin oluşturduğu öğrenildi.

BİSİKLET FABRİKASI

Bisiklet kullanımının yoğun olduğu ilçe de, Bursa bölgesinde tek olan bisiklet fabrikası da bulunuyor.

BİSİKLET ÇÖPLÜKLERİ

Binlerce bisikletin bulunduğu İnegöl’de, kullanılmayan bisikletler de bisiklet çöplüklerinde, çürüyor.

65 BİN MOTORLU TAŞIT VAR

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, “Şehrimiz için üretmeye, faydalı olmaya, değer katmaya, sorunları çözmeye, daha yaşanılabilir bir İnegöl oluşturmak için gayretlerimizi ortaya koyuyoruz. Bin 65 kilometrekarelik bir alana sahip İnegöl’de, ekonomik hareketliliğinden kaynaklı çok sayıda araç olduğunu söyleyebiliriz. İnegöl’de 65 bin 414 adet motorlu taşıt var” dedi.

İNEGÖL AYNI ZAMANDA BİR BİSİKLET ŞEHRİ

İnegöl’ün coğrafi yapısının düz olduğunu aktaran Başkan Taban, “Düz bir alan olduğu için ciddi bir potansiyel olduğunu görüyoruz. İnegöl aynı zamanda bir bisiklet şehri. Sağlıklı yaşam döngüsü açısından da bisikletin önemi ortada. Ancak İnegöl’de 100 bin civarında konutun olduğunu ön görürsek, çocuklar ve yetişkinleri de içine kattığımızda her evde birkaç tane bisiklet olduğunu söyleyebiliriz. Yaklaşık 200 bin adet civarında bisikletten bahsedebiliriz. Burada vatandaşlarımız işine giderken, gelirken, beraberinde hobi amaçlı veya spor amaçlı da bisikletleri kullanıyorlar” diye konuştu.

BİSİKLET KURSLARI

Taban konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bizler şehrimizde trafiğin hafifletilmesi ve beraberinde yaya gezmek anlamında da düzenlemeleri yapmaya çalışıyoruz. Turizm merkezimiz olan Doğa Sporları Merkezi (DOSTUM)’da da bisiklet branşımız yer alıyor. Orada da bisiklet kullanımını öğretmenin yanı sıra, profesyonel anlamda bisiklet kullanan arkadaşlarımızı da, bisiklet yarışmalarında İnegöl’ü temsil etmek adına hazırlıyoruz. Buraları bisiklet severlerin bisiklet durağı haline getirmek de istiyoruz. İnşallah gelecekte çok daha iyi hazırlanmış bisiklet yollarıyla, trafik master planının devreye alınmasıyla beraber, inşallah bisiklet ağlarımızı da tamamlamış olacağız. Beraberinde şehrin muhtelif yerlerine bisiklet durakları koyarak, rahat parklanmalarını sağlamış olduk. Tüm bisiklet kullanıcılarına, dikkatli seyretmelerini öneriyorum. Sağlıklı bir yaşam için bisiklet kullanalım”.

İSTEDİĞİMİZ YERE KOLAYLIKLA ULAŞABİLİYORUZ

Uzun yıllardır bisiklet kullanan 62 yaşındaki Celil Torun, “Bisiklet kullanımı bazen zor oluyor. Trafik yoğunluğundan dolayı zorluklar oluyor, fakat istediğimiz yere kolaylıkla ulaşabiliyoruz” dedi.

110 BİN ADET BİSİKLET ÜRETİLİYOR

Çelik Bisiklet firması Sahibi Özlem Çelik ise, “Bursa genelinde tek olan bisiklet üretimi yapan firmayız. İlçemiz gerçekten bisiklet kullanımının yaygın olduğu yer. 7’den 77’ye İnegöl’de herkes bisiklet kullanıyor. Son derece sağlıklı ve ekonomik bir ulaşım aracıdır. Temiz bir çevre için katkı sunan araçtır. Yıllık ortalama 110 bin adet bisiklet üretiyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim