1974 yılında kurulan Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Hollanda'ya 17 yıl önce başladığı acı biber salçası ihracatını 65 tondan 800 tona çıkarmayı başardı. 2021 yılı içinde yapılan 800 tonluk ihracattan yaklaşık 1 milyon dolarlık gelir elde edildi.

İnegöl’de 1974 yılında kırsal Kulaca Mahallesi'nde kurulan tesiste İnegöl, Yenişehir ve Mustafakemalpaşa üretilen domates ile acı biber salçaya dönüşüyor. Kooperatif, domates salçalarının tamamını, biber salçasının da bir bölümünü iç pazarda satıyor. Yaklaşık 800 tonluk acı biber salçası ise Hollanda'ya gönderiliyor.

Hollanda'ya 17 yıl önce başladığı acı biber salçası ihracatını 65 tondan bin tona çıkaran kooperatif, 100'ü kadın 120 işçi istihdam ediyor. Yılbaşında belirlediği fiyat politikasıyla üreticilere günü gününe ödeme yapan kooperatif, üretimini her geçen yıl artırıyor.

Türkiye ekonomisine önemli katkıda bulunduklarını belirten Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, "Ülke geneline ürün gönderiyoruz. Hollanda'ya acı biber salçası ihracatı yapıyoruz. Kadın istihdamına önem veriyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor." dedi.

Başkan Ahmet Uğur açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Hollanda’ya ihracatımız devam ediyor. Sertifika almamız bu ihracatımızı da arttıracaktır. Kooperatifimiz yetmezse, kardeş kooperatiflerle veya işletmelerle bu ihracatı çoğaltabiliriz. 800 tonluk bir anlaşmamız var. Bu miktar İNPROBA firmasının 4’te bir miktarı oluyor. Geri kalan ihtiyaçlarını da başka ülkelerden alıyorlar. Ama bizim ürünlerimiz daha iyi olduğu için bizi daha fazla tercih ediyorlar. Sebebi de ürünün kalitesindendir.”

TÜRKİYE’DEN HOLLANDA’YA RAKİP ÇIKTI

“Hollanda’nın yaptığı ürün çeşidini ülkemizde de birkaç firma yapmaya başladı. Bende bundan mutluluk duyuyorum. Bizlerde kendilerine ürün veriyoruz.”

İSTİHDAM ARTTI

“Eskiden 60 kişiyle çalışıyorduk. Şuan bu rakam 120’ye çıktı. İstihdamımızda arttı. Ve daha fazla itinalı çalışmak durumundayız.”

MALİYETLER ARTTI

“Tarımda maliyet arttı. Geçtiğimiz yıl 150 lira civarında aldığımız gübre şuan 400 lira oldu. Bu da maliyeti arttırdı. Bizlerde bu maliyeti tüketiciye yansıtmak durumundayız.”

İNEGÖL’DE BİBER VE DOMATES EKİMİ ARTIYOR

“İnegöl, Yenişehir ve Mustafakemalpaşa’dan 1200 ton civarında biberi temin ediyoruz. Geçtiğimiz yıllara nazaran İnegöl bölgesinde de biber ekimi arttı. Geçen sene yüzde 30’unu kendi köyümüzden ve çevre köylerden yetiştirmeye başladık. Bu önümüzdeki yıllarda daha da fazlalaşacaktır. Çünkü ürünlerdeki çeşitlilik çok önemli. Hangi ürün istikrarlı bir şekilde kar getiriyorsa, ekilmesi gerekiyor. Bizde de domates ve biber ne olacağını çiftçi biliyor. Bundan böyle artık sözleşmeli tarım daha önemli. Çünkü en azından kendi ihtiyacını karşılayabiliyor.”

1 MİLYON DOLAR İHRACAT

“2021 yılında yaptığımız 800 tonluk acı biber salçasından yaklaşık 1 milyon dolar ihracat yaptık. Bu da bir kooperatifin ülkeye kattığı önemli bir katkıdır. Bu rakam önümüzdeki yıl bin tona çıkacak. Her yıl üzerine koyarak ihracatımızı artıracağız. Bu anlamda kooperatifimizde yatırımlarda yapıyoruz. Şuan kooperatifimiz bünyesinde yaklaşık 2 milyon lira yatırım yaparak yeni tesis yapıyoruz.”

TÜRKİYE’DE İLK DEFA UYGULANACAK PROJE

“Avrupa Birliği projemiz var. Almanya, İtalya, İspanya, Tunus, Yunanistan ve Türkiye bu projede. 6 ülkede domates yetiştirilmesinde teknolojinin fonksiyonu. Türkiye’yi de Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi temsil ediyor. Onların da en büyük paydaşı kooperatifimiz. Projeyi bizim arazilerimizde yapıyoruz. Yeni sulama teknolojisi getiriyoruz. Şuanda makineler gümrükte. Düzenek kurulduğunda oturduğumuz yerde tarlanın su ihtiyacını, yeterli su alıp almadığını, hastalık gelip gelmediğini uyaran sistem kuracağız. Projeler arasında önceliği Türkiye’ye verdiler. Kulaca Kooperatifimizin arazilerinde bu sistem kurulacak. Önümüzdeki sezonda domates ekeceğimiz araziler içerisinde bu sistemi göreceğiz.”

Editör: TE Bilişim