Geçtiğimiz yıl Türkiye de ilk kez İnegöl ormanlarında görülen Calliteara pudibunda türü olan tırtıllar, Tahtaköprü Mahallesi'nde kayın ağaçlarını istila etti. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan proje kapsamında helikopterler ve arazözlerle hem havadan hem de karadan biyolojik mücadele başlatıldı. Suyla karıştırılarak atılan bakteri sayesinde kayın ormanlarını istila eden tırtılın yok edilmesi amaçlanıyor.

Geçen yıl 25 Eylül'de, İnegöl-Domaniç karayolu kenarındaki kırsal Tahtaköprü Mahallesi'nde kayın ağaçları ile kaplı 100 hektar ormanda görülen milyonlarca tırtıl, yeniden ağaçlara zarar verdi. Bu yıl yine görülen tırtıllar vatandaşları tedirgin etti.

100 HEKTARDA TESPİT EDİLDİ

Calliteara pudibunda türü olan tırtıllara karşı Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bir çalışma başlatıldı. Çalışmalar hakkında bilgi veren Bölge Müdürlüğü yetkilileri, “Bursa Orman Bölge Müdürlüğü İnegöl Orman İşletme Şefliği Tahtaköprü Şefliğinde 77 ve civar bölmelerinde saf kayın (Kncd3) meşcerelerinde ilk defa 2018 yılı Eylül ayında yaklaşık 100 Ha alanda Kızıl kuyruklu kayın tırtılı (Callitearapudibunda) zararlısının olduğu tespit edilmiştir. Zararlının tırtılları sarı renkli üzeri sarı/kahverengi kıllar ile örtülü ergin dönemi kelebek olan yeşil yaprak yiyen, yaprak yiyerek beslenen, alerjen etkisi olan primer zararlı bir böcektir.”

ZARARLININ ANAVATANI ANADOLU

“Zararlının ilk tespit tarihi olan 2018 Eylül ayında; tırtıl örnekleri sahadan alınarak üniversitelerin Orman Fakültelerine gönderilmiş ve zararlının alanda Kızıl kuyruklu kayın tırtılı (Callitearapudibunda) olduğu teşhis ettirilmiştir. Üniversitelerimizin Orman Fakülteleri hocaları ile görüş alış verişinde bulunularak zararlı hakkında literatür incelemesi yapılmış ve zararlının anavatanının Anadolu olduğu, doğal düşmanları ile baskı altında olduğu, bugün itibariyle Avrupa’nın kuzeyinde özellikle İngiltere de önemli bir yayılışı olduğu büyük zarar yaptığı bilgileri elde edilmiştir. Ülkemizde ki ilk kayıt ise 1946 yılında Marmara Bölgesinde görüldüğü olup, bu tarihten sonra herhangi bir zarar tespiti bulunmamaktadır.”

AĞACIN TÜM YAPRAKLARINI YİYOR

“Tırtıllar çok yoğun bir şekilde kayın ağaçlarının gövde, dal ve sürgünlerinde dolaşarak yaprakları yemek suretiyle zarar yapmaktadır. Meşcerenin içerisindeki Kayın ağaçlarının nerdeyse tamamında tüm yapraklarını yediklerinden meşcereye uzaktan bakıldığında yapraklarını dökmüş gibi görünmektedir. Ağaçların yapraklarını hızlı bir şekilde tükettiği için ağaçlar kurumuş gibi gözükmektedir. Ancak ağaçları kurutmamaktadır. Sadece ağaçların yeşil dokusu azaldığı için ağaçlar fotosentez yeteneğini kaybetmekte ve artım kaybı yaşanmaktadır. Zarar hakkında üniversitelerimizin Orman Fakülteleri ile yapılan ortak arazi inceleme ve araştırma sonucunda zararlı ile mücadelede bakteri kökenli biyoinsektisit olan Bacilliusthuringiensis var. Kurstakinin kullanılması ön görülmüş ve zararlının larva döneminde 2019 yılı Ağustos ayında uygulama yapılmıştır.”

105,5 HEKTAR ALANDA İLAÇLAMA YAPILDI

“Bursa Orman Bölge Müdürlüğümüzce 2019 yılında bakteri kökenli ilaçlarla ilaçlama yapılması için 105,5 hektar ormanlık alanda doğaya zarar vermeyen biyoinsektisit olan Bacilliusthuringiensis var.”

100 BİN LİRALIK PROJE YAPILDI

“Kurstaki ilaçlarla ilaçlanması için 100 bin 850 TL’lik mücadele projesi yapılmıştır. Mücadele projesi 2019 yılı Temmuz ayında merkezce onaylanarak Bölge Müdürlüğümüze gönderilmiştir. Bursa Orman Bölge Müdürlüğünce uygulama yapılmıştır. Biyoinsektisit olan Bacilliusthuringiensis var.”

HEM HAVADAN HEM KARADAN İLAÇLAMA YAPILDI

“Kurstaki toz halinde ilaç firmasından satın alınmış ve suyla karıştırılarak, püskürtmek suretiyle sahaya atılmıştır. Çoğunlukla idaremize ait arazöz ve ilaçlama firmasının ekipmanları kullanılarak ilaçlama yapılmış, ulaşılamayan bölgelere ise havadan helikopter ile uygulama yapılmıştır. 1 ton suya 1 kg ilaç eklenerek hazırlanan karışım sahaya püskürtme şeklinde atılarak yapılan uygulama ile ilacın yapraklara yapışması sağlanmakta ve bu yapraklar ile beslenen tırtılların sindirim sistemini etkileyerek tırtılların ölümüne veya yok edilmesine neden olmaktadır.”

KUŞ EVLERİ YERLEŞTİRİLECEK

2019 yılında sahaya toplam 200 kg ilaç ile 100 hektarlık alanda uygulama yapılmıştır. Böcekle kimyasal mücadele dışında ülkemizde zararlı böceği baskılayan faydalı organizma tespitine literatürde rastlanmamıştır. Ancak böcekçil kuşların zararlı böceklerle beslenmeleri için bu ormanlara 2019 yılından itibaren kuş yuvası asılmak suretiyle zararlının popülasyon oranı ekonomik eşik seviyesine indirilmesi için çalışmalar yoğun olarak sürdürülmektedir.”

Editör: TE Bilişim