Eğitimlerle vatanda


Eğitimlerle vatandaşlardan gelen şikayet sayılarının azaltılması hedefleniyor

Milli Eğitim Bakanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ile Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği arasında gerçekleştirilen protokol ile hayata geçirilen ‘Yaşam Boyu Eğitim Projesi’ kapsamında, İnegöl’ün toplu taşıma işinde görevlendirilen 250’e yakın otobüs sürücüsü eğitimlere başladı.

Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın talebi, İnegöl Belediyesi, Kent Konseyi ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile “Toplu Taşıma Sürücüleri Eğitim Semineri”ne dün start verildi.

6 gün sürecek olan seminerin sonucunda, seminere katılan sürücülere Sertifika verilecek.

Önceki akşam saat 18.00’de Esnaf Düğün salonunda gerçekleştirilen seminere Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, Bursa İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Ekiz, İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Milli Eğitim Şube Müdürleri Mustafa Karaarslan ve Özer Yılmaz, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, Kent Konseyi Başkanı Burhan Alıcı, İNULAŞ Başkanı Hüseyin Özün ve yönetim kurulu üyeleri ile İnegöl’de faaliyette bulunan toplu taşıma araçlarının şoförleri katıldı.

Seminerin açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Belediyesi olarak toplu taşıma işini tek çatı altına toplamak için 2009 yılında Trafik Mastır Planı çalışmalarına başladıklarını belirterek, “Mayıs 2010’da ise İTUS (İnegöl Toplu Ulaşım Sistemi) projesini ‘Kardeşlik Projesi’ olarak hayata geçirdik. İTUS çerçevesinde İnegöl’de, 82 araçla hizmet vermeye başladık. Alanyurt 74 ve 114 No’lu taşıyıcı kooperatiflerinin de İTUS’a dâhil olması neticesinde, halk otobüsleri araç filomuz 97’ye ulaştı. Vatandaş odaklı hizmet veren İnegöl Belediyemiz; 11 yeni engelli aracı daha filoya ekleyerek bu sayıyı 108’e çıkarmıştır. Toplu taşımanın tek çatı altına toplanmasının ardından bir de ‘Kent Kart’ sistemini devreye aldık. Yeni otobüslerin devreye girmesi ile birçok güzergâhta yeniden düzenleme yaparak, hemen her hattı rahatlattık. Bugün gelinen noktada hem güzergâhlar, hem araçların yaptığı ringler, hem de kent kart uygulaması oturmuş ve halkımız tarafından da benimsenmiştir” dedi.

Buna rağmen vatandaşlardan Toplu Taşıma ile alakalı şikâyetler gelmeye devam ettiğini ifade eden Aktaş, “Gelen şikâyetlerin hemen hepsi toplu taşıma sürücüleri ile alakalıydı. Gelen şikayetler sürücülerin yolcularla birebir muhataplığında, ifade ve telaffuzlarda, davranış biçimlerinde sıkıntıların olduğunu ortaya koydu. Biz de, İnegöl Belediyesi olarak, İnegöl Şoförler Odası ve Kent Konseyi ile birlikte sürücüleri eğitimden geçirme kararı aldık. Buradan, Belediyemiz adına ‘Arama Kurtarma Aracı’ almak için düzenlediği kampanyadan dolayı İnegöl Şoförler Odası Başkan ve yöneticilerine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ayrıca, ilçedeki tüm İlköğretim Okullarında ‘Trafik Bilgi Yarışması’ yaparak öğrencilerin bilinçlenmesine katkıda bulunduklarını, A2 Ehliyet (Motosiklet Ehliyeti) Kampanyası düzenleyerek, sayısı 2 bin 559 olan A2 ehliyeti kullanıcılarını 1 yıl içerisinde 3 bin 569’a çıkartmayı başaran İnegöl Kent Konseyi yetkililerine de teşekkür eden Aktaş, “Eğitimler, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün uzman eğitimcileri tarafından verilecek. Eğitimler, 10 Ocak 2011 (Bugün) başlayacak ve 15 Ocak 2011 Cumartesi gününe kadar devam edecektir. Eğitimlerde çalışan sürücüler dikkate alındığından, sürücüler 2 grup halinde 3’er gün eğitim verilmiş olacak. Eğitimlerde, Araç Kullanma Teknikleri, Konuşma Üslubu, Davranış Biçimleri, Sürücü-Yolcu Psikolojisi gibi konular işlenecek”  şeklinde konuştu.

Bu eğitim tamamlanınca her sürücüye “Toplu Taşıma Aracı Sürücü Sertifikası” verileceğini de bildiren Aktaş, Sertifikası olmayan kişilerin İnegöl Belediyesi toplu taşıma araçlarında sürücü olarak görev yapamayacağını da sözlerine ekledi.

İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Ekiz’de konuşmasında, ‘Yaşam Boyu Eğitim Projesi’ kapsamında 750’ye yakın yeşil otobüs kullanan şoförlere yönelik eğitimler yaptıklarını belirterek, “Eğitimin sonunda şoförler adına söz alan bir arkadaşımız, ‘Ben, Anadolu’dan, geleceğim ve çocuklarımın istikbali için Bursa’ya geldim. Bana bir kontak anahtarı verdiler. Bana bu güzel Bursa’yı taşı dediler. Ama bana hiç kimse hiç bir şey vermedi. Hep bizden istediler. Bizim insanlara iyi davranmamızı istediler. Ben Fatih Sultan Mehmet’in anne ve babasının yattığı 2. Murat Türbesinin yanından günde 10 defa geçiyormuşum da haberim yokmuş, bir Fatiha okumuyormuşum. Ben bu eğitimlerle onu fark ettim. Bursa’yı fark ettim’ dedi. Biz, o kardeşlerimize bir ışık yaktık. Biz beşikten mezara eğitim gören bir toplumuz. Onun için biz de eğitimin yaşı yok. Bursa Halk Otobüsleri kooperatifi Başkanının en son bize söylediği söz şuydu, ‘Eğitimler öncesinde bize ayda 300 şikayet geliyordu. Şu anda 25’e düştü‘. Yani, bu projenin amacına ulaştığını gördük” dedi.

BESOB Başkanı Arif Tak ise, “Sizler hepiniz birer cevhersiniz. Şoförüm deyip de kimse kimseyi yadırgayamaz. Cevherlerimizi eğitimle meydana çıkaracağız. Diğer odalarımızdan da bu eğitimlerin yapılması için talep bekliyoruz. Bu eğitim hızlı bir şekilde devam etmelidir. İnegöl’de 7 bine yakın esnaf ve sanatkarımız var. Bu kişilerin tümü eğitimden geçmesi gerekir. Eğitim aldıktan sonra, ‘eyvah neden bunu daha önce yapmadık’ diye düşüneceksiniz. Bursa’da 100 bin üyemize bu eğitimleri vermek durumundayız“ diyerek, eğitim çalışmalarının hayırlı olması temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından İl Milli Eğitim’de görevli öğretmenler Ferhat Karakaş ‘Beşeri İlişkiler’, Uğur Nikbay ‘Mesleki Etik ve Toplam Kalite Yönetimi’, Klinik Psikoloğu Yalçın Kireçci ise ‘Stres Yönetimi ve Rehberlik’ konularının anlatılacağı, 6 gün sürecek olan Toplu Taşıma Sürücüleri Eğitim Seminerine start verildi.

Eğitim semineri kapsamında 250 civarında olan sürücülere, iki grup halinde her gün 5’er saat olmak üzere, 6 günde toplamda 30’ar saat eğitim verilecek.

Editör: TE Bilişim