Pandemi sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm Türkiye’de başlatılan EBA ve diğer uzaktan eğitim platformlarından İnegöl’de ki öğrenciler hizmet almakta sıkıntılar yaşıyor. Özellikle kırsal mahallelerde internet altyapısının yetersiz olmasından dolayı çocuklarının mağdur olduğunu belirten öğrenci velileri, pandeminin eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldırdığını söyleyerek duruma tepki gösteriyor.

ALTYAPI YETERSİZ!

Milli Eğitim Bakanlığının direktifleri doğrultusunda tüm Türkiye’de EBA ve diğer uzaktan eğitim platformlarında öğrencilere uzaktan eğitim yoluyla ulaşılması hedefleniyordu. Ancak çoğu yerde öğrencilerin interneti, tableti ve bilgisayarı bulunmuyor. Bu donanımdan yoksun öğrenciler evlerine en yakın okul idaresine başvurarak bu hizmeti alıyorlar. Ancak okul idarelerinin EBA destek odaları oluşturmalarına rağmen, mevcut altyapının uzaktan eğitim için müsait olmaması ve mevcut internet hızının 4 megabitin altında olması nedeniyle öğrenciler EBA’ya giriş yapamıyor.

EĞİTİM ALAMIYORLAR

İnegöl’e bağlı Edebey Mahallesinde bulunan Edebey İlk, Orta ve İmam Hatip Ortaokuluna giden onlarca öğrenci Milli Eğitim Bakanlığı tarafından pandemi sürecinde başlatılan EBA ve diğer uzaktan eğitim platformlarına giriş yapamıyor. Mahallede internet altyapısının yetersiz olduğunu iddia eden veliler, hem evlerinde hem okuldaki internetin yetersiz olması nedeniyle çocuklarının eğitimden yoksun kaldığını söylüyor.

EĞİTİMLER VERİMLİ OLMUYOR

Öğrenci velilerinden Yaşar Kaya, “Edebey mahallesinde bulunan ortaokulunda çocuğum okuyor. Aynı zamanda Edebey’de esnaflık yapıyorum. Çocuklarımız EBA’dan yayınlanan eğitimleri takip edemiyor. İnternet altyapısının yetersiz olması çocuklarımızın uzaktan eğitime erişmesini engelliyor. Bizler öğrenci velileri ve Edebey Mahallesi sakinleri olarak internet altyapısının düzeltilmesini istiyoruz. İnternet hızının düşük olmasından dolayı hem evlerimizden hem işyerlerimizden hem de okuldan EBA’ya girmek isteyen öğrenciler zorluk yaşıyor. Eğitimler verimli olmuyor. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz” dedi.

HIZ ARTTIRILMALI

Okul Aile Birliği Başkanı Fatih Kayman ise, “Öğrencilerimiz gerek mahallemizde bulunan altyapı yetersizliği nedeniyle, gerekse bilgisayar ve tablet eksikliğinden dolayı internete erişimleri mümkün değil. Bu nedenle öğrencilerimizin çoğu uzaktan eğitimden yoksun kalmaktadır. Okul idaresi ile görüşmelerimizde de okuldaki mevcut internet altyapısının da aynı durumda olduğunu ifade ettiler. Bu durum eğitimde fırsat eşitliğine aykırıdır. Yetkililerden mahallemizde bulunan internet altyapısının 3 megabit hızdan en az 8 megabit hıza çıkarılması konusunda acil tedbir almalarını bekliyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim