İnegöl´de 1999 depreminden önce yapılan binaların büyük bir çoğunluğunun risk altında olduğunu ifade eden İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Harun Ergün, “Depremden sonra çıkmış olan imar kanunu, yapılan zemin iyileştirmeler, beton ve demir sınıfı gibi değişiklikler nispeten 1999 depreminden sonra daha sağlıklı diyebiliriz. Ama 1999 depreminden önce yapılan binaların belki de yüzde 99´luk kısmı risk altında. Bunların hepsinin detaylı bir şekilde test yapılması lazım. Ama vatandaşın bunu talep etmesi lazım. Yerel idarecilerin bu konuda proje başlatılması gerekiyor. Bu çalışmanın çok sağlıklı bir şekilde yapılıp, belli periyotlar halinde mümkünse en kısa sürede dönüştürülmesi gerekiyor. Vatandaşın depreme dayanıksız bir binada oturmaktan vazgeçmesi lazım. Bunun için yine yerel idareler ve bakanlık çalışıyor ama bir şekilde istendiği gibi yürümüyor. İnsanlar eski konutlarda oturmaktan vazgeçmiyorlar. Eski verdiği konutun yerine yeni bir konut istiyor. Üstüne hiçbir ücret ödemek istemiyor. Buda haliyle kentsel dönüşümü zorlaştırıyor ve bir çıkmaza sürüklüyor. İstenilen seviyelerde dönüşüm maalesef sağlanmıyor. Burada bilinçlendirme çalışmalarına ciddi manada ağırlık verilmesi lazım. İnegöl´ün çoğu kesimi artık risk altında. 1999 depremi öncesi yapılan binalardan bahsediyoruz. Bu binalar şuanda mevcut binaların yüzde 50-60´ına denk geliyor.  Yapılan inşaatlar sağlıklı yapıldığında, bina yaşı 50-60 yılı buluyor. 1999 depremi sonrası yapılan binaların, bina dayanımı olarak çok uzun yıllar kullanılabilir. Bizim burada bina ömürlerinde daha çok bölgenin kıymetlenmesinden dolayı çok uzun yıllar kullanılmayabiliyor. Ama burada çizgiyi 1999 öncesi ve sonrası diye çizmek daha doğru. 1999 öncesi yapılan binaların tamamının belli periyotlar halinde yenilenmesi lazım. Risk tespitlerinin yapılıp, daha acil olanlardan başlayarak, bütün eski yapıların dönüştürülmesi lazım. 1999 depremi öncesi yapılan konutlarda oturan vatandaşlar, binalarını test ettirip kentsel dönüşümden faydalanmalıdır. Bu vatandaşın depremle hayati riskleri minimuma indirir” diye konuştu.

ADA BAZINDA DÖNÜŞÜM DAHA SAĞLIKLI

İnegöl´de yapılması hedeflenen kentsel dönüşüm ile ilgili de konuşan Ergün, “Kentsel dönüşüm kısmen yapılıyor ama istenen ölçüde değil. Daha çok noktasal değişimler var. Eski 1-2 katlı metruk binalar yıkılıp, yerine imar durumu 3 kat ise, 3 katlı yapılar ile dönüştürülmeye çalışılıyor ama buda şehircilik anlamında çok sağlıklı değil. Komple ada bazında, daha büyük alanlar ile çalışmaların yapılıp, topyekun dönüştürmek daha sağlıklı. Geniş alana bunu yaydığımızda hali hazırda ki yol, park, yeşil alan, camii ve okul alanları gibi alanları açarak, çok uzun yıllar sağlık kullanmak gerekir. Parsel bazında dönüşüm çok sağlıklı bir dönüşüm değil. Bu şekilde orada ki az yoğunluğu yükseltip, yol açmadan, park alanları açmadan mevcut alanı sıkıştırıyorsunuz. Bu işin sağlıklı kısmı büyük adalar bazında. Devlet Hastanesi´nin karşısında bulunan ve eski tekel evleri diye tabir ettiğimiz adada bir çalışma var. Konut sahipleri ile görüşmeler devam ediyor. Onun dışında da birkaç alanda sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın yapmış olduğu çalışmalar var. İstenilen seviyeye ulaşılabilmiş değil. Burada emsal artışı olmadan dönüşümü sağlıklı bir şekilde gerçekleştiremiyorsunuz. Burada yerel idareler, Büyükşehir Belediyeleri bu çalışmaları yapıp, buradaki dönüşümü en hızlı nasıl yapılıyorsa emsal artışlarını verip, alandaki yol, otopark, yeşil alan gibi alanları da çözerek, bu süreci katkı vermeleri lazım. Bu konular Büyükşehirler de biraz daha hızlı. Ama ilçelerde yavaşlıyor. Daha sıkı üzerinde durulması gereken bir durum” şeklinde konuştu.

KAMU BİNALARI´NDA Kİ DÖNÜŞÜMDE ZOR

Kamu binalarında ki kentsel dönüşümlerin de zor olduğunu belirten Başkan Ergün, “Bu işin birde kamu binaları boyutu var. Vatandaş ile anlaşmak zor ama bu işin bir tarafında da kamu binaları var. Kamu binalarında da bu süreç çok yavaş. Bir sürü bildiğimiz eski yapı kamu binaları var. Bunlarda risk altında. Ama onlarda da dönüşüm çok yavaş. Evet biz eski, depreme dayanıksız binalarda vatandaşın ikna edilmesi ile ilgili zor bir süreç olduğundan, işlemin uzun sürdüğü ile ilgili konuşuyoruz ama burada kamu binalarında da maalesef dönüşüm yavaş. Kentsel dönüşüme kat sayısını arttırmak önemli değil. Önemli olan sosyal donatı alanlarını açmak” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim