İnegöl Bizim İçin Paris

AK Parti Genel Merkezince mezbelelik olan Ağrı´nın Doğubayazıt ilçesine belediyecilik tecrübesini katarak kalkınmasını sağlamak amacıyla görevlendirilen İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, beraberindeki muhtarlar ile ilçeye gezi, düzenledi.

/resimler/2017-3/4/2305539650800.jpg

Ziyaretin ikinci gününde İnegöl ve Doğubayazıt ilçesine bağlı mahallelerin muhtarları kahvaltıda buluşarak kaynaştılar. Kayyum Kaymakam Ulaş Akhan ve Belediye Başkanı Alinur Aktaş´ında bulunduğu kahvaltıda, Muhtarlar kendi mahallerindeki eksikler ve çözüm yollarını da birbiri ile paylaştılar.

/resimler/2017-3/4/2306151363070.jpg

Kahvaltının ardından İnegöl Muhtarla Derneği Başkanı Resul Kayman, Muhtarlar ve AK Parti Kadın Kolları ile Basın Mensuplarından oluşan heyet, Rehber eşliğinde Doğubayazıt ilçesinin tarihine yolculuk yaptılar.

Gezi Gürbulak sınır kapısı yakınlarında bulunan dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru ile başladı. Meteor çukurunun yakından görülmesinin ardından sırasıyla Ağrı Dağı´nın karşısındaki Telçeker ile Üzengili köyleri arasında yer alan Nuh´un gemisi, Ağrı´nın Merhum Alimi Ahmed-i Hani Türbesi, Doğubayazıt Kalesi, İshakpaşa Sarayı, Bayazıt eski Camii ile kilim halı dokuma yeri gezildi.

/resimler/2017-3/4/2306455230367.jpg

Meteor çukuru; Dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru. Meteor çukuru, Gürbulak sınır kapısı yakınlarında bulunuyor. 1892 senesinde bu noktaya bir göktaşı düşmüş ve büyük bir çukur açılmıştır.

İshak Paşa Sarayı; Topkapı Sarayı´ndan sonra ikinci teşkilatlı saray olan İshak Paşa Sarayı 1784 yılında yapılmıştır. İnşası yaklaşık 100 yıl süren saray aslen bir külliyedir. İshak Paşa Sarayı, Ağrı´nın en önemli tarihi varlıklarından olan ve dünyaca üne sahiptir. 1685 yılında İshak Paşa´nın babası Çolak Abdi Paşa tarafından yapımına başlanan saray, oğlu İshak Paşa tarafından 1784 yılında tamamlanmıştır. Kayalık bir zemine oturan bina 7600 metrekare bir alanı kaplamaktadır. Duvarlarının yüksekliği 12-15 metre arasında değişir. Sarayın planında Türk sarayları geleneği düşünülmüş ve bina teşkilatı kümeler şeklinde iç içe 2 avlunun çevresinde toplanmıştır. Birinci avluyu 2. avluya tonozlu bir geçit bağlar. 2. avlunun 4 yanı bina kümeleri ile çevrilidir. Saray Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı´nın mimari özelliklerini birleştirmiştir.

Doğubayazıt kalesi; İshakpaşa Sarayı yakınındaki sarp bir kayalık üzerine kurulmuştur. Kalenin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Ancak burada bulunan kabartmalı bir mezar, kalenin bir Urartu eseri olduğunu göstermektedir. Tarih boyunca birçok devlet arasında el değiştiren kale, Yavuz Sultan Selim´ in Çaldıran seferi sırasında Osmanlıların eline geçmiştir.

Bayazıt Cami; Bayazıt Kalesinin güney eteğinde yer alan ve Osmanlı hükümdarı I. Selim tarafından yaptırıldığı kabul edilen bir eserdir. Caminin yer aldığı vadi yamacı düzeltilerek duvar örülmek suretiyle düz bir teras oluşturulmuş ve üzerinde bu camii inşa edilmiştir. Camii fazla bir tahribat görmemekle beraber yerleşim yerlerine uzaklığından dolayı bugün kullanılamamaktadır.

Ahmed-i Hani Türbesi; 1651 Yılında doğan ve ölüm tarihi kesin olarak bilinmeyen Ahmed-i Hani´ye ait bir türbedir. Türbenin yanında sonraları bir de camii yapılmıştır.

Nuh´un Gemisi: Ağrı Dağı´nın güney karşısındaki Telçeker ile Üzengili köyleri arasında doğal bir anıttır. Aslında bu anıt, gemi biçiminde bir şekil (siluet) izdir. Nuh Tufanı sonucunda karaya oturan geminin burada kaldığı öne sürülmektedir.

/resimler/2017-3/4/2307355739004.jpg

İBRET ALDILAR

Tarihi yerlerin gezilmesinin ardından şehir merkezine gelen heyet, kısa bir şehir turu attı. Çamur içindeki sokaklarda gezen muhtarlar, yaşanan kötü görüntüden ibret aldılar. Turun ardından Kaymakam Ulaş Akhan´ın misafiri olan heyet, yöresel yemeklerini de tattılar.

/resimler/2017-3/4/2308174832976.jpg

İNEGÖL BİZİM İÇİN PARİS

İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı Resul Kayman, “Bizim yaşadığımız yere göre burası 20 yıl geride. Devletten alınan ödenek kullanılmamış. Vatandaşın hizmetinde kullanılmayanlar başka yerlerde kullanılmış. Şehir atıl ve unutulmuş mezbelelik bir durumda. İnşallah idarecilerimiz ilçeye güzel hizmetler yapacak. İnegöl´le hiçbir şeklide kıyaslayamayız. Sadece insanların sıcakkanlı olmaları İnegöl´le kıyaslanabilir. Bu insanlarda geçmişteki yöneticilerden ve belediyelerden yeterince hizmet alamamış. İnegöl bizim için Paris” dedi. 

Editör: TE Bilişim