İnegöl’de 4 kardeş Osmanlı’dan gelen Takunya üretimini günümüze güncelleyerek yaşatmaya devam ediyorlar. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleği günümüze uyarlayarak şahlandıran kardeşlerin ürettikleri farklı farklı renklerdeki takunya ve hamam tasları görenlerin ilgisini çekiyor.

1955 yılından bu yana 64 yaşındaki Mehmet Günay, 63 yaşındaki Ahmet Günay, 61 yaşındaki Cemal Günay ve 52 yaşındaki Nuri Günay, baba mesleği takunya üretimini sürdürüyorlar. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleği günümüze uyarlayarak şahlandıran kardeşlerin ürettikleri farklı farklı renklerdeki takunya ve hamam tasları görenlerin ilgisini çekiyor.

Çocuk, kadın ve erkekler için farklı renklerde takunya üretimi yapan Günay ailesi, üretimlerini internet sitelerinde pazarlıyorlar. 700 yıllık geleneği ilk günkü gibi aşkla yapan Günay ailesi, “Osmanlı mirası emanetimizdir” diyerek, işlerine dört elle sarılıyorlar.

OSMANLININ MİRASI EMANETİMİZDİR

Çalışmalarını anlatan takunya ustası ve işyeri ortağı Ahmet Günay, “1955 yılından bu yana babadan geçen Takunya imalatını sürdürüyoruz. Babamızın bize öğrettiği bu mesleği halen devam ettiriyoruz. Takunyalarda zaman içerisinde bazı değişikliklere gittik. Eskiden Takunya derneği dahi vardı. Son biz kaldık. Bu mesleği sürdüren son nesiliz. Mesleğimizi çok seviyoruz ve devam ettireceğiz. Osmanlının mirası emanetimizdir. ” dedi.

700 YILLIK MESLEK

Mehmet Günay ise, “Baba mesleğimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Eskiden her evde kullanılırdı. Şimdi tüketim alanları daraldı. Hamamlarda kullanılıyor. Mesleğimizi çok sevdiğimiz için inatla bu mesleği yaşatmaya çalışıyoruz. Takunyayı günümüze uyarladık ve güncelledik. İnternet ortamında da satış yapıyoruz. Boya yaparak farklı renklerde takunyalar üretiyoruz. Hamam tası ve takunyayı bir takım olarak yaptık. Farklı renklerde takunya ve tas takımları üretiyoruz. Amacımız bu mesleğin kaybolmasını engellemek. Bu meslek İnegöl için bir değerdir. Okullarda kaybolmaması adına öğretilmesi büyük arzumuzdur. Gerekirse bizde bu konuda destek veririz. Takunya üretimi ta Osmanlı döneminden gelen bir meslek. 700 yıllık mirası yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim