Yaklaşık 3 yıldır ülke genelinde kırsal bölgelere olan ilgi, pandemi sonrası daha da arttı. Köyler, yeni cazibe merkezlerine dönüşürken, ahşap ev yapma alışkanlığında olağanüstü bir artış yaşandı. 3 yıl öncesine kadar merkeze uzak olan kırsal bölgelerde dönümü 5-10 bin liraya alıcı bulunamayan tarlaların dönümü 100-250 bin TL arasında değişiyor.

İnegöl genelinde tüm kırsal mahallelerde nüfus oranı gözle görülür şekilde artış yaşanmaya başladı. 3 yıl öncesine kadar merkeze yakın olan Cerrah, Çeltikçi, İsaören, Edebey, Ortaköy mahalleleri imar açısından değerlenmiş ve bu bölgelerdeki tarla fiyatlarının dönümü 100 bin liranın üzerine çıkmıştı. 2020 yılına kadar bu bölgelerde çok sayıda hobi bahçeleri ve bağ evleri yapılmıştı.

TARLA FİYATLARI UÇTU

Ancak bu furya 2020 yılından itibaren daha da büyüdü ve bu yıl yaşanan pandemi süreciyle birlikte ise neredeyse zirveye ulaştı.

2020 yılına kadar merkeze yakın olan köylere olan ilgi ilçenin tamamına yayıldı. Özellikle yüksek rakımlı olan kırsal mahallelerde daha önce dönümü 5-10 bin TL’ye satılamayan tarla fiyatları yer yer 100 ile 250 bin TL’ye ulaştı.

BAĞEVLERİ 2 BİNİ GEÇTİ

Tarla fiyatlarının değer kazanmasının ardından köylüler satışları durdurdu. Yıllar önce köylerini terk edip şehre taşınan vatandaşlar tersine göçe hız verdi. Son 5 aydır ilçe genelinde yüzlerce ahşap ve konut inşaatı başladı. İnegöl genelinde ki ahşap ev sayısının 2 bini geçtiği tahmin ediliyor.

EMLAK DEĞERİ 20 KAT ARTTI

Özellikle en çok değeri artan bölgeler, Uludağ eteklerinde yer alan Yenice Mahallesi, Cerrah Mahallesi, Tahtaköprü, Kurşunlu, Boğazova, Oylat ve Mezit boğazı bölgelerinde yer alan köylere olan ilgi inanılmaz derecede büyüdü. Doğa manzarası olan bölgelerin emlak değerinde 20 katın üzerinde artışlar yaşandı. Daha önce tarlalarını satmak için kapı kapı dolaşan köylüler şimdilerde ise satış yapmak yerine köylerine dönüş yapmak için seferberlik başlattılar.

TURİZM HAREKETLİLİĞİ

Doğaya olan ilginin artması nedeniyle dalga dalga yayılan ahşap ev furyası, beraberinde yerli turizminde canlanmasına neden oldu. Sosyal medya aracılığıyla paylaşılan resimler nedeniyle çevre illerden gelen yerli turistler dikkat çekmeye başladı. Bunu fırsata çeviren bazı köylüler organik ürün satışı yapmaya başladılar.

Genellikle en çok ilgi gören kırsal mahallerin ise orman köyleri oldu. Doğa sporları yapanların da ilgisini çeken bölgelerimize yoğunluğun yakın zamanda daha da artması bekleniyor.

YER ARIYORLAR

Bu arada Bursa ve yakın illerden İnegöl’e gelen yüzlerce yatırımcının dağ köylerinde yer arayışında oldukları ve tanıdıkları vasıtasıyla yer toplamaya başladıkları da öğrenildi. Son 1 yıldır ikameti başka illerde olan on’larca kişinin İnegöl belgesinde bağ ve dağ evi yaptıkları ve hafta sonları gelerek buralarda zaman geçirdikleri görüldü.

Editör: TE Bilişim