Bursa genelinde 11 ilçeyi kapsayan katı yakıt yakma yasağının yürürlüğe girmesinin ardından İnegöl’de kömürcüler zor günler geçiriyor. 1 Haziran 2021’de uygulamaya konulan yasakla birlikte işlerinin durma noktasına geldiğini ifade eden Kömürcüler Derneği Başkanı Ziya Turan, kararla ilgili geri adım atılmazsa çoğu esnafın kepenk kapatacağını belirtti.

YASAK UZATILMIŞTI

06 Eylül 2019 tarih ve 90 sayılı İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı 1. maddesinde; İnegöl, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Kestel, Gürsu, Mudanya, Gemlik, Orhangazi, İznik ve Yenişehir ilçelerinin doğalgaz isale hattının ulaştığı bölgelerdeki ev ve işyerlerinde (kamu binaları, lojmanları, hastane ve okullarda dâhil olmak üzere) ısınma amaçlı olarak katı ve sıvı yakıt kullanımının sonlandırılarak alternatif temiz yakıt (doğalgaz, güneş, jeotermal, ısı pompaları, yenilenebilir enerji kaynakları vb.) kullanımına geçilmesine ve geçişlerde, doğalgaz isale hattı geçmiş ancak ev ve iş yerlerinde henüz iç tesisat döşenmemiş yerlerde 01 Kasım 2020 tarihine kadar iç tesisat döşenerek doğalgaz kullanımına başlamasına karar verilmişti. İnegöl İş Dünyası Platformu’nun girişimleri neticesinde pandemi sürecinde yaşanan olumsuzluklar da göz önüne alınarak bu süre 01 Haziran 2021 tarihine uzatılmıştı.

YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Bursa genelinde 11 ilçeyi kapsayan katı yakıt yakma yasağı 1 Haziran itibariyle yürürlüğe girdi. Daha önce ertelenen yasağın bu kez uygulanması İnegöl’de esnafları zor duruma soktu. Yerli ve ithal kömürde fiyatların yüzde 50 artmasıyla satış yapmakta zorlanan kömürcü esnafı, yasağın da yürürlüğe girmesiyle işleri tamamen durma noktasına geldi.

DESTEK İSTİYORUZ

Konu hakkında açıklama yapan Kömürcüler Derneği Başkanı Ziya Turan, “Geçtiğimiz yıl 1600 lira olan ithal kömür şuan 2400 lira. 1000 lira olan yerli kömür ise, şuan 1600 lira. Bu fiyatlar nedeniyle zaten esnaflarımız satış yapamıyor. Üstüne 1 Haziran itibariyle yasak yürürlüğe girdi. Fiyat artışları nedeniyle satış yapmakta zorlandığımız bu günlerde, yasağında yürürlüğe girmesiyle satışlarımız iyice durdu. Konuyla ilgili Bursa Çevre İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç ile görüşmek istedik. Geçtiğimiz günlerde ziyaretine gittim. Fakat hala yasak diyor. İnegöl’de şuan doğalgaz kullanımı yüzde 80’lerde. Amaçları sanayideki işyerlerinin de doğalgaz yakması. Bursa’da 11 ilçede yasak var. Ama bir tek İnegöl’ü soruyorlar. Kaymakamımızdan, Milletvekilimizden, Belediye Başkanımızdan, STK’lardan bu konuya destek olmalarını istiyoruz” dedi.

KÜÇÜK ESNAF NE YAPACAK?

Turan açıklamasını şöyle sürdürdü;

“İnegöl’de kat yakıt yakma yasağı en çok esnafı zor duruma sokacak. Sanayi de kaportacı esnafı iki çekiç vurduktan sonra, elini ısıtıp yeniden işine devam edecek. Mecbur odun yakıyor. Bunu müdür beye söylediğimde, katı yakıt yakamaz mecbur doğalgaz yakacak diyor. Sanayi de şuan 1000 metrekare bir işyerinin doğalgaz dönüşümü yaklaşık 300 bin lira. Bunu kim karşılayacak. Bu maliyeti dükkan sahibi mi, yoksa kiracı mı karşılayacak. Bu sorunun cevabını esnaf bulamıyor.”

BAZI İŞLETMELER MUAF!

“Fırınlar da, lokantalar da, pastaneler de odun yakmak serbest. Ama sanayi de yasak. Fırınlarda odun ekmeğiyle ekmek yapmak serbest, sanayi de 20-25 metrekare dükkanda geçimini sağlamak isteyen esnafa yasak. Bu nasıl bir çelişki. Bu yasağın tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz.”

Editör: TE Bilişim