Ramazanımız Zehir Olmasın
Dünyayı kasıp kavuran ve Türkiye’de de etkili olan Coronavirüsün önüne kesmek için alınan tedbirlere vatandaşların bazılarını uymamaları çileden çıkarıyor. İnegöl’de ramazan ayının ilk gününde bir apartmanda düzenlenen toplu iftarda 2 kişinin testi pozitif çıktı, 11 kişi evlerinde karantina altına alındı.
İnegöl’de alınan tedbirlerle son 10 güne kadar yeni bir vaka olmadığı, yeni bir ölümün de yaşanmadığı ortaya çıkmıştı. Kaymakamlık nezaretinde İlçe sağlık Müdürlüğü, İnegöl Devlet Hastanesi, Emniyet ve Jandarma komutanlığı ekipleri ilçe genelinde tedbirlerini artırırken, Ramazan ayının gelmesiyle vatandaşlar rehavete kapılmasıyla İnegöl’de maalesef vaka sayısında artış gözlenmeye başladı.
TEHLİKELİ İFTAR
Ramazan ayının birinci gününde İnegöl’ün Mesudiye mahallesinde bulunan bir aile apartmanında iftar yemeği düzenlendi. 13 kişinin katıldığı iftarın ardından bir kadının rahatsızlığı sonucunda yapılan testi pozitif çıktı. Çıkan test sonucuna göre, kadının temasta olduğu apartmandaki 12 kişiye evlerinde karantinada kalmaları konusunda gerekli talimat verildi. İlk test sonucundan yaklaşık 10 gün sonra ikinci bir vaka yaşandı. Kadının yakın erkek akrabası da rahatsızlanarak İnegöl Devlet Hastanesine götürülerek tedavi altına alındı. Adamın testi de pozitif çıktı.
BAKANLIK UYARDI
Sağlık Bakanlığı Ramazan ayında vatandaşlar arasındaki iletişim ve temasın daha fazla olduğunu, bu durumun da korona virüs salgınının seyrini olumsuz etkileyebileceği uyarısı yaptı. Açıklamada, "Ev, apartman, bahçe, site ya da mahalle gibi yerlerde toplu ibadetler kesinlikle yapılmamalı" denildi.
TOPLU İFTARLARA DİKKAT
Açıklamada şunlara yer verildi: "Çok sayıda insanın bir araya gelmesi ve sosyal mesafenin korunamaması nedeniyle Ramazan ayında yapılan etkinlikler, eğlence ile fuar ve çarşı faaliyetleri ile türbe ziyaretleri yapılmamalı. Bu konuda televizyon ve sosyal medya desteği ile faaliyetler yapılabilir. Gerçek ve tüzel kişiler tarafından iftar çadırları ve iftar organizasyonları gerçekleştirilmemeli. Bunlar yerine önceden hijyen kurallarına uygun olarak paketlenmiş gıdalar evlere dağıtılabilir. Bu dağıtımın organizasyonunda sosyal mesafe ve hijyen kuralları ön planda tutulmalı. Dağıtımda görev alacak kişilerin el hijyeni, maskenin doğru kullanımı ve sosyal mesafe konularında önceden bilgilendirilmeleri ve kullanacakları maske, el antiseptiği gibi malzemelerin sağlanması gerekiyor. Ateş, öksürük, nefes darlığı olanlar yardım çalışmalarına alınmamalı. Dağıtım görevlileri yardımları hane içine girmeden kapıdan teslim etmeliler.”.

Editör: TE Bilişim