Dün saat 14.00'de ge

Dün saat 14.00'de gerçekleştirilen Nisan ayı meclis toplantısında, İnegöl'ün Bursa büyükşehir'e bağlanması ile alakalı konu gündeme geldi. Bağımsız Meclis üyesi Sadri Demirtaş tarafından yazılan ve SP Meclis üyeleri Tamer Uşak, Özgür Öztürk, HAS Parti Meclis üyesi Hüseyin Doğan'ın imzalarının bulunduğu, 'Son günlerde gündemde olan İnegöl ilçemizin Bursa Büyükşehir'e bağlanıp bağlanmaması konusu belediye meclisimizde tartışılarak bir karara varılmasını talep ediyoruz' yazılı dilekçe meclise sunuldu. Konu, gündem dışı görüşüldü. Gazetemizin sahibi Mehmet Hanefi Yıldırım'da gazetemizin manşetinde yer verilen 'Son Çağrı' başlıklı yazısına istinaden meclis toplantısında yer aldı.
İNEGÖL'ÜN İL OLMASI İÇİN MÜCADELE ETMELİYİZ
İnegöl’ün İl Olması yada Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine alınıp, alınmaması  ile alakalı söz alan Bağımsız üye Sadri Demirtaş, "Son yıllarda İnegöl'ün il olması konusu konuşuluyor. İnegöl'ümüz ekonomisiyle sosyal yapısıyla sanayisi ile büyüyen gelişen, kendini aşan bir ilçe konumuna gelmiştir. Artık ilçe olarak sorunları çözemez bir konuma gelmiş. Halkımızın bizden beklentileri var. Halkımız büyük bir endişe ve tereddüt içerisinde. İnegöl merkez ilçemi yoksa il mi olacak gibi, bir takım sorularla boşlukta geziyor. Burada alacağımız karar İnegöl'e sahip çıktığımızı göstergesi olacaktır. Bu karar doğrultusunda kuracağımız komisyonla, halkımızı da yanımıza alarak, ciddi bir çalışma yaparak, İnegöl'ün il olması için mücadele etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Partiler üstü bir konumda bu işi takip edersek, İnegöl'ün hak ettiği yere geleceğine inanıyorum. Hiç bir şey geç değildir. Biz İnegöl olarak, geçmişte birçok sorunu aşmıştık. Bundan sonra da hep birlikte aşacağız. Son günlerde muhalefet partileri de dahil bu konuda büyük bir çaba gösteremedi. Sadece medya da bir kaç arkadaşımız özellikle son günlerde bunu dile getirir oldu. İnegöllü olarak insanlarımıza bir umut verebilmek, onların beklentilerine sahip çıktığımızı göstermek için böyle bir çalışmanın yapılmasını istiyoruz" dedi.
KAYBEDİLMİŞ HASTAYI, ELEKTRO ŞOKLA KAZANABİLİR MİYİZ?
SP’li üye Özgür Öztürk’de, "SP olarak ileride bunu ilçe gündemine getirmeyi düşünüyorduk. İnegöl'ün, Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edilmesi artıdan çok eksidir. Bu konuyla ilgili belki geri dönülmez bir noktadayız. Ama en azından tarafımızı belli etmek, bu nokta da son ümit ve çırpınış olarak ifade etmek istiyoruz. Kurulacak komisyona da seve seve katılırız. Bu durumu kaybedilmiş hastayı, belki elektroşok uygulayarak tekrar geri kazanabilir miyiz acaba. Bu şekilde bir tepkiyi ilçe gündemine taşımanın faydalı olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.
BU KONUYU SİYASETİN İÇİNE ÇEKMEYELİM
MHP’li üye Müfit Besler ise, "Ben Meclis toplantısına geç katıldığım için verilen önergenin altında imzam olmadı. İnegöl'ün merkez ilçe olması, mevcut ekonomik sosyal yapısıyla çok örtüşmüyor. Biz zaten buna başından beri karşıyız. İlçe statümüzün daha yukarılara çıkartılmasını isterken, mahalle statüsüne düşmek, İnegöl'de yaşayan birçok arkadaşımızı ilgilendiriyor. Hükümet tarafından alınan her türlü karar zaman içerisinde değiştirilebiliyor. Belki Büyükşehir Yasası çıkarken, muafiyet olabilecek ilçeler de bu işin içinde olabilecek. Tam bilmiyorum, çünkü tam taslağı da mevcut değil. Bu konunun mevcut siyasi iktidara karşı olunmaması gibi bir konunun düşünülmemesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü, yıllardan beri il olmayı hayal ederken, mahalle statüsüne geçmek gerçekten İnegöl'de yaşayan insanların hak ettiğine inanmıyorum. Bu işi siyaset ortamına çekmeden mücadele edersek başarılı olabileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.
Bu konuyu İnegöl gündemine taşıyan basın mensuplarına, gazetelere, gazete sahiplerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Mehmet Hanefi Yıldırım'da uzun zamandır bu konuyu ağırlıklı olarak işliyor. Sağ olsun. İlçe de bununla alakalı kamuoyu oluşturmaya çalışan herkese teşekkür ediyoruz. Lakin, konuyu öncesi ve sonrasıyla sağlıklı bir şekilde değerlendirmek gerekliliğini hatırlatmak istiyorum. 1990'lı yıllara kadar 67 vilayetimiz vardı. 90 ve 2000'li yıllar arasında bir kaçı depremden, bir çoğu siyasi kaygıyla, güvenlik sebebiyle olmak kaydıyla, 14 yeni ilimiz oldu. İnegöl'ün il olmayla alakalı 20-30 yıldır ciddi bir isteği var. İnegöl'de dönem dönem Ankara'ya milletvekili göndermiş, siyasette sorumluluklar almış, hatta bünyesinden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı çıkarmıştır. Rahmetli Erbakan'ın İnegöl meydanında, 'Ya 81 ya 82'siniz’ dediği günleri hatırlıyoruz. İnegöl'ün çift milletvekili ile temsil edildiği bir dönemde insanlar otobüs otobüs buradan Ankara'ya gitti. Ama iktidar ortağı milletvekilleri olmasına rağmen yine il olamadık. 9,5 yıllık AK Parti iktidarında da hiçbir ilçenin il olmadığını biliyoruz. Farklı şehirlerinde bu konuda istek ve arzuları var. İnegöl'ün ekonomik sıkıntısı yok. İnegöl altyapısı itibariyle buna hazır olduğu için İnegöl'ün potansiyelinin daha fazla artırılması, bünyesinde üniversite kurulabilmesi ve benzeri sebeplerden dolayı il olmak istiyoruz. Belediye meclisinde bu konuyla alakalı alacağımız bir karar, ‘İnegöl’e  deniz getirmek’ gibi bir şeydir. Son 8 aylık süreçte belediye başkanlarına il konusuyla alakalı anketler geldi. Yazılı olarak düşüncelerimiz alındı. Bu il konusunda detaylı bir şekilde görüşlerimi yazdım. Şu an bununla alakalı kesinleşmiş bir tasarı yok. Mecliste görüşülmüş bir şey yok. Şimdi benim hiç bir yetkilinin ağzından duymadığım bir şeyle kalkıp burada yorum yapmam gibi bir ifade de bulunmam doğru olmaz. Ben gerçekten İnegöl'ün il olmasını istiyorum" dedi.
DESTEĞE HAZIRIZ
İnegöl'ün il olmasıyla beraber çok ciddi kazanımları olacağını söyleyen Aktaş, "Bununla alakalı lobi çalışmalarına veya bunla alakalı kurulacak komisyonun Ankara nezdinde ne kadar etkili olup olmayacağı konusunda çok fazla tahminim yok. Lakin böyle bir çalışmaya destek verebileceğimi, konuyla alakalı maddi ve manevi katkıda bulanabileceğimi ifade etmek istiyorum. Tasarı mecliste görüşülmeye başlanırsa o zaman fikrimizi daha net göstermiş oluruz" ifadelerini kullandı.
Söz alan SP’li üye Hakan İnkaya’da, "İsteyenin bir yüzü vermeyenin iki yüzü. Böyle bir talep var ortada. Bu konu konuşuluyor mecliste. Her ne kadar siyasi partilerin bir kısmı, İnegöl ile alakalı bir şey yapma gayretinde ama tüm bunları bir çatı altında toplayabilecek, bana göre tüm STK'ları bir araya getirebilecek, Kent Konseyimiz var. Bu Kent Konseyimizi aktif hale getirebilirsek, belki bir ilerleme kaydedebiliriz. Veya ulusal gündeme düşebiliriz. Bursa ile İnegöl'ün yakın olma gerekçesini ön plana koyuyorlar ama Manisa ile İzmir arasındaki tünelle 15 dakika da iki şehir birbirine bağlanacak. İzmit ile İstanbul'u ayıran tek bir cadde. İstanbul ile Tekirdağ birbirine yapışmış. Bu örnekleri gündeme taşıyabilirsek, bizler için daha iyi olur. Yoksa karar meclisten geçtikten sonra çok fazla yapacak bir şeyimiz kalmayabilir. Kent Konseyi teklifim var" şeklinde konuştu.
İnkaya'nın önerisine katılan Başkan Aktaş, "Kent Konseyi bu manada gündem oluşturabilir. STK'lar bu çatı altında toplayabiliriz. Konuyu ben ilgili arkadaşlarla paylaşacağım. Özellikle bununla alakalı Kent Konseyinin harekete geçmesi ve Konseyin konuyla alakalı çalışma yapması noktasındaki konuyu ileteceğim. Yarından itibaren inşallah bununla alakalı çalışmalar başlar" dedi.

 

Editör: TE Bilişim