İnegöl’de 10 yıl öncesinde sıfır bir konutun metrekare birim fiyatları bin lira civarındayken, artan maliyetler ve inşaat sektöründeki standartların değişmesiyle yüzde 200 ila 250 arasında artış yaşandı. Konutun mevkii, inşaatta kullanılan malzemeler ve yaşam alanları eklendiğinde İnegöl’de şuan yeni yapılmış bir konutun metrekare birim fiyatı ortalama 3 bin-3 bin 500 lira arasında değişiyor.

Son yıllarda özellikle İnegöl’deki konutlarda yaşam alanlarının eklenmesiyle konut metrekare fiyatları adeta uçtu. Vatandaşlarında artık sadece dört duvar olsun yeter anlayışının değişmesiyle İnegöl’de lüks konutlar yükselmeye başladı. Maliyetlerle birlikte konut sektöründe bu standart değişimi metrekare fiyatlarını yükseltti.

FİYATLAR NEDEN ARTTI?

Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu, “Enflasyonun olduğu Türkiye gibi ülkelerde fiyat artışları kaçınılmazdır. Parasal bolluk nedeniyle yaklaşık 2 sene öncesine kadar fiyat artışlarını çok fazla hissetmedik. Devalüasyon sonrasında hızlı fiyat yükselişleri inşaat ve beraberindeki birçok sektöre direk yansıdı. Özellikle hammadde tarafında ithalata bağlı olan alanlarda bunu çok daha fazla hissettik diyebiliriz. Dolayısıyla bugün geldiğimiz noktada maliyet tarafındaki yükseliş kaçınılmazdır. Diğer taraftan İnegöl Türkiye'nin en dinamik şehirlerinden biridir. Sanayileşme oranı ve göçler göz önüne alındığında arazi tarafındaki talep oldukça yoğundur. Dolayısıyla talebin fazla olduğu bölgelerde arazi fiyatlarında da artışı direk yaşıyoruz. Geçtiğimiz 2 sene boyunca talep tarafındaki daralmayla fiyatlarda nispeten normalleşme oldu. Ayrıca inşaat sektörü işçiliğin yoğun olduğu bir alandır. Fiyatlar genel seviyesindeki yükseliş işçilik fiyatlarına da direk olarak yansımakta. Bu da nihai ürün fiyatını birinci derecede etkilemektedir” dedi.

İLK 5’TEYİZ

Bursa'nın ilçeleri arasında birim metrekare fiyatı açısından İnegöl’ün ilk 5’te yer aldığını ifade eden Başkan Şehitoğlu, “İnegöl, Bursa ilçeleri arasında ortalama fiyatlarda ilk 5 ilçe arasında yer alıyor diyebiliriz. Nilüfer(Bademli, Balat, Özlüce), Mudanya, Osmangazi, Gemlik ve İnegöl olarak sıralayabiliriz. Aslında Gemlik ile aşağı yukarı aynı seviyelerdeyiz. İnegöl’de bölgelere göre metrekare birim fiyatları bin 500 TL – 3 bin 500 TL arası değişiklik göstermektedir” diye konuştu.

ARTIK TÜKETİCİ ARAŞTIRIYOR

İnegöllülerin konut tercihinin de değiştiğini ifade eden Şehitoğlu, “Gerek yaşam koşullarındaki değişiklikler, gerekse yeni jenerasyonların hayatın içerisinde dahil olması tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de ve İnegöl'de de tüketici tercih ve davranışlarında değişikliklere neden olmaktadır. Bugün ve yarın farklılıkları yakından yaşayacağız. Bu dönemde sosyal olanaklar, ürün kalitesi, şirketlerin marka değeri, bölgenin olanaklara yakınlığı gibi hususlar konut ve işyeri tercihlerinde göz önünde bulunduruluyor. Diğer taraftan artık tüketici araştırıyor ve bilgiye rahatlıkla ulaşıyor. Dolayısıyla da tercihler ona göre oluşuyor” dedi.

İNEGÖL’ÜN CAZİBE MERKEZLERİ

Şehitoğlu, “İnegöl artık şehirleşme ve çok merkezli olmaya doğru gitmelidir ve o yönde de ilerlemektedir. Merkez dediğimiz bölge, her zaman için cazibesini korumaktadır. Ancak son dönemde sosyal olanaklar, otopark kolaylığı gibi nedenlerle sitelere talep kaymaktadır. Bu çerçevede Çevreyolu, Alanyurt, Kozluca Bulvarı, Akpınar Bulvarı tercih edilen merkezler olma yönünde önemli ilerlemektedir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim