Avrupa Birliği’

Avrupa Birliği’nin “Türkiye Kültürlerarası Diyalog – Müzeler Hibe Programı”na kabul edilen ve projenin koordinatörlüğünü üstlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), “Türkiye’de ve Avrupa’da Kent Müzeciliğinin Gelişimi ve Sorunları” konulu bir çalıştay düzenledi.

Avrupa’nın en eski müzeleri arasında yer alan Lizbon (Portekiz), Bologna (İtalya) ve Amsterdam (Hollanda)’dan gelen konuklar ile Türkiye’nin önde gelen müzelerinden temsilcilerin yer aldığı çalıştayda, Türkiye’nin ilk ilçe kent müzesi olan İnegöl Kent Müzesi de yer aldı.

24 Şubat 2012 tarihinde gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, “AB projelerinde kültür ve sanatın öne çıkması gerekir. Kültürler arasındaki yakınlaşmayı sağlamayı hedefliyoruz. Mevlana’nın bir sözü vardır. ‘Bazen aynı lisanı konuşan insanlar anlaşamayabilir ama aynı duyguları paylaşan insanlar muhakkak anlaşır.’ Biz insanı, sanatı ve barışı seviyoruz” dedi.

AB Uluslararası Kent Müzeleri Komitesi Başkanı Suay Aksoy’un, çeşitli ülkelerde kent müzeciliğine yönelik yürütülen projeler hakkında bilgi vermesinin ardından konuşan Avrupa Müze Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Massima Negri, bugün dünyada 50 bin tane müze olduğuna dikkat çekerek, müze dünyasında büyük hareketlilik olduğunu, müzelerin sürdürülebilir olması için yeni şeyler keşfedilmesi gerektiğinin altını çizdi.

APİKAM Müdürü Yar. Doç. Dr. Oktay Gökdemir ise, konuklara Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’ni tanıttı. Kentsel aidiyetini canlı tutmak amacıyla yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi.

İstanbul Oyuncak Müzesi Kurucusu, yazar- şair Sunay Akın, Bologna Müzeler Kurumu Başkanı Anna Dore, Lizbon Kent Müzesi Müdürü Cristina Leite ve proje uzmanı Manuel Pizarro, Bologna Sanayi Mirası Müzesi proje uzmanı Melisa LaMaida’nın da sunum yaptığı çalıştaya, İnegöl Kent Müzesi’ni tanıtmak üzere Kent Müzesi Koordinatörü Nedim Bayram ile İnegöl Belediyesi Özel Kalem Müdürü Ahmet Bayhan da katıldı.

Proje kapsamında karşılıklı sergilerin düzenleneceği bilgisinin de verildiği çalıştayda İnegöl Kent Müzesi tanıtımı, Müze Koordinatörü Nedim Bayram tarafından sunum eşliğinde yapıldı. İnegöl’ün ve değerlerinin de anlatıldığı sunumda, İnegöl Kent Müzesi ayrıntılarıyla tanıtıldı.

İnegöl Kent Müzesi Koordinatörü Nedim Bayram, yaptığı sunumda,  “İnegöl, verimli tarım alanları ve gelişmiş sanayisi ile geniş istihdam potansiyeline sahiptir. TÜİK verilerine göre 170.000’i aşan merkez nüfusu ile Türkiye’nin 40.büyük kenti olan İnegöl, çok renkli kültürel mozaiğiyle de bir cazibe merkezidir. Ortadoğu ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Latin Amerika’dan Uzakdoğu’ya kadar dünyanın dört bir yanına yaptığı mobilya ihracatı ile Türkiye’nin markalaşmış önemli bir mobilya kentidir. Uludağ’ın eteklerinde kurulmuş olan İnegöl, doğa harikası Oylat Kaplıcaları ve Mağarasıyla bir turizm cenneti, damaklarımızda bıraktığı muhteşem lezzetiyle bir köfte şehridir. Türkiye’nin 4. büyük kenti olan Bursa’nın merkez’den sonra en büyük ilçesidir. Marmara Bölgesinin doğu sınırını oluşturan İnegöl, Türkiye’nin en önemli ticari- sosyal ve kültürel alanda marka olmuş şehirlerine (İstanbul – İzmir ve Ankara) üçgeninde önemli bir ulaşım avantajına sahiptir. Bütün bu dinamikleri ve özellikleriyle örnek kentlerden biri olan İnegöl, ihracat fazlası ile yine TÜİK verilerine göre Türkiye’nin 16.büyük ekonomik gücüdür. İnegöl, Lidyalılar, Persler, Helenistik Dönem, Bitinya, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Devleti gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı Devletine her ne kadar başkentlik etmemiş olsa da, ilk fethedilen kalenin ve verilen ilk şehit Bay Hoca’nın mezarının yer aldığı çok önemli bir coğrafyadır. Osmanlı’nın filizlenip, beylikten devlete geçişinin bu topraklar üzerinde gerçekleşmesi de, İnegöl’e ayrı bir tarihi değer katmaktadır. Kaplıcası, köftesi, mobilyası ve ayrıca Organize Sanayi Bölgesinin katkılarıyla gelişen İnegöl, sosyal, kültürel ve ekonomik yapısıyla, değişik plan ve projeleriyle, Marmara bölgesinin yükselen yıldızı olmuştur. Halkımızın iş gücündeki cesaret ve atılımcı toplum yapısı, kendini sürekli yenilemiş ve ileriye dönük projelerin etrafında, her zaman kenetlenmeyi başarmıştır. Bu büyük projelerden biri de “İnegöl Belediyesi Kent Müzesi” çalışmasıdır. Kent Müzelerin amacı,  binlerce yıllık geçmişleri ve üzerinde yaşadığımız topraklarda ev sahipliği yapmış olduğu uygarlıkların yaratmış olduğu, kültürel birikimi bugünkü kuşaklara taşıyabilmektir. Kent Müzesi projesinin gerçekleşmesi için bir yol haritası belirleyerek çalışmalarına başlamıştır. Öncelikle 5 beldesi ve 91 köyü olan İnegöl’ ün, materyal, obje, belge, fotoğraf ve yaşam eşyalarının nerelerde bulunabileceğinin tespit edilmesi yönünde çalışmalar yapılmıştır. Koordinasyon Kurulu şehir içi çalışma planlamaları ışığında, İnegöl’ün önde gelen aileleri ve kenti yönetenlerle birebir görüşmüştür. Hatta İnegöl dışına çıkmış, İnegöllüler belirlenerek yaşadıkları şehirlere kadar gidilip bilgi ve materyal alımları için yoğun çaba sarf etmiştir. Bu görüşmelere zaman zaman Belediye Başkanımızda iştirak etmiş, sohbetli ortamlar oluşturularak öncelikle müze oluşumuna katkı sağlayacak ailelere, işin ciddiyeti gösterilerek, katılımları sağlanmıştır.

Hemen hemen her gün, yerel gazete ve televizyonlara sunulan basın açıklamaları ile etkin bir tanıtım çalışması gerçekleştirilmiştir. Yapılan bütün bu aktif çalışmalar sonucunda materyaller, ücretsiz olarak bağış tutanağına tek tek kaydedilerek toplanmıştır. Kent Müzesi bina restorasyon çalışmaları sürerken, ona paralel olarak şehir içi ve şehir dışı materyal toplama çalışmalarına da devam edilmiştir. Sonuç olarak, 3 binden fazla yaşam eşyası, obje ve materyal, 15 bine yakın belge ve fotoğraf ile Osmanlı Arşivlerinden İnegöl’le ilgili 22 bin adet belge müze arşivine ve belleğine eklenmiştir. İnegöl Kent Müzemiz; geçmiş veya günümüz İnegöl’ünün mesleklerini yansıtan 12 dükkan, Antik Çağ’dan, Osmanlı Tarihi ve Cumhuriyet Dönenime kadar İnegöl'ü yansıtan ekonomik - siyasi- kültür – turizm ve spor gibi 30 farklı bölüm, 1 sergi salonu ve 1 de çok amaçlı salonu ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır. İnegöl Kent Müzesi, kuruluşunu tamamlamış olmasına rağmen yaşayan bir müzedir” dedi.

Çalıştay’ın sonunda, Kent Müzesi Koordinatörü Nedim Bayram, Avrupa’nın en eski müzeleri arasında yer alan müzelerin yöneticilerine, İnegöl Kent Müzesi’nin resmedildiği birer plaket takdim etti.

 

Editör: TE Bilişim