80’in üzerinde bitki türüne konan arıların ürettiği bal hasadı sona erdi. Lezzetli bal üretiminin yapıldığı İnegöl’den Arap ülkelerine bal ihracatı başladı. Bal ihracatının yanı sıra Almanya, Amerika, İsrail, Somali ve Libya ülkelerine arı kovanı ihracatı başladı.

ARTIK ARILARA DAHA İYİ BAKILMASI GEREKİYOR

Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi Zeynullah Soylu sezonun sona erdiğini belirterek, “Bu sezon mevsim fena değildi ama arılarımız kötüydü. Geçen sene arılarımız telef olmuştu. Bahara hazırlanmak için arılar üzerinde, arıcılarımız çalışmalar yaptılar. Bu arada kıştan en iyi şekilde çıkan arılarımızdan beklenilen ürünleri aldık. Eskiden bal üretmek kolaymış biz bunu anladık. Ama artık arılara daha iyi bakılması gerekiyor. Bazı bölgesel arıları çalıştıran arıcılarımız var. Böyle olunca üretim de sıkıntı yaşanabiliyor. Bu sene sezon kötü geçti diyemeyeceğim. İyi arılarımızla beklenilen balı aldık.” Dedi.

ARAP ÜLKELERİNE BAL İHRACATI

Rekolteden bahseden Soylu, “Bu sene kovan başına 14-15 Kilogram bal hasadı yaptık. İhracat konusunda oldukça tetkikler yapılıyor. Tabi bu tetkiklerin ücretleri de biraz pahalı. Fakat yavaş yavaş ihracata başladık. Arap ülkelerine az da olsa ihracat yapıyoruz. Daha güzel de olacak inşallah.” Dedi.

ARI KOVAN İHRACATI DA VAR

Öte yandan arı kovanları üretimi yaptıklarını kaydeden Soylu, “Arı kovanları üretimi de yapıyoruz. Onları da bazı ülkelere gönderiyoruz. Almanya, Amerika, İsrail, Somali, Libya ülkelerine arı kovanı ihracatı yapıyoruz.” diye konuştu.

PROPOLİSİN FAYDALARI

Propolisin faydalarından bahseden Soylu, “Yıllar önce propolisleri çöpe atıyorduk. Bu kadar değerli bir ürün olduğunu bilmiyorduk. Şuan oldukça fazla bir talep var. Özellikle propolis istiyorlar. Uzman kontrolünden propolis kullanılması gerekiyor. Bunu artık bir çok uzman öneriyor. Bir hikayemi anlatayım; geçen sene kovanın iç zemininde oldukça fazla miktarda propolis olduğunu gördüm. Biraz yakından bakınca anladım. Kovana sürüngen yeşilbaş girmiş ve arılar bunu öldürmüş. Arılar sürüngeni dışarıya çıkaramayınca, üzerine propolis dökmüşler. Adeta mumyalamışlar. Propolisin bir çok hastalığa devası var” ifadelerini kullandı

Editör: TE Bilişim