İnegöl’ün kırsal mahallelerinde 600 yıl önce yapılmış olan tarihi hamamlar ayağa kalkmayı bekliyor. Yıldırım Gazetesi olarak belirli günlerde “Tarih ayağa kalkmayı bekliyor” başlıklarıyla kamuoyunu duyurmamıza rağmen, bugüne kadar kimsenin sahip çıkmadığı ortaya çıktı. Bu zamana kadar birçok kez gündeme taşınmasına rağmen hiçbir yetkilinin tarihi bulgularla ilgili inceleme yapmaması büyük tepkilere neden oldu.

İnegöl’ün bazı kırsal mahallelerinde bulunan 600 yıllık tarihi hamamlar yeniden ayağa kalkmayı bekliyor. İnegöl’de son birkaç yıldır özellikle kırsal mahallelerde vatandaşlar tarafından bulunan yada atıl vaziyette olan tarihi hamam ve tarihi eserler kaderine terk edildi. Gazetemiz bu tarihi bulgularla alakalı birçok kez haber yapmış ve yetkilileri göreve çağırmıştı. Ancak yapılan tüm haberlere karşılık  Şipali, Deydinler, Hamzabey, Yeniceköy, Alibeyköy, Sarıpınar ve Hamzabey mahallelerindeki tarihi eserlerle ilgili hiçbir yetkilinin harekete geçmediği görüldü.

TURİZM ŞEHRİ OLURDU

Bu bölgelerde yaşayan vatandaşlar, “Tarihimize saygısızlık yapılıyor. Eğer bu eserler başka bir ülkede olsaydı, orası turizm şehri olurdu” diye tepki gösterdiler.

ŞİPALİ HAMAMI

Şipali Mahallesi'nde bulunan ve 614 yıl önce yapılan tarihi hamam restore edilmeyi bekliyor. Harabeye dönen tarihi hamamın restore edilmesi için Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne başvuran Şipali Mahallesi Muhtarı Murat Özer, "Hamamımız 1405 yılında yapılmış. Tarihi çok eskilere dayanıyor. Osmanlı döneminde yapılan medrese ve camilerle yan yana yapılmış, gelin hamamı olarak bilinen bir tarihi hamam. Ön tarafında bulunan soyunma odası ile iki bölmeli hamam. Kazan odası da var. Terleme odası, banyoları da var. Restorasyon yapılması için vakfa başvurduk. Vakıf görevlileri ölçüp, biçtiler. Bu tarihi hamamı ayağa kaldıracaklarını söylediler. İnşallah en kısa zamanda tarihimiz ayağa kalkar. Restore edilmesini bekliyoruz" dedi.

YENİCEKÖY HAMAMI

Yeniceköy mahallesinde Osmanlı döneminden kalma hamam tarihe meydan okurken, kendini bilmezler tarafından tahrip edildi. Bazıları ise hamamın içerisine çöplüğe dönüştürdüler. 1500'lü yıllarda yapılan ve halka hizmet veren tarihi hamam küllerinden doğmayı bekliyor. Yeniceköy mahallesi muhtarı Şükrü Kutluca, 'Yeniceköy mahallemizin girişinde Osmanlı döneminde yaklaşık 500 yıl önce yapılan hamamımızın hali ortada. Günümüze kadar her türlü hava şartlarına ve doğa olaylarına rağmen direnen bu eser, bazı vatandaşlar tarafından tahrip edildi, yıkılmamak için adeta direniyor. Yıllar önce belediye iken burada bir çalışma başlatılmış fakat mülkiyet sahibi bu duruma izin vermemiştir. Bu eserler bulundukları yerin kimliği sayılır. Yıllarca ayakta kalan bu eserin kamulaştırılıp, restore edilmesini, atalarımızdan bize miras kalan bu eserlere sahip çıkılmasını arzu ediyoruz.” Dedi.

HAMZABEY MAHALLESİ

İnegöl'de Hamzabey Mahallesi'nde yaşayan Çelikkol ailesine ait evin bahçesinde bulunan 550 yıllık tarihi hamam, depo olarak kullanılıyor. Atıl ve bakımsız olan hamamın restore edilmesini isteyen ev sahipleri, turizme kazandırılmasını istiyor. Mahalle muhtarı Sadullah Arda da "Köyümüz İnegöl’ün en eski yerleşim yerlerindendir. Burası eskiden cami, medrese ve hamamı içerisinde barındıran külliyeymiş. Külliye alanı içerisinde bulunan hamam da, mahallemizdeki bir evin bahçesinde bulunuyor. Aile tarafından depo olarak kullanılan hamamın restore edilmesini istiyoruz. Yetkililerden bu konuda destek bekliyoruz. Hamamın duvarları halen ayakta duruyor" diye konuştu.

DEYDİNLER HAMAMI

İnegöl ilçesinde atıl haldeki 600 yıllık tarihi hamam restore edilmeyi bekliyor.

Deydinler Mahallesi Muhtarı Ahmet Topçu, "Osmanlı döneminden kalma 600 yıllık hamamımız 2011 yılında mahallemize gelen Kanadalı öğrenciler tarafından proje kapsamında restore edilmişti. Yıllar içerisinde kullanılmayınca atıl hale geldi. Biz bu hamamı faaliyete geçirmek istiyoruz. Yetkililerden yardım istiyoruz. 600 yıllık geçmişi olan bir hamam. Hali şu an bu. Muhtarlık olarak kültür vakfına restorasyon için başvuracağız. Küçük miktarlarla restore edilebilir. Yeniden burada banyo yapmak istiyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim