İnegöl’ün sanayi şehri olmasının startının verildiği tek yer olan ve yıllara meydan okuyan tuğla fabrikası ilk kez yukarıdan görüntülendi. İnegöl sanayinin bugünlere gelmesinde büyük rol oynayan ve 1957 yılında kurulan Tuğla fabrikası, İnegöl’ün sembolü haline geldi.

Cumhuriyet Dönemi’nde İnegöl’ün ekonomisi, coğrafi konumundan dolayı büyük bir gelişme gösterdi. 1927 yılında üç dokuma fabrikası, iki tahıl fabrikası, bir kereste fabrikası, iki tereyağı, yoğurt ve peynir imalâthanesi, mısır kırma makineleri ve yün tarakları ile bir de çorap ve fanila imalâthaneleri gibi küçük işletmelerin bulunduğu İnegöl, ilerleyen yıllarda da gelişimini sürdürdü. Fabrika olarak nitelendirilebilecek ilk tesis, 150 girişimcinin bir araya gelerek 4 Ağustos 1957’de kurdukları tuğla fabrikasıydı.

İnegöl’ün Ankara karayolu üzerinde kurulan ve yıllar sonra atıl bırakılan Tuğla fabrikası, yaklaşık 15 metre yüksekliğindeki bacasıyla tarihe meydan okuyor. Bacasıyla İnegöl’ün ve sanayinin sembolü olan fabrika, ilk kez yukarıdan görüntülendi.

Editör: TE Bilişim