Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğretim üyesi Doç. Dr. Beyhan Bayhan, Marmara Bölgesi'nin güneyi için tahmin edilen deprem tehlikesinin en az İstanbul'unki kadar olası olduğuna belirterek, bu bölgede yer alan Bursa'nın da nüfusu, sanayisi ve ekonomisi ile Türkiye için büyük önem arz ettiğini söyledi.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğretim üyesi Doç. Dr. Beyhan Bayhan, Marmara Bölgesi'nin güneyi için tahmin edilen deprem tehlikesinin en az İstanbul'unki kadar olası olduğuna belirterek, bu bölgede yer alan Bursa'nın da nüfusu, sanayisi ve ekonomisi ile Türkiye için büyük önem arz ettiğini söyledi. 

Bugün Sani Konukoğlu Konferans salonunda gerçekleştirilen Bursa ve Deprem konulu konferansta Bursa ve bölgesinde olası gerçekleşebilecek deprem konusu ele alındı.
 Konferansa konuşmacı olarak katılan BTÜ Doğa Bilimleri Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Beyhan Bayhan, 'Bursa'yı Etkileyen Tarihi Depremler ve Bursa'yı Bekleyen Deprem Tehlikesi' konulu sunum yaptı. 

Sivil toplum kuruluşları üyelerinin, yerel yönetim temsilcilerinin ve İnşaat Mühendisleri Odası üyelerinin dinleyici olarak katıldıkları seminerde Doç. Dr. Bayhan, Bursa'nın hayati bir gerçeği olan deprem ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Marmara Denizi tabanında gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda yeni fay segmentlerinin bulunduğunu belirten Doç. Dr. Bayhan, yeni bulunan faylarla birlikte Marmara Bölgesi için sismik tehlike hesaplarının hız kazandığını açıkladı. Doç. Dr. Bayhan, Marmara Bölgesi'nde meydana gelecek bir depremden, İstanbul'un yanı sıra Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Bilecik, İzmit, Adapazarı, Bolu, İzmit ve Tekirdağ'ın da etkileneceğini ifade etti.  


TÜRKİYE İÇİN ÖNEM ARZ EDİYOR
Marmara Bölgesi'nin güneyi için tahmin edilen deprem tehlikesinin en az İstanbul'unki kadar olası olduğuna değinen Doç. Dr. Beyhan Bayhan, bu bölgede yer alan Bursa'nın da nüfusu, sanayisi ve ekonomisi ile Türkiye için büyük önem arz ettiğini söyledi. Doç. Dr. Bayhan, bu nedenle Bursa'nın olası bir depremde alacağı hasarı en aza indirmek için önlemlerin alınması konusunda çeşitli uyarılarda bulundu.  


DAHA FAZLA HASARA YOL AÇAR
Bursa'nın deprem tarihi konusunda da bilgi veren Doç. Dr. Bayhan, 1855 yılında meydana gelen depremlerde büyük can ve mal kayıpları yaşandığını, bu depremlere neden olan fay hattının aktivitesinin az olduğunun tespit edildiğini, ancak uzun süre aktivitesi bilinmeyen bir fay sistemine her zaman şüphe ile yaklaşılması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Bayhan, "Bursa'nın içinden geçen bu fay sisteminde kuvvetli bir yer hareketinin gerçekleşmesi, yakın-alan etkisiyle beklenenden çok daha fazla hasara yol açabilir. Ayrıca Bursa'nın sıvılaşmaya ve zemin büyütmesi gibi etkilere müsait yumuşak zemini yakın-alanda veya uzak-alanda meydana gelebilecek bir depremin şiddetini arttırmaya oldukça elverişlidir. 1970'te Gediz'de meydana gelen deprem sırasında merkez üssünün 135 km kuzeyinde, Bursa'daki Tofaş Otomobil Fabrikaları'nda oluşan hasar buna örnektir" dedi. 

UZUN ZAMANDIR İNÖNÜ HATTI SESSİZ
“Bursa’nın Doğu’sunu İnönü-Eskişehir fay hattı ve Geyve’den gelen fay hattı uzun zamandır buralarda büyük bir deprem gerçekleşmemiş, biz bunların nasıl davranacağını kesinlikle bilmiyoruz. Dünyanın yaşı 4,5 milyar yıl bizim aletsel dönüşüm dediğimiz yani cihazlar ile ölçüm yaptığımız süre yaklaşık 110-120 senedir. Yani bu gördüğünüz haritalar alt yapısı istatistik olasılığa dayalı haritalarda sadece 120 yıllık aletsel ölçümlere ve yaklaşık 2 bin yıllık yazı belgelere dayanmaktadır.”

İNEGÖL’DE 7.6 ŞİDDETİNDE DEPREM BEKLENİYOR
Geçtiğimiz yıl Aralık ayında İnegöl Belediyesi tarafından Sani Konukoğlu Konferans Salonu'nda "Afet Riski ve Mücadele Yöntemleri" Semineri’nde konuşan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Kocaeli Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerif Barış, Gemlik-İznik fay hattında bir kırılma olursa İnegöl'de 7.6, Eskişehir fay hattında bir kırılma olursa 7.4 büyüklüğünde deprem beklendiğini söylemişti.

Editör: TE Bilişim